На Берегівщині десятеро людей захворіли сальмонельозом, але медики кажуть - про епідемію не йдеться

На Берегівщині десятеро людей захворіли сальмонельозом, але медики кажуть - про епідемію не йдеться
Випадки захворювань між собою не пов’язані.

 

Протягом останніх 20 днів до інфекційного відділення Берегівської районної лікарні з підтвердженим діагнозом  сальмонельоз потрапили 10 мешканців району.

Четверо пацієнтів -  родина із с. Берегуйфалу, решта  – із сіл  Мала Бейгань, Яноші, Оросієво, Велика Бейгань, міста Берегово і один заробітчани зі Львівської області. За словами головного лікаря Берегівської ЦРЛ Івана МАЛЕША, згадані випадки захворювань між собою не пов’язані. Випадки захворювання, як правило, частішають у теплий період і одним з головних шляхів зараження є вживання сирих або недостатньо термічно оброблених яєць.      

На сьогодні всі пацієнти після повторного обстеження виписані додому. Ще двоє - готуються до виписки.

За перший квартал в Закарпатській області було зареєстровано 32 випадки захворювання на сальмонельоз. Протягом 2015 року з цією хворобою звернулись до медзакладів області 248 пацієнтів (у 2014 році – 210), - інформує прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області .

 

Довідково:

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, викликане різними видами сальмонел. Хвороба характеризується сильними шлунковими розладами та потужною інтоксикацією. Джерелом інфекції зазвичай є птиця, хворі люди та носії. Також переносником є велика рогата худоба, свійські тварини. Захворіти на цю недугу можна також, вживаючи недостатньо термічно оброблене м’ясо, яйця (особливо в сирому вигляді) та продукти, які приготувала хвора на сальмонельоз людина, а ще гірше — носій збудника, тобто особа, що не долікувалась, але не має будь-яких проявів захворювання.

Хвороба починається гостро (від кількох годин до 2-3 діб після інфікування): підвищується температура тіла, з’являються сильний біль у животі, нудота, іноді блювання, пронос більше 3 разів на день, випорожнення зловонні темного кольору з зеленим відтінком, швидко відбувається зневоднення, що й призводить до розвитку ускладнень.

За появи найменших ознак захворювання потрібно одразу звернутись за медичною допомогою. Лише кваліфікований лікар може диференціювати вид харчового отруєння, правильно встановити діагноз та призначити лікування індивідуально в кожномувипадку. Отож не ризикуйте і не піддавайте своє життя смертельній загрозі.

Будьте здорові!

 

Щоб попередити захворювання, потрібно дотримуватись наступних правил, які є спільними для профілактики усіх харчових отруєнь:

• Всі продукти, особливо м’ясні, молочні та рибні підлягають ретельній термічній обробці (варіння, кип’ятіння, пастеризація).

• Яйця не слідвживати сирими, краще варити та смажити їх до повної готовності.

• Якщо немає можливості помити руки перед їдою, потрібно користуватись спеціальними антисептичними розчинами чи гелями, які слід придбати та постійно мати при собі.

• Обробляти руки треба як перед вживанням їжі, так і перед її приготуванням.

• Купувати продукти можна лише у спеціально відведених для цього місцях, обладнаних холодильними установками, і аж ніяк не на стихійних ринках.

• Не слід вживати їжу на вулиці, а надто придбану «на тротуарі».

• Необхідно перевіряти якість і не вживати продукцію, у якої добігає кінця термін придатності.

• Зберігати продукти потрібно у холодильниках та морозильних камерах, а для транспортування харчів використовувати спеціальну холодильну техніку.

• Не варто купувати продукти, що могли піддаватись вторинній обробці.

• Для приготування їжі слід запрошувати тільки тих кухарів, котрі пройшли медичний огляд, і людей, які не являються носіями сальмонел.

• В теплу пору року бажано обмежити вживання копченихстрав, м’ясних та рибних консервів, тістечок з кремами та свіжого некип’яченого молока.

• Для миття овочів та фруктів, а також посуду потрібно завжди використовувати кип’ячену воду та мило.

• За наявності у близькому оточенні хворого на кишкову інфекцію необхідно його ізолювати та обов’язково забезпечити індивідуальними засобами догляду, окремим милом, рушником та посудом.

 

 

21 червня 2016р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів