Закарпатські нардепи, замовте слово за жіночий футбол! (ФОТО)

Основи жіночого футболу на Закарпатті було закладено ще в 1970-ті рр. На початку 1990-х його вдалося відновити, і відтоді, попри об’єктивні й суб’єктивні труднощі, він упевнено крокує вперед.

 

За останній час кількість дівчат, які займаються в області видом спорту № 1 при спортивних школах,  суттєво не змінилася й нині становить майже 370 осіб. Центри розвитку в області також практично лишилися тими ж. Зокрема, найактивнішими є Ужгородський, Рахівський, Виноградівський, Іршавський, Мукачівський, Перечинський райони та Ужгород. Усюди стикаються з однаковими проблемами, характерними практично для всього вітчизняного спорту: відсутність достатніх коштів для забезпечення роз’їздів, придбання інвентарю. Тому, наприклад, витрати на останній значною мірою беруть на себе батьки. А ось щоб брати участь у чемпіонаті України по західному регіону, не кажучи вже про виступи на ще вищому рівні, змоги, на жаль, поки немає.

І все ж бажаючих «копати лобду» вистачає. Насамперед тому, що футбол вабить представниць слабкої статі як цікава й немонотонна гра, сповнена інтриги та змагальницьких емоцій. Крім того, у перспективних дівчат відкриваються хороші можливості для безкоштовного навчання, чим, скажімо, не можуть похвалитися хлопці. Однак шлях переродження звичайної школярки в повноцінну футболістку доволі непростий. Потрібно докладати зусиль, мати терпіння й бажання рухатися до мети. До того ж спортсменки, які присвятили себе грі мільйонів, потребують і особливого (порівняно з хлопцями) підходу. Дається взнаки специфіка жіночої психології. А ще, як зазначає Федір Варга, голова комітету жіночого футболу Федерації футболу Закарпаття, тренер СДЮШОР, із року в рік діти стають фізично слабшими. Це пов’язано і з «комп’ютерним» способом життя і з тим, що батьки більше переймаються пошуками заробітку, щоб сім’я просто вижила, а не вихованням своїх чад. Непоодинокі випадки, коли підопічні приходять на тренування, не поївши. Які вже тут можуть бути повноцінні навантаження! Проте Крістіна Костевка, інший тренер із жіночого футболу Закарпатської обласної дитячо-юнацької спортивної школи, переконана, що з дівчатами працювати цікаво: «Вони мені – як рідні діти, часто їх жалію».

Але «жалі – жалями», а готувати справжніх майстрів своєї справи в нас уміють. Принаймні підтвердженням цьому є виступи закарпаток у вітчизняній прем’єр-лізі, у Словаччині, виклики в збірну України. Так, Надію Куніну запросили грати в Чернігів і до збірної України U-15. Олександра Сулейманові приглянулася команді з Костополя і є членом ЗУ U-17. Анастасія Сірмай у збірній Україні U-19 і фінішувала срібним призером прем’єр-ліги в складі харківського «Житлобуду-2». Вікторія Рапа минулого року стала майстром спорту, теж тріумфувала в «Житлобуді-2» та потрапила до ЗУ U-21. Звання чемпіонів Західного регіону України в складі моршинського «Медика» та воднораз кандидатів у майстри спорту отримали Руслана Буц, Ніколетта Ковач, Наталка Стецьо й Анастасія Сірмай. Крістіна Костевка й Поліна Мухлиніна запам’яталися виступами за клуб із Гуменного в прем’єр-лізі чемпіонату Словаччини.

Звичайно, хочеться, щоб вищеназвані та інші краянки захищали честь команд своєї області. Є надія, що в цьому будуть зрушення на краще саме нині, після виборів нового керівництва Федерації футболу Закарпаття, яке запропонувало фахівцям жіночого футболу розробити чітку програму дій і спільно рухатися в напрямку її виконання.  

А поки дівчатам нудьгувати й так не дають. Лише в 2014 році проведено майже півтора десятка різних заходів: міжнародних зустрічей, турнірів, чемпіонат області в двох вікових категоріях. Так, у молодшій (1998 р. н.) групі першими фінішували вихованки ЗОДЮСШ, другими – представниці Рахівського району, третіми  – виноградівського «Колоса, а квартет найсильніших доповнили футболістки Іршавщини. Останні перемогли серед старших дівчат, далі розташувалися вихованки з Рахівського району, Ужгорода й Ужгородського району.

Розіграли футболістки й Кубок Заарпатської області. Його виграли дівчата з Рахівського району, виноградівський «Колос» фінішував другим, а  команди ЗОДЮСШ й Іршавського району – відповідно третіми й четвертими.   

На міжнародному турнірі в Новояворівську Львівської області вихованки ЗОДЮСШ здобули друге місце.

Цьогоріч очікується проведення 12 заходів, зокрема відбудеться чемпіонат області хочуть організувати змагання за програмою спартакіади шкіл. Ось-ось повинна стартувати зимова першість…

Головне тільки, щоб жіночий футбол підтримували, «замовили за нього слово». Особливо тренери мріють, що закарпатські народні обранці спільно з колегами у Верховній Раді приймуть законопроект, згідно з яким 5 відсотків від податку можна буде без подвійного оподаткування віддавати на розвиток спорту. А меценати, які готові підтримувати навіть у такий складний час, знайдуться.

Володимир Тарасюк для Uzhgorod.net.ua

 

14 лютого 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів