Як озеленюватимуть Ужгород – вирішували експерти разом з мером

Як озеленюватимуть Ужгород – вирішували експерти разом з мером
Питання озеленення Ужгорода вирішуватимуть комплексно, із залученням науковців та громадськості, використовуючи всі наявні можливості, у тому числі грантові проекти. Це ще раз підкреслили напередодні учасники зустрічі з міським головою Богданом Андріївим.

 

До розмови долучилися науковці біологічного факультету УжНУ – Ярослава Гасинець (декан факультету, кандидат біологічних наук), кандидати біологічних наук, доценти Інна Бесеганич, Людмила Симочко, Маргарита Глюдзик, старший викладач, ландшафний дизайнер Андрій Сойма, а також директор Центру кар’єри УжНУ Тетяна Бутурлакіна та в.о. директора департаменту міського господарства Оксана Пайда і заступник начальника управління економіки та підприємництва - начальник відділу зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та туризму міськради Ольга Травіна.

Говорили про те, що зелені зони – це легені будь-якого міста. Вони пом’якшують мікроклімат, насичують повітря киснем, нейтралізують шкідливі викиди автомобілів, затримують чимало пилу. Крім того, озеленення формує імідж та враження про місто. А зважаючи на те, що в останні роки цьому питанню практично не приділяли уваги, зараз потрібно серйозно попрацювати. Бо на сьогодні маємо зменшення територій зелених насаджень, а ті, що залишилися, потребують серйозного догляду та реставрації.

Богдан Андріїв наголосив, що міська влада розраховує у цьому на підтримку, зокрема, фахівців біологічного факультету.

Обговорюючи можливість реалізації проектів переможців Startup UzhNU, які стосувалися втілення концепції Smart city, а саме використання джерел альтернативної енергії, модернізації та озеленення зупинок і скверів, домовилися створити робочу групу із залученням науковців УжНУ для розробки загальноміської концепції облаштування автобусних зупинок, яка включатиме наступні складові: зовнішній вигляд, вертикальне озеленення, наявність Wi-Fi і за необхідності сонячних батарей.

Зараз, відповідно до розпорядження міського голови, працює комісія з інвентаризації автобусних зупинок в обласному центрі, яка повинна в тому числі, виробити єдину концепцію їх зовнішнього вигляду.

Говорили і про поетапну реконструкцію зелених насаджень в Ужгороді, зокрема на тих вулицях, де планується капітальний ремонт. Домовилися, що найближчим часом комісійно оглянуть Підгірну, Берчені, Собранецьку, Перемоги, інші вулиці – ще до початку ремонту дорожнього покриття і вирішать, які дерева потрібно вилучити та замінити, а де потрібно просто підсадити рослини. Також науковці нададуть пропозиції, які саме дерева краще висаджувати на кожній конкретній вулиці.

Науковці запропонували, для прикладу, щоб переможці Startup UzhNU взяли під свою опіку та привели у належний вигляд один зі скверів міста, вирішили, що це буде альпінарій. Крім того, подумають над тим, як упорядкувати парки Боздоський та Підзамковий.

Про це повідомили на сторінці Ужгородської міської ради

 

15 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів