Не тільки зберегти, а й наповнити новим життям Закарпатські замки

У прес-центрі “Нове Закарпаття” у вівторок депутат міської ради, доцент кафедри електронних систем УжНУ, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша та співавтор "Концепції збереження і використання історичних замків і замкових комплексів Закарпаття" Євген Лукша анонсували Концепцію як базовий документ, розроблений у вигляді консолідованої пропозиції низки неурядових організацій краю.

 

Оскільки замки є одною з найцінніших наших спадщин (на Закарпатті їх 12) , то відповідно потребують серйозної концепції щодо їх збереження і використання. Поки що це перебуває у площині суцільних земельних, майнових, охоронних та інших проблем, насамперед через брак державних коштів на відновлення й утримання, створення належних умов для зберігання й експонування, через слабке правове поле для залучення коштів меценатів та благодійників, слабкий розвиток “третього сектора” — громадського руху в царині культурного життя, відсутність повноважного об’єкта, що взяв би на себе всі охоронні зобов’язання, відсутність комплексних фахових досліджень. Автори Концепції зробили висновок: замало замки тільки відреставрувати, вони мають існувати для людей і перебувати в цивілізованому користуванні разом із навколишньою інфраструктурою. Розробники проекту пропонують сім базових принципів, які повністю узгоджуються з підходами, викладеними в “Керівних принципах сталого просторового розвитку Європейського континенту”, розроблених і схвалених РЄ.

Для закарпатців взірцями збережених замків є замки в м. Хотині (кошторис 1 млн. євро), у м. Кам’янець-Подільському з його атракціями, у м. Судаку зі щорічними рицарськими турнірами в одній із Генуезьких фортець. Наразі через відсутність комплексного плану розвитку замкових територій не знаємо, яким чином відремонтувати дах та третій поверх Чинадіївського замку або чи слід зводити готель у Паланку. Запропоновані сім принципів мають сприяти у виробленні загальної концепції розвитку замків. Керуючись ними, задля потреб реалізації Концепції визначені окремі галузі та способи впливу, як-от: регулятивно-правова галузь, інституційно-контрольна (моніторинг), фінансова, науково-дослідна та освітня, туристично-промоційна галузі, галузь системного планування та міжгалузевої взаємодії, комерційно-господарська галузь. Практичне використання Концепції можливе під час розробки операційного плану дій щодо розвитку замків Закарпаття, у плануванні робіт із розбудови туристичної інфраструктури замкових комплексів і територій навколо них, при розробці детальних умов залучення і стандартів діяльності приватного капіталу на території замкових комплексів, у розробці на основі Концепції крупних проектів для отримання зовнішнього фінансування (грантів) у галузі реалізації проектів утворення партнерських мереж і міжнародних асоціацій у туристичній галузі. Запропонована Концепція на сьогодні перша і єдина в Україні, вона ініціює обговорення проблеми, закликає до зворотного зв’язку.

 

08 жовтня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів