В Ужгороді демонстрували артхаузне кіно - «ДепешМод» Жаданівського формату

В Ужгороді відбувся показ короткометражного фільму Михайла Лук’яненка «ДепешМод», відзнятий у Харкові за мотивами однойменного роману Сергія Жадана. Прем’єрний показ відбувся ще у вересні минулого року в Харкові.

 

Презентували кінострічку в одному з ужгородський кафе, тому глядачі могли себе почували, мов у кінотеатрі. На перегляд  прийшло доволі багато шанувальників артхаузного кіно.

Перевага фільму в тому, що його не можна буде переглянути в мережі Інтернет, а тільки на подібних кінопоказах, але чи буде ще такий в Ужгороді?

Отож, 51 хвилинна стрічка екранізує один з розділів книги в якому, троє друзів намагаються знайти четвертого, який зник у невідомому напрямку, і повідомити його про смерть вітчима. Саша Карбюратор (кличка цього четвертого друга) повинен встигнути на похорон. В одній із квартир вони знайшли знайомого Какао, який їм і повідомив про місце перебування зниклого Саші Карбюратора. В цій самій квартирі під впливом легких наркотиків Вася Комуніст і ще один персонаж фільму на прізвище Жадан слухають вечірню передачу про британський гурт «Депеш Мод».

Більшість ролей виконували студенти театральних вишів. Сценарій до фільму був максимально близький до тексту книги, тому діалоги у фільмі відтворені з точністю як на сторінках роману.

Нам вдалось поспілкуватись із організатором заходу Ольгою Бецою.  «Після вчорашнього заходу в мене залишилися добрі враження. Прийшло досить багато людей, бо насправді розраховувала десь на 10 осіб, не більше, а значно більше. Як на мене, публіка добре сприйняла фільм, це можна було зрозуміти зі щирого сміху, який звучав майже упродовж усієї кінострічки. Думаю, фільм варто переглянути навіть для розуміння того, що можуть відзняти в нас в Україні, адже це далеко не бюджетний проект. І знову ж таки, стрічка знята за мотивами роману сучасного українського письменника, тому, думаю, фільм мав би зацікавити як любителів літератури, так і кіноманів. Шкода, що цю стрічку не викладатимуть в мережу, але, може це й правильно, тому що такі перегляди як цей, є майже унікальним явищем. Цей фільм в Ужгороді вже навряд чи колись зможуть побачити. Тому я рада, що всі, хто хотів це зробити вчора, мали змогу на гарному місці та в добрій компанії подивитись його. Рада, що ті, хто читали книгу не залишились розчарованими, а у тих, хто її не читав - виникло таке бажання».

Також ще на захід мав завітати й сам режисер кінофільму Михайло Лук’яненко , але йому не вдалось приїхати до Ужгорода.  Та і за браком часу, організаторам заходу не вдалось навіть по скапу поспілкуватись з ним.

Ярміла Гармасій для Ужгород.net

 

31 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів