Понад 4 тисячі закарпатських «чорнобильців» мають право на отримання суттєвих соціальних пільг та допомог

Понад 4 тисячі закарпатських «чорнобильців» мають право на отримання суттєвих соціальних пільг та допомог
Напередодні чергової річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції у Закарпатській ОДА розповіли про пільги, допомоги та соціальну підтримку, на яку можуть розраховувати жителі регіону, котрі відносяться до категорії постраждалих від аварії осіб.

 

«Ми напередодні 30 річниці з дня чорнобильської катастрофи. 30 років тому відбулася наймасштабніша у світі катастрофа на Чорнобильській АЕС. Причин її до сьогодні достеменно не встановлено. Це і людський фактор, і технічні причини, і поспішність у будівництві цього об’єкту. Наслідки цієї катастрофи відчуваємо ми всі опосередковано. Але найбільше їх відчувають ті люди, які працювали над ліквідацією наслідків», - зазначила під час прес-конференції начальник відділу з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк.

За словами експертів, сьогодні на Закарпатті проживає 4126 громадян, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них 2267 – учасники ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, 283 – інваліди внаслідок аварії на ЧАЕС, 827 постраждалих дітей. 45% від загальної кількості ліквідаторів померло, з них 104 – у 2015 році.

«Навіть я, працюючи з 1991 року і виписуючи перші посвідчення, при моїй пам’яті найбільша кількість таких громадян у Закарпатській області була понад 7 тисяч», - додала Наталія Омелянюк.

Нині для цих людей збережено пільги, гарантовані державою чорнобильцям, у тому числі на проїзд та оплату комунальних послуг. В поточному році передбачено 520 тисяч гривень на оздоровлення чорнобильців-інвалідів 1 категорії (приблизно 100 осіб), з яких у першому кварталі надійшло 47 тисяч.

Окрім того, у січні цього року департамент соціального захисту населення підготував та направив лист за підписом голови ОДА керівникам санаторно-курортних закладів області із проханням вишукати можливість виділити з власних резервів путівки для оздоровлення чорнобильців 2 та 3 категорій та вдів, які гостро їх потребують. Всього таких путівок отримано 40 для осіб даної пільгової категорії, з них уже оздоровлено 8 громадян.

uzhgorod.net.ua

 

19 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів