12 територіальних громад краю презентували в Ужгороді нематеріальну культурну спадщину Закарпаття

12 територіальних громад краю презентували в Ужгороді нематеріальну культурну спадщину Закарпаття
Про це інформує департамент культури Закарпатської ОВА.

 

В Ужгороді вже втретє відбулася культурно-мистецька акція «Жива спадщина». Захід проводиться з ініціативи Закарпатської облдержадміністрації Обласним організаційно-методичним центром культури на території Закарпатського музею архітектури та побуту за підтримки департаменту культури.

 Розпочали захід зі вшанування хвилиною мовчання пам?яті загиблих Героїв та Героїнь, які ціною власного життя боронили Батьківщину, після чого пролунав Державний Гімн України.

 Відкрив арт-презентацію директор департаменту культури, заслужений артист України Євген Тищук – він передав вітання від т.в.о. голови Закарпатської ОДА-начальника ОВА Мирослава Білецького, привітав учасників та гостей акції, а також вручив подяки громадам, які зберігають і передають з покоління в покоління елементи нематеріальної культурної спадщини.

 Також з вітальним словом виступили директорка ООМЦК, заслужена працівниця культури України Ганна Дрогальчук, директор музею Василь Коцан і голова Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури, заслужена працівниця культури України Наталія Товтин.

 Свою «живу спадщину» представили 12 територіальних громад краю: Пилипецька, Перечинська, Керецьківська, Хустська, Довжанська, Королівська, Берегівська, Ясінянська, Іршавська, Солотвинська, а Великобичківська та Середнянська – долучилися вперше. Гості заходу мали можливість ознайомитися з традиційними ремеслами, виконавським мистецтвом, старовинними обрядами, звичаями і закарпатською кухнею. І все це під супровід музики від провідних аматорських колективів Закарпаття – «Лісоруб», троїсті музики родини Шіманів, «Лемківчанка», «Руменок», «Іршава», «Хижанські візерунки» й інші.

 Також представили вироби з Національного Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України – «Ізянське лозоплетиво», «Гуцульська бриндзя», «Традиційне свято «Міра» та «Сливовий леквар», а також елементи з обласного переліку.

Захід проводиться з метою збереження нематеріальної культурної спадщини Закарпаття, просування туристичного потенціалу регіону та підтримки майстрів народних художніх промислів.

 Під час дійства проводився збір коштів на підтримку 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

 

07 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів