На Львівському форумі видавців представлять нову повість Олександра Гавроша

На Львівському форумі видавців представлять нову повість Олександра Гавроша
Повість-казка «Фортель і Мімі» Олександра Гавроша була відзначена другою премію "Дитячої Коронації" на Міжнародному літературному конкурсі "Коронація слова". А днями побачила світ окремою книжкою з кольоровими ілюстраціями львів’янки Марини Шутурми в тернопільському видавництві «Навчальна книга – Богдан».

 

Про свій задум Олександр Гаврош розповідає так: «В Україні працює кілька сотень театрів. Чимало дітей ходять у театральні студії або мріють про акторську кар’єру. Всі ми бодай раз на місяць-два намагаємося побачити нові вистави. Однак що ми маємо почитати про театр для дитячого віку?»

Саме цю прогалину взявся заповнити ужгородський письменник. Адже він є не тільки автором багатьох дитячих повістей, але й драматургом. Десять років пан Олександр працював у найбільшому театрі Закарпаття завідувачем літературно-драматургічної частини, добре знає театральну кухню та закулісне життя.  Довгий час приятелює із ужгородськими лялькарями, які поставили чотири вистави за його п’єсами. Саме під час відвідування лялькового театру «Бавка», а точніше – своєрідного музейного куточку із ляльками «на заслуженій пенсії», у нього й зародилася ідея нової повісті «Фортель і Мімі».

Тетяна Качак, знана дослідниця української дитячої літератури, відгукується про новинку так:

«Це цікава, майстерно написана історія про ляльковий театр, театральне мистецтво, про відважність і байдужість, щирість і підступність. Головними героями повісті стали ляльки, які виявилися нікому не потрібними: Фортель, Мімі, Мавпочка, за котрих вболіваєш до останньої сторінки.

Пригодницька повість Олександра Гавроша вразила не тільки оригінальною темою, динамічним сюжетом з елементами містики, добре виписаними образами головних героїв, а й вдалим поєднанням реального й вигаданого, захопливим описом рідного міста, широким підтекстом (з акцентом на культурних і суспільних проблемах), який значно розширює вікову категорію читачів».

Презентація «Фортеля і Мімі» за участю автора, художниці Марини Шутурми та модератора Івана Андрусяка відбудеться у суботу, 5 жовтня, о 14.00 у Львівській обласній бібліотеці для дітей (вул.Винниченка, 1) у рамках Форуму видавців. 

 

Іванка Когутич

 

 

 

 

05 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів