На Закарпатті провели перший фестиваль персиків

"Персик – наш стратегічний фрукт, – сміється місцевий староста Андрій Сухан. – У селі майже в кожному дворі вирощують персики. У нас унікальний клімат, влітку спека, як у Іспанії. А в навколишніх селах більш прохолодно. Тому саме персики з Бене – найсмачніші".
На фестивалі газдині частують гостей ароматним варенням та пастилою з персиків, пампушками та палачинтами – млинцями з персиковою начинкою, вишуканими тістечками та желе. Окрім персикового вина, з міцних напоїв – 86-градусна горілка з сонячної ягоди.
"Паленка – це для дужих чоловіків, скуштуйте ще мого вина", – пригощає Іштван Мовнуш. У фермера під персиками –майже 2,5 гектара, з саду щороку збирає понад 30 тонн соковитих плодів. Частину персиків продає, з решти виготовляє ароматне вино, а нестандарт йде на паленку.
"Щоби вино було смачне, персик має достигнути і набратися сонця на гілці, – каже Іштван. – Вино готую власноруч, для цього беру 100 штук персиків, очищую від кісточок. Навіть кілька кісточок зіпсують смак вина, бо в них міститься миш’як, отрута, яка дає ще й неприємну гірчинку. Розминаю м’якоть, до діжки додаю 2 літра джерельної води. Щоб пришвидшити процес бродіння – вливаю 3 столові ложки рідкого меду. За тиждень перебродить. Коли на поверхні не буде пузирів, дерев’яною ложкою збовтую, наступного дня фільтрую, доливаю ще 3 літра води, у якій попередньо розчиняю 5 кілограмів цукру. Додаю у діжку 400 грамів листя персика, по 8 грамів мускату та кориці, півлітра спирту. Настоюю три тижні. А зберігаю вино в пляшках".
"Персикове вино зберігають у спеціальному підвалі, щоб не забродило, – мовить господар Ондраш Вінце. – У винниці температура навіть влітку не перевищує +13. Пляшки герметично закривають, тримають під кутом 90 градусів. Готувати персикове вино не складніше ніж виноградне, та його смак – неперевершений, бо напій – без консервантів".
Поки гості розважаються, у величезних котлах булькає ароматний бограч та голубці, на пательні смажаться соковиті ковбаски та м’ясце. Усю цю смакоту готують на дровах із персикового дерева. Кажуть, що саме в цьому -- секрет місцевих смаколиків.
Джерело: Експрес
До теми
- В Ужгороді – пік цвітіння сакур
- Сезон сакури в Ужгороді 2025: де шукати?
- «Сакура — це не все»: гід Юрій Зизич про туристичний сезон на Закарпатті, виклики й нові можливості
- «Сакура Фест» уже сьогодні стартує в Ужгороді
- В Ужгороді відбувся наймокріший та найгарячіший фестиваль міста (ФОТОРЕПОРТАЖ)
- Цікаві факти про Ужгород: долучайтеся до відеоекскурсії містом (ВІДЕО)
- Туризмознавець Віктор Стинич про закарпатську Гечу – фестиваль гентешів, будинок Кайденів та закинутий склеп
- Фестивалі Закарпаття у січні: конкурс різників, гентешів
- Чому потрібно відвідати Закарпатський фестиваль пряників?
- Особливості фестивалю "Бринза Хустщини", що пройде 11-12 травня в Горінчові
- Федір Шандор: "Фестиваль «Бринза Хустщини» буде спрямований на ліквідацію "бринзової" безграмотності»
- Закарпатців запрошують на фестиваль бринзи. Чому варто відвідати?
- Два десятки майстер-класів: в Ужгороді на фестивалі всіх бажаючих вчать робити писанки
- Незабаром у Закарпатті розпочнеться фестиваль для любителів м'яса
- Чим вирізнятиметься винний фестиваль у Мукачеві?
- Закарпаття: де і як цікаво відпочити протягом тижня?
- Унікальний Ужгород: у місті невдовзі пройде Фестиваль пряників
- Андреналін просто зашкалює! Джипи і квадроцикли — вперед!
- Біля стін Ужгородського замку було велике костюмоване свято!
- Старовинна фортеця в Ужгороді запрошує на угорський культурний фест!
До цієї новини немає коментарів