Від звичних концертів – до режиму «онлайн»: чим жила культурна галузь Ужгорода у 2020

Від звичних концертів – до режиму «онлайн»: чим жила культурна галузь Ужгорода у 2020
Без сумніву, це був дуже складний рік: карантинні обмеження зупинили звичний ритм життя. Багато труднощів припало і на культурну галузь. Власне, з початку карантину вона практично зупинилася. Але згодом креативні ужгородці шукали альтернативи. Були і концерти, і презентації. Пропонуємо пригадати головні культурні події Ужгорода у 2020 році.

 

СІЧЕНЬ

Мабуть, улюблений місяць більшості ужгородців: Різдво, святкова коляда, теплі родинні зустрічі. У центрі Ужгорода на початку року було особливо святково: містяни організували вертепне дійство. Долучились одинадцять колективів. Такий захід в Ужгороді провели 15 раз поспіль. Як усе було, - дивіться в сюжеті:

Особлива коляда лунала і від камерного хору «Cantus»: колектив презентував нову святкову програму.

«Кожен твір, що прозвучав на концерті - перлина, і усі вони складаються в прекрасне намисто, яке прикрашає ці святкові дні та дарує радість спілкування з високим мистецтвом!» - так колектив описав дійство. Переглянути святковий концерт можна, натиснувши ТУТ.

ЛЮТИЙ

Лютий відзначився значними здобутками ужгородців.

Так студія сучасного танцю "Бліц" виборола 3 золоті медалі на чемпіонаті в Угорщині. Деякі діти вперше брали участь у змаганнях, але це не завадило їм впоратись із хвилюванням та стати кращими у своїй категорії, а також отримати відзнаку «за кращий костюм». Детальніше про здобутки танцювального колективу читайте за посиланням.

Відзначилися не лише танцівники, а й ужгородські музиканти. Останні привезли нагороди з V Міжнародного фестивалю-конкурсу «Столичні зустрічі». У конкурсі з-поміж 65 учасників, які змагалися в різних номінаціях і жанрах, взяли участь і вихованці Ужгородської дитячої школи мистецтв (директорка – заслужена працівниця культури України Наталія Громова) та народний аматорський хор викладачів цієї школи «Астара». Ужгородці посіли кілька призових місць. Детальніше читайте в матеріалі.

БЕРЕЗЕНЬ

Березень розпочався з класної новини для маленьких закарпатців: в Ужгороді видали книгу для дітей на закарпатському діалекті. Закарпатців колоритно вирізняє діалект. Тож виникла ідея: а чому б не написати вірші для дітей та їх батьків на діалекті? Так світ побачила книга віршів Анатолія Молнара з ілюстраціями Віталія Дороша – «Баламутикам».

У березні закарпатці тримали кулаки за місцевих гумористів: ужгородська команда КВН потрапила до прямих ефірів "Ліги Сміху". Головною метою команд-учасників було вийти у сезон. І закарпатській команді це вдалося.

“Ми із 200 команд потрапили у 18-ку. У 18-ку команд “Ліги сміху 2020”. А далі… А далі побачите в ефірах на “1+1″. Ми дуже раді і безмежно вдячні”, – розповідали хлопці.

КВІТЕНЬ

У квітні карантин набрав обертів. Студенти Ужгородського інституту культури і мистецтв настільки скучили одне за одним і за навчанням, що вирішили дистанційно записати кавер на відому композицію Джона Ньюмена "Love Me Again". Що вийшло, - дивіться самі:

Квітень запам'ятався ще й тим, що талановиті ужгородці перемогли на Міжнародному конкурсі «Весняний бал». Вразив усіх своєю майстерністю, високим професіоналізмом та харизмою Сергій Фанта. Він брав участь одразу у двох сольних номінаціях старшої вікової категорії – «Інструментальна музика. Класична (фортепіано)» та «Інструментальна музика. Естрадна (фортепіано)». І в обох номінаціях він впевнено обійшов конкурентів, посівши перше місце. Детальніше читайте в публікації

ТРАВЕНЬ

Поетичний онлайн-квартирник організувала Закарпатська обласна бібліотека імені Федора Потушняка. Працівниця читальні Євгенія Напуда розповідала: роблять його вперше у зв’язку з карантинними обмеженнями. Онлайн-квартирник підготували до Дня слов’янської писемності й культури.

Не менш класна новина: фільм ужгородця Антоніо Лукіча "Мої думки тихі" отримав український "Оскар"! Українська кіноакадемія вчетверте відзначила найкращих в українській кіноіндустрії і вручила "Золоті Дзиґи". "Мої думки тихі" стали не тільки найкращим фільмом. Стрічка отримала "Золоту Дзиґу" за найкращий сценарій. Антоніо Лукіч також переміг у номінації "Відкриття року". "Мої думки тихі" - це дебют Антоніо Лукіча у повнометражному кіно. Стрічка збирала повні зали у кінотеатрах і отримала у прокаті майже 10 млн гривень. Церемонія нагородження вперше відбулася онлайн. Спікери включалися зі своїх домівок.

Також ужгородські скрипалі перемогли на Міжнародному конкурсі “Gold Europe”. Ансамбль скрипалів Ужгородського музичного коледжу взяв участь у Міжнародному конкурсі “Gold Europe” (Чеська республіка), де й отримав 1-шу премію (керівник Шіпош Н.А., концертмейстер Тетерюк-Кінч Ю.С.). Ми писали про цю перемогу.

ЧЕРВЕНЬ

Червень розпочався з трагічної новини: пішла з життя Емма Левадська – відома на Закарпатті художниця, педагог та громадська діячка, яка зробила відчутний вклад у розвиток мистецтва Закарпаття, виховала не одне покоління митців. Детально дізнатися про життя жінки можна за посиланням

Від початку року всі скучили за концертами. І ось, нарешті, перший концерт дали музиканти симфонічного оркестру. Музиканти були в масках. Подивитися на дійство й послухати музику зібралися десятки перехожих. Музичний подарунок їм прийшовся до душі, усі аплодували і навіть пританцьовували. Тут лунали добре відомі мелодії.

Більше – у фото та відео за посиланнням: https://uzhgorod.net.ua/news/149159

Цього місяця закривати театральний сезон театру ляльок "Бавка" вперше довелося у дистанційному режимі. Зі своїми маленькими глядачами актори прощалися флеш-артом "Казкові вікна на Театральній". Про те, як це було, ми писали ось ТУТ.

ЛИПЕНЬ

У липні в Ужгородському скансені виповнилося 50 років! Пів століття тому, влітку 1970 року, перші відвідувачі зайшли на територію нинішнього Закарпатського музею народної архітектури та побуту. Це один із перших музеїв-скансенів в Україні з особливою історією. Більше - у відеосюжеті: 

Окремої уваги заслуговує також вихід нового, третього видання Тетяни Літераті «Втрачений Ужгород». Перший текст циклу краєзнавчих матеріалів «Втрачений Ужгород» журналістка опублікувала ще у 2014 році в онлайн-виданні «Про Захід». Авторка розповідає, що коли почала працювати над серією, навіть не уявляла, що проєкт буде настільки тривалим та успішним. Тоді один із перших текстів переглянуло понад 10 тисяч читачів, що для публіцистичного матеріалу в регіональному виданні дуже велика цифра.

Особливе рішення – в Ужгороді відзначили лауреатів цьогорічної літературної премї імені Петра Скунця. Нагадаємо, премія, заснована Ужгородською міською радою, – творча відзнака у трьох номінаціях: художня література, краєзнавча література, альбомне видання.

Твори, висунуті цьогоріч на здобуття премії, розглянуло журі в складі начальниці управління у справах культури, молоді та спорту Ольги Василиндри; деканеси філологічного факультету УжНУ, кандидатки філологічних наук Галини Шумицької; доцента, декана факультету іноземної філології УжНУ, кандидата філологічних наук Михайла Рошка; директорки Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Федора Потушняка Олени Канюки; доцентки кафедри української літератури УжНУ, кандидатки філологічних наук, заступниці голови правління Закарпатської організації Національної спілки письменників України, літературознавиці Олександри Ігнатович. Детальніше про це читайте в матеріалі

СЕРПЕНЬ

Особливо плідний на події місяць! В Ужгороді відбувся фестиваль вуличного піаніно. 

Захід уже вчетверте зібрав в обласному центрі любителів гри на цьому музичному інструменті. Однак цьогоріч проєкт – один із переможців конкурсу-пітчингу молодіжних ініціатив, що реалізовуються управлінням у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради спільно з Британською радою в Україні та ГО "Молодіжна Платформа". На проведення фесту організатори отримали майже 39 тисяч гривень.

Ще одне радісне досягнення: духовий оркестр з Ужгорода здобув перемогу у міжнародному онлайн-конкурсі в Словаччині.

Міжнародне журі у складі високопрофесійних європейських фахівців високо оцінило конкурсний виступ духового оркестру з українського Ужгорода та солістів оркестру – викладачів циклової комісії «Оркестрові духові та ударні інструменти» – заслуженого працівника культури України Артема Калинича та лауреатів всеукраїнського конкурсу Емериха та Томаса Поповичів, та присудило колективу почесне звання "Лауреат I премії конкурсу "ТАТRA OF STARS 2020".

Фортепіанний дует з Ужгорода переміг на музичному конкурсі у Відні

Дует «White & Black” у складі Олесі Глуханич та Сергія Фанти всього лише за пів року свого існування здобув перемогу на 5 міжнародних конкурсах. Сергій Фанта лише рік навчається на бакалавраті УжІКіМ, за поточний рік він здобув шість перемог на міжнародних конкурсах, в їх числі і Гран Прі. Сергій вдало поєднує свої сольні виступи з участю в фортепіанному дуеті зі своєю викладачкою Олесею Глуханич. Детальніше читайте за посиланням: https://uzhgorod.net.ua/news/151356

Нарешті в серпні відновив свою роботу Ужгородський драмтеатр. Після карантинної перерви Закарпатський академічний облмуздрамтеатр імені братів Шерегіїв відкрив театральний сезон. Уже 5 вересня актори грали виставу на малій сцені, а 6 вересня відновила роботу і велика.

ВЕРЕСЕНЬ

Нарешті в Ужгороді відновилися концерти: симфонічний оркестр Закарпатської філармонії відкрив сезон! Як готувалися до довгоочікуваного концерту, - дивіться в сюжеті:

Відбувся й творчий вечір із нагоди ювілею головного режисера Закарпатського обласного лялькового театру «Бавка», заслуженої артистки України Наталії Орешнікової. На урочистості завітали колеги з інших театрів, юні шанувальники.

Детальніше про це читайте за посиланням: https://uzhgorod.net.ua/news/151874.

А Студія сучасного танцю “Бліц” організувала ювілейний концерт в ужгородському амфітеатрі. Бліцівці зізнаються:

 “30 років – це десятки концертів й сотні чемпіонатів, безліч постановок і кілометри тканин для костюмів, це безсонні ночі й творчі вечори, це побувати майже у всіх містах України, у більшості країн Європи, а також в Африці та Америці”.

Детально про концерт - у публікації

ЖОВТЕНЬ

Відбувся також урочистий концерт до 75-річчя Закарпатського народного хору. Перед початком концерту у фоє драмтеатру всі охочі могли переглянути ювілейну виставку з рідкісних матеріалів та архівних експонатів колективу. У програмі ювілейного концерту – твори із "золотого" фонду, віночки закарпатських народних пісень – "Гей, на високій полонині", "Колишу, колишу", "Не рубай ліщину", "Бескидом ішла", "А у мої миленької", вокально-хореографічні композиції "Червена ружа", "Каріка, каріка", а також танці із репертуару колективу. Емоції концерту – на фото за посиланням.

Ще одна вагома подія – презентація першого видання Біблії в сучасному перекладі з давньоєврейської та давньогрецької мов.

В Ужгородській греко-католицькій богословській академії ім. Блаженного Теодора Ромжі представили перше видання Біблії в сучасному перекладі з давньоєврейської та давньогрецької мов. Міжконфесійна християнська організація «Українське Біблійне Товариство» випустила у світ україномовний текст Слова Божого – сучасний і ще більш доступний переклад Біблії.

ЛИСТОПАД

Досягнення юних ужгородців: діти стали лауреатами Всеукраїнського пісенного онлайн-конкурсу "Україна – це світло". Серед 357 учасників із усієї країни зразковий вокальний ансамбль "Перлинка" Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури (керівник Марія Мудранинець) виборов 1-е місце у номінації "академічний вокал" (8-11 років) та 2-е місце у номінації "естрадний вокал" (12-14 років).

Переможці отримали спеціальний приз конкурсу – запрошення в Київ на безкоштовний запис пісні в студії звукозапису, безкоштовну зйомку відеоролика на пісню та 30 трансляцій на телеканалі «Малятко-ТВ» змонтованого відеоролика на пісню.

Особливо приємна новина листопада: художню керівницю заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталію Петій-Потапчук нагородили Орденом княгині Ольги І ступеня! 

Відповідний указ оприлюднено на сайті офісу президента 9 листопада. За значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність: орденом княгині Ольги І ступеня нагороджено Наталію Петій-Потапчук – директора-художнього керівника КЗК «Заслужений академічний Закарпатський народний хор» Закарпатської обласної ради; почесне звання «Заслужений працівник культури України» присвоєно Оксані Дурунді – головному спеціалістові департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації.

ГРУДЕНЬ

Разом із тим відбулася презентація книги та аудіоальбому до 75-річчя Закарпатського народного хору

Заслужений академічний Закарпатський народний хор із нагоди 75-річчя презентував в Ужгороді книгу про історію колективу та аудіоальбом «Любім своє», презентація відбулася в Закарпатському художньому музеї імені Й.Бокшая. Розпочали творчу зустріч із в’язанки народних пісень. Диригентка та художня керівниця хору Наталія Петій-Потапчук, яка також є упорядницею книги, розповіла, що над виданням спільними зусиллями працювали понад рік, тут міститься історична довідка про колектив та його репертуар від 1945 року, архівні фото, тексти пісень та ноти, багато матеріалу видано вперше. За її словами, на сторінках книги, яка вийшла тиражем 300 примірників, – історія хору, його сучасність та майбутнє, адже хор об’єднує митців різних поколінь, мистецьку еліту краю.

Наприкінці грудня в Ужгороді відкрили нову кондитерську-студію «ФіолЄтово»

За дверима кондитерського цеху працює молодь із ментальною інвалідністю, а на другому поверсі є спеціальна кімната розвантаження, де вони соціалізуються, мають арт-терапії, здобувають інклюзивне й професійне навчання.

«Зупинитися ми уже не зможемо, – каже керівниця проєкту й мама підлітка з ментальною інвалідністю Олена Логвіненко. І додає: – У майбутньому, в рамках ґранту для проєкту «Золоті серця Закарпаття», з якого все починалося,  розробимо власну методику для навчання людей із синдромом Дауна і аутизмом, щоб вони могли здобувати професійні навички і соціалізуватися».

Детальніше читайте в матеріалі.

Таким видався 2020 для культурної галузі. Сподіваємося на більшу прихильність від нового року. А нашим дорогим читачам бажаємо чимшвидше повернутися до життя, коли можна відриватися на концертах без незручних масок, організовувати гучні вечірки з компанією, ходити щовихідних у кіно і не переживати, що зал уже заповнено на 50 відсотків, вільно, а не в режимі "онлайн", відвідувати екскурсії світових музеїв. Усе обов'язково так і буде, а поки  терпіння і соціальна відповідальність. 2021, давай уже із приємними сюрпризами! :)  

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів