На Берегівщині десятеро людей захворіли сальмонельозом, але медики кажуть - про епідемію не йдеться

Протягом останніх 20 днів до інфекційного відділення Берегівської районної лікарні з підтвердженим діагнозом сальмонельоз потрапили 10 мешканців району.
Четверо пацієнтів - родина із с. Берегуйфалу, решта – із сіл Мала Бейгань, Яноші, Оросієво, Велика Бейгань, міста Берегово і один заробітчани зі Львівської області. За словами головного лікаря Берегівської ЦРЛ Івана МАЛЕША, згадані випадки захворювань між собою не пов’язані. Випадки захворювання, як правило, частішають у теплий період і одним з головних шляхів зараження є вживання сирих або недостатньо термічно оброблених яєць.
На сьогодні всі пацієнти після повторного обстеження виписані додому. Ще двоє - готуються до виписки.
За перший квартал в Закарпатській області було зареєстровано 32 випадки захворювання на сальмонельоз. Протягом 2015 року з цією хворобою звернулись до медзакладів області 248 пацієнтів (у 2014 році – 210), - інформує прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області .
Довідково:
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, викликане різними видами сальмонел. Хвороба характеризується сильними шлунковими розладами та потужною інтоксикацією. Джерелом інфекції зазвичай є птиця, хворі люди та носії. Також переносником є велика рогата худоба, свійські тварини. Захворіти на цю недугу можна також, вживаючи недостатньо термічно оброблене м’ясо, яйця (особливо в сирому вигляді) та продукти, які приготувала хвора на сальмонельоз людина, а ще гірше — носій збудника, тобто особа, що не долікувалась, але не має будь-яких проявів захворювання.
Хвороба починається гостро (від кількох годин до 2-3 діб після інфікування): підвищується температура тіла, з’являються сильний біль у животі, нудота, іноді блювання, пронос більше 3 разів на день, випорожнення зловонні темного кольору з зеленим відтінком, швидко відбувається зневоднення, що й призводить до розвитку ускладнень. За появи найменших ознак захворювання потрібно одразу звернутись за медичною допомогою. Лише кваліфікований лікар може диференціювати вид харчового отруєння, правильно встановити діагноз та призначити лікування індивідуально в кожномувипадку. Отож не ризикуйте і не піддавайте своє життя смертельній загрозі. Будьте здорові!
Щоб попередити захворювання, потрібно дотримуватись наступних правил, які є спільними для профілактики усіх харчових отруєнь:
• Всі продукти, особливо м’ясні, молочні та рибні підлягають ретельній термічній обробці (варіння, кип’ятіння, пастеризація). • Яйця не слідвживати сирими, краще варити та смажити їх до повної готовності. • Якщо немає можливості помити руки перед їдою, потрібно користуватись спеціальними антисептичними розчинами чи гелями, які слід придбати та постійно мати при собі. • Обробляти руки треба як перед вживанням їжі, так і перед її приготуванням. • Купувати продукти можна лише у спеціально відведених для цього місцях, обладнаних холодильними установками, і аж ніяк не на стихійних ринках. • Не слід вживати їжу на вулиці, а надто придбану «на тротуарі». • Необхідно перевіряти якість і не вживати продукцію, у якої добігає кінця термін придатності. • Зберігати продукти потрібно у холодильниках та морозильних камерах, а для транспортування харчів використовувати спеціальну холодильну техніку. • Не варто купувати продукти, що могли піддаватись вторинній обробці. • Для приготування їжі слід запрошувати тільки тих кухарів, котрі пройшли медичний огляд, і людей, які не являються носіями сальмонел. • В теплу пору року бажано обмежити вживання копченихстрав, м’ясних та рибних консервів, тістечок з кремами та свіжого некип’яченого молока. • Для миття овочів та фруктів, а також посуду потрібно завжди використовувати кип’ячену воду та мило. • За наявності у близькому оточенні хворого на кишкову інфекцію необхідно його ізолювати та обов’язково забезпечити індивідуальними засобами догляду, окремим милом, рушником та посудом.
До теми
- На Закарпатті пройшов традиційний забіг виноградниками
- Ветеран із Закарпаття Костянтин Кашула представлятиме Україну у складі національної збірної на Strong Spirit’s Games у Мадриді
- На Закарпатті відзначили працівників спортивної галузі - спортсменів, тренерів, вчителів.
- На Закарпатті річки зарибнили кількома десятками тисяч цінних червонокнижних видів риб
- В Ужгороді офіційно відкрили оновлений спортивний зал у Центрі олімпійської підготовки (СК «ЮНІСТЬ»)
- Закарпатська ОВА налагоджує співпрацю із Національною академією медичних наук України
- Обласна філармонія розпочала свій 79-й сезон яскравою музичною подією
- Керівники Закарпаття відзначили правоохоронців, які запобігли теракту в одній зі шкіл Тячівщини
- На Закарпатті відзначили лауреатів обласних премій у галузі літератури та мистецтва-2024
- Закарпатські вітряки зменшують залежність України від імпорту угорської електроенергії
- Підприємці краю отримали відзнаки за внесок у розвиток Закарпаття
- Закарпатські аграрії завершили збір ранніх сільськогосподарських культур
- «Туристичний сувенір Закарпаття 2025»: триває обласний конкурс для майстрів і митців
- Високі державні нагороди за особливі досягнення у професійній діяльності отримали двоє закарпатських спортивних функціонерів
- На території Ужгородського наукового ліцею відкрили спортивний комплекс
- «Solidaroad Ukraine 2025»: міжнародний проєкт подарував дітям полеглих закарпатських захисників відпочинок в Італії
- Пів сотні дітей закарпатських військових і ВПО овернулися із відпочинку в Австрії
- У Перечині відкрили релокований Краматорський ліцей
- Закарпаття розширює міжмуніципальне партнерство з Румунією
- Понад дві сотні дітей військових, ветеранів війни із різних куточків України вирушили на відпочинок в Угорщину
До цієї новини немає коментарів