Потрібні роботи із Закарпаття — стартував фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» 2024

Потрібні роботи із Закарпаття — стартував фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» 2024
До 31 жовтня включно в Україні триває «Вікі любить пам’ятки» — найбільший у світі фотоконкурс об’єктів культурної спадщини для ілюстрування статей у Вікіпедії. За перший тиждень Україна вийшла на 7 місце за кількістю завантажень, але досі жодної світлини не подано із Закарпатської області.

 

Протягом першого тижня конкурсу «Вікі любить пам’ятки» вже подано понад 4700 світлин майже 700 об'єктів. Проте ще відсутні фото пам’яток Луганської області, АР Крим та Севастополя, а також немає світлин із Закарпатської області. На сьогодні у конкурсному списку пам’яток Закарпатської області 755 об’єктів, 558 з яких (це 73% від загальної кількості) проілюстровано світлинами у Вікісховищі. За весь час фото культурної спадщини Закарпаття подавало 308 конкурсантів.

До конкурсу можуть долучитися всі охочі. Для цього протягом жовтня слід завантажити на Вікісховище роботи власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток. Усі умови та як взяти участь читайте на сайті конкурсу: http://wlm.photo 

«Хочемо звернутися до всіх — часто трапляється, що власні знімки люди вважають недостатньо красивими чи професійними для участі у конкурсах. Втім, наша головна мета — не тільки зібрати найбільш технічно якісні фото, а й мати різні світлини, які будуть під вільною ліцензією ілюструвати статті у Вікіпедії. Може бути, що ваше архівне фото, зроблене ще на плівкову “мильницю” — саме той цінний кадр, якого бракувало найбільшій у світі онлайн-енциклопедії», — зазначив Антон Процюк, координатор програм ГО «Вікімедіа Україна».

З безпекових міркувань завантажувати можна лише світлини та відео, що були зроблені до 30 червня 2024 року (включно) — єдиним винятком є спецномінація «Інтер’єри», де немає обмежень за датою створення. 

Крім основних, конкурс має дев’ять спецномінацій: «Польська спадщина», «Відео», «Війна руйнує пам'ятки», «Єврейська спадщина», «Елементи екстер’єрів», «Інтер’єри», «Німецька спадщина», «Фотоплівка», «Визначні місця Харкова».

«У спецномінації “Війна руйнує пам’ятки” ми прагнемо зафіксувати наслідки російської агресії на українську культурну спадщину. Тільки у вересні Міністерство культури та стратегічних комунікацій зафіксувало пошкодження ще 22 об'єктів, отже вже 1169 пошкоджена пам’ятка з 2022 року… Тож якщо до цього ви мали сумніви, чи брати участь — однозначно! З усіма питаннями вам допоможе організаційна команда конкурсу», — прокоментувала Ольга Мілянович, членкиня оргкомітету «Вікі любить пам’ятки», прессекретарка ГО «Вікімедіа Україна».

34 країни вже завершили національні змагання, адже міжнародний етап розпочався 1 вересня — Італія поки лідирує з понад 42 тисячами робіт. Ще близько 20 країн, серед яких і Україна, будуть змагатися до кінця жовтня.

 

08 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів