В українських школах запровадять уроки щастя

З нового навчального року у школах запровадять уроки щастя, які будуть інтегровані у різні навчальні предмети. Це повністю новий досвід, який розроблено спільно Координаційним центром психічного здоров'я при Кабінеті міністрів України з Міністерством освіти і науки, адаптована під українські реалії американська програма well being.

 

Діти під час навчального процесу більше звертатимуть увагу на навчання, яке стосується саме їхнього емоційного стану, взаємодії з іншими.  Про це розповіла Таїсія Симочко, регіональна координаторка у Закарпатській області Всеукраїнської програми ментального здоров'я під час Дня спільнодії «Майстерня ментального здоров’я», яка відбулася до1 вересня у Боздоському парку.

Діти під час навчального процесу більше звертатимуть увагу на навчання, яке стосується саме їхнього емоційного стану, взаємодії з іншими. Розроблено також багато продуктів, наприклад, картки роботи з дітьми у бомбосховищах, навчальний відеосеріал, різні матеріали для вчителів і тих працівників, що займаються з дітьми в школах.

стежка ментального здоровя

 «У нашому сьогоднішньому житті багато стресів, початок навчального року для всіх дітей і батьків - це також стрес. Але з усіма ними треба вміти справлятися і, власне, основне завдання Всеукраїнської програми ментального здоров'я -- це вчити наших співвітчизників, по-перше, вміти визнавати, що є ряд стресів, які впливають на наше життя, і вміти з ними справлятися, - каже Таїсія Симочко, регіональна координаторка у Закарпатській області Всеукраїнської програми ментального здоров'я. –Тому ми проводимо різні заходи, де цьому вчимо. Це і техніки психологічної самодопомоги, і техніки для дітей, які можна робити, коли дитина почуває себе надміру застресованою, проявляє різні нетипові для неї види поведінки, наприклад, може бути більш агресивною чи навпаки шукати десь узамітнення, не спілкуватися із своїми одноліками тощо. Ми хочемо сьогодні ще раз підкреслити важливість ментального здоров'я і показати, куди можна звернутися за сервісами. Це і безкоштовна допомога психосоціальної підтримки, візит до сімейного лікаря чи психолога у школі».

Таїсія Симочко

Під час заходу можна було ознайомитись з різними техніками розвантаження та самодопомоги; дізнатися про напрацювання у сфері ментального здоров’я для дітей на рівні області/громади. А також більше почути про Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» та її продукти. Також діяла стежка ментального здоров?я, де учасники вчилися технікам психологічної самодопомоги,

Всеукраїнська програма ментального здоров'я стартувала накінці 2022 року, з 2023-го року активно імплементується і комунікаційна частина програми. «Це для того, - пояснює Таїсія Симочко, -- щоб подолати стигму до питань, які стосуються психічного здоров'я.  Багато хто в Україні, коли чує приставку «психо», зразу думаю про діагноз. Але ми говоримо про ментальне здоров'я людини не в момент, коли вона вже потребує медичного втручання і вже має якийсь діагноз, ми говоримо про стани людини. І наше завдання--допомогти людині на кожному з етапів стану емоційної нестабільності і невдоволеності. Для того, щоб менше людей потребувало якоїсь якоїсь уже професійного втручання. Кожні кілька місяців координаційний центр проводить опитування, і видно, що стигма до питань ментального здоров'я зменшується, повільно, але тим не менше ми вже досягаємо певних успіхів. Ми просто нормалізуємо це питання у суспільстві, і все більше людей готові звертатися за допомогою і власне дбати про своє ментальне здоров'я».

література ментального здоров'я

Аліна Пилип, асистенка регіональної координаторки, студентка четвертого курсу факультету психології УжНУ детальніше розповідала на заході про техніку самодопомоги і пояснювала батькам на практиці.  «Особливо звертаються молоді батьки і вони не мають можливості ходити на певні лекції з ментального здоров'я або відвідувати тренінги, де вони могли б навчитися вправам і технікам самодопомоги, - каже Аліна Пилип. -  Буває таке, що мамі або татові потрібно заспокоїти дитину, але у них вилітають з голови ці техніки, тому що їм треба виплиснути свої емоції, вони самі можуть бути розлючені. У такому випадку, наприклад, посібник є дуже корисним, тому що вони можуть його відкрити, подивитися і знайти для себе техніку, яка допомагає їхній дитині і їм самим також, дякую.

Аліна Пилип

Захід відбувся в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» - ініціативи першої леді Олени Зеленської. Ряд активностей представили такожє партнери: ТатоХаб, психологічна служба ДСНС, ПСП Товариства Червоного Хреста України, Dorcas Україна, СОС Дитячі містечка та ГО «Неємія». 

 

За матеріалами Ужгородського прес-клубу

 

02 вересня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів