Автоматизація митного контролю забезпечить безперебійну роботу пунктів пропуску на митницях

Від ефективної роботи митниць залежить якісний контроль перевезення товарів через кордон, своєчасність та повнота надходжень митних платежів до бюджету.

 

«Ми маємо захищати економічні інтереси України – боротися з контрабандою та запобігати порушенню митних правил. Завдання, які стоять сьогодні – це ліквідація корупції у митній сфері, - зазначив під час брифінгу заступник Міністра доходів і зборів України Михайло Ноняк. - Потрібно визнати, що незважаючи на те, що з початку року з територіальних органів Міндоходів звільнено понад 2 тис. осіб, підприємці, перевізники досі мають справу з корумпованими митниками. На превеликий жаль, це не поодинокі випадки, адже пропускні пункти – це завжди родючий грунт для хабарництва. Але наша держава, її громадяни вже не дозволять таку «розкіш», як утримувати хабарників та закривати очі на ті безчинства, які кояться на митницях».

Ефективність наповнення бюджету безпосередньо залежить від антикорупційних заходів у податковій та митних сферах. Тому Уряд жорстко пильнує та контролює це питання.

На думку Михайла Ноняка, зміна кадрів не вирішить проблему хабарництва докорінно. Він підкреслив, що потрібні система та механізми, які б посилювали відповідальність як самих митників, так і підприємців за протиправні дії. Проте, найефективнішим може стати повна автоматизація процесів митного контролю в автомобільних пунктах пропуску.

«Всі європейські країни вже давно обладнані сучасними комп’ютерними системами на кордонах. Це виключає, так званий, людський фактор, в нашому випадку – вимагання та спонукання до отримання хабарів під час проходження митних процедур та оформлення документів», - зазначив він.

На сьогодні поступово здійснюється впровадження автоматизованих систем, які будуть забезпечувати цілодобовий безперервний контроль за виконанням митних процедур при переміщенні транспортних засобів будь-яких типів та розмірів без втручання працівників митного органу.

«Ми маємо покласти край контрабанді та корупції. Тому наш намір модернізувати митні пости, зокрема обладнати їх сучасною технікою, системою зважування, комп’ютерної діагностики тощо», - зазначив Михайло Ноняк.

Заступник Міністра доходів і зборів також підкреслив, що буде проводитися вся необхідна робота та заходи з метою удосконалення митного контролю та оформлення товарів, що переміщуються через кордон України.

Прес-служба Міністерства доходів і зборів

 

25 червня 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів