На Берегівщині десятеро людей захворіли сальмонельозом, але медики кажуть - про епідемію не йдеться

Протягом останніх 20 днів до інфекційного відділення Берегівської районної лікарні з підтвердженим діагнозом сальмонельоз потрапили 10 мешканців району.
Четверо пацієнтів - родина із с. Берегуйфалу, решта – із сіл Мала Бейгань, Яноші, Оросієво, Велика Бейгань, міста Берегово і один заробітчани зі Львівської області. За словами головного лікаря Берегівської ЦРЛ Івана МАЛЕША, згадані випадки захворювань між собою не пов’язані. Випадки захворювання, як правило, частішають у теплий період і одним з головних шляхів зараження є вживання сирих або недостатньо термічно оброблених яєць.
На сьогодні всі пацієнти після повторного обстеження виписані додому. Ще двоє - готуються до виписки.
За перший квартал в Закарпатській області було зареєстровано 32 випадки захворювання на сальмонельоз. Протягом 2015 року з цією хворобою звернулись до медзакладів області 248 пацієнтів (у 2014 році – 210), - інформує прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області .
Довідково:
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, викликане різними видами сальмонел. Хвороба характеризується сильними шлунковими розладами та потужною інтоксикацією. Джерелом інфекції зазвичай є птиця, хворі люди та носії. Також переносником є велика рогата худоба, свійські тварини. Захворіти на цю недугу можна також, вживаючи недостатньо термічно оброблене м’ясо, яйця (особливо в сирому вигляді) та продукти, які приготувала хвора на сальмонельоз людина, а ще гірше — носій збудника, тобто особа, що не долікувалась, але не має будь-яких проявів захворювання.
Хвороба починається гостро (від кількох годин до 2-3 діб після інфікування): підвищується температура тіла, з’являються сильний біль у животі, нудота, іноді блювання, пронос більше 3 разів на день, випорожнення зловонні темного кольору з зеленим відтінком, швидко відбувається зневоднення, що й призводить до розвитку ускладнень. За появи найменших ознак захворювання потрібно одразу звернутись за медичною допомогою. Лише кваліфікований лікар може диференціювати вид харчового отруєння, правильно встановити діагноз та призначити лікування індивідуально в кожномувипадку. Отож не ризикуйте і не піддавайте своє життя смертельній загрозі. Будьте здорові!
Щоб попередити захворювання, потрібно дотримуватись наступних правил, які є спільними для профілактики усіх харчових отруєнь:
• Всі продукти, особливо м’ясні, молочні та рибні підлягають ретельній термічній обробці (варіння, кип’ятіння, пастеризація). • Яйця не слідвживати сирими, краще варити та смажити їх до повної готовності. • Якщо немає можливості помити руки перед їдою, потрібно користуватись спеціальними антисептичними розчинами чи гелями, які слід придбати та постійно мати при собі. • Обробляти руки треба як перед вживанням їжі, так і перед її приготуванням. • Купувати продукти можна лише у спеціально відведених для цього місцях, обладнаних холодильними установками, і аж ніяк не на стихійних ринках. • Не слід вживати їжу на вулиці, а надто придбану «на тротуарі». • Необхідно перевіряти якість і не вживати продукцію, у якої добігає кінця термін придатності. • Зберігати продукти потрібно у холодильниках та морозильних камерах, а для транспортування харчів використовувати спеціальну холодильну техніку. • Не варто купувати продукти, що могли піддаватись вторинній обробці. • Для приготування їжі слід запрошувати тільки тих кухарів, котрі пройшли медичний огляд, і людей, які не являються носіями сальмонел. • В теплу пору року бажано обмежити вживання копченихстрав, м’ясних та рибних консервів, тістечок з кремами та свіжого некип’яченого молока. • Для миття овочів та фруктів, а також посуду потрібно завжди використовувати кип’ячену воду та мило. • За наявності у близькому оточенні хворого на кишкову інфекцію необхідно його ізолювати та обов’язково забезпечити індивідуальними засобами догляду, окремим милом, рушником та посудом.
До теми
- На Закарпатті ДБР викрило керівника лісництва, який збував цінну деревину під виглядом дров
- Діти закарпатських військовослужбовців вирушили на відпочинок до Литви
- Після укусів комах: на Закарпатті двоє підлітків з ускладненнями потрапили до хірургії
- Автотроща на Берегівщині з п'ятьма постраждалими - подробиці від рятувальників
- Відзнаку командира підрозділу – орден «Полеглого воїна» – присвоїли 11 закарпатським бійцям 33-ї окремої механізованої бригади.
- Закарпаття знову зустріло евакуаційний потяг із сім’ями з прифронтових областей
- «Замки Закарпаття»: в краєзнавчому музеї ім. Т. Легоцького відкрили нову експозицію
- Ще двох закарпатців звільнено з російського полону
- Сучасний дефібрилятор закарпатській команді ветеранів Gladiator передав Словацький паралімпійський комітет
- Краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького святкує 80-річчя: міжнародна конференція зібрала науковців із України та з-за кордону
- Унікальна операція на Закарпатті: військовому встановили 3D-протези обох ніг
- Стали відомі імена переможців конкурсів на здобуття обласних галузевих премій за 2024 рік
- До Ужгорода завітає з концертом Національний ансамбль солістів «Київська камерата»
- На Мукачівщині підбиття підсумки Міжнародного скульптурного симпозіуму
- Поліцейські Берегівщини повідомили про підозру архітектору, причетному до умисного пошкодження пам’ятки архітектури національного значення
- Закарпаття приймає фінал всеукраїнських змагань "Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги"
- Під час сьогоднішнього обміну з російського полону в Україну вдалося повернути ще трьох захисників-закарпатців
- У рідне село після російського полону повернулися двоє військових із Рахівщини
- На Закарпатті відбудеться 2-ий щорічний «ECO FILM FESTIVAL by CHYSTO. DE?!»
- На Закарпатті відбувся ІІ обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)
До цієї новини немає коментарів