До Колочави - на козацькі змагання (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Дев'ять роїв з усієї області з'їхалися на Міжгірщину.

 

Із 2 по 6 червня у селі Колочава Міжгірського району проходив ІІ (обласний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). У нашій області ці змагання проводяться вже протягом десяти років. Організатор – департамент освіти і науки Закарпатської ОДА та Закарпатський обласний центр туризму.

У 16-18 ст. джурами називали молодих помічників, зброєносців у козацької старшини. Разом з козаками вони ходили в походи та брали участь у боях.

Нині однойменна шкільна гра “Джура” проводиться з метою виховання в учнівської молоді патріотизму, любові до України, поваги до народних звичаїв, зміцнення духовного і фізичного здоров’я учнів.

На змагання в Колочаву приїхали рої (команди) з Ужгородського, Виноградівського, Великоберезнянського, Мукачівського, Свалявського, Міжгірського, Хустського, Тячівського та Іршавського районів.

Офіційне відкриття відбулося в дусі козацьких урочистостей – з почесними гостями, маршем, підняттям прапора і молитвою.

Жили рої у польових умовах. Для цього організатори забезпечили всіх учасників наметами, тентами, спальниками та туристичними килимками.

Туристсько-спортивна програма складалася з кількох дисциплін: “Козацький шлях” ( комплексна командна смуга перешкод, що проводиться на спортивно-туристській дистанції з елементами орієнтування та подолання природних перешкод), “Спритний джура” (фігурне володіння велосипедом), конкурсна програма ( включає творчо-мистецькі змагання) та війського-прикладна ( змагання зі стрільби з пневматичної зброї, стройовий впоряд).

За словами голови Закарпатської обласної організації Національної Спілки краєзнавців Михайла Делегана, така військово-патріотична підготовка молоді вкрай важлива, особливо в тих умовах, в яких сьогодні знаходиться наша держава. Адже ще давні греки і римляни змалку готували дітей до захисту країни, в першу чергу, це стосувалося фізичної виправки. Ці війського-патріотичні змагання наповнені національними сучасними формами.  Окрім оздоровчих та фізичних вправ, діти отримують знання з історії, національних традицій свого народу, вчаться шанувати культуру і мистецтво, бути справжніми патріотами.

Участю у змаганнях діти залишилися задоволені. Аліна Юраш із с. Голятино каже, що ці дні їй додали бадьорості, нових друзів, навчили командності і поваги до суперника.

В останній день гри організатори оголосили переможців. У загальнокомандному заліку перемогли джури Керецьківської ЗОШ Свалявського району. Друге місце посів рій Кам’яницької ЗОШ Ужгородського району, третє – у ЗОШ №1 с. Королево Виноградівського району.

У серпні цього року переможці обласного етапу візьмуть участь вже у всеукраїнських змаганнях, які проходитимуть у Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.     

Лариса ЛИПКАНЬ

 

07 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів