На Закарпатті чотири перевали, один із них – Свалявський – особливий

На Закарпатті чотири перевали, один із них – Свалявський – особливий
Долаючи його, водії та пасажири моляться. У декого здають нерви і починає лаяти-хаяти на чому світ стоїть.

 

Протягом останніх п’яти місяців через цей перевал я їхала декілька разів у різному автотранспорті – джипі, беемве, ниві, пазику, газельці. Емоції водіїв та пасажирів годі передати у одній журналістській статті.

– Один Бог знає, скільки «Отченашів» проговорю за півгодини, доки переїдемо зі Сваляви до Оленьова. Замість дороги суцільні ями, автобусом так ґиґає, мече з одного кінця в другий, що страшно, особливо у лісі. Прошу Всевишнього уберегти нас від біди, – розповідає мені 60-річна Оксана з Перечина.

Багато жителів Перечинщини їздить на Свалявщину не тільки у справах чи на ринок, а і на роботу.

– Це знущання над людьми, – каже Ірина з Сімера. Вона їздить на роботу в Поляну щодня, окрім вихідних. – Назвати дорогою той відрізок язик не повертається. Ями такі глибокі, як після бомбардувань. Вранці їду на газельці, де лише 14 сидячих місць. Тепер був горіховий сезон, то нерви добре попсувала собі. У Порошкові заходило циган по 15 з торбами та міхами горіхів. Салон переповнений, дихати нічим, дорога важка. Уже хотіла їхати на Сваляву через Ужгород. Довше, дорожче, але спокійніше. Один період ранішній автобус не їздив, то так і робила – їхала через Ужгород, Мукачево.

Водій Юрій кермує 40 років. Тепер працює на маршруті «Ужгород – Свалява» (через Перечин), довжина якого 75 км. Він також обурений станом дороги. Каже, що влітку відремонтував автобус, все зробив до ладу, але через поганий стан дороги транспорт швидко виходить з ладу.

Свалявський перевал є не тільки автомобільною дорогою, яка сполучає Перечинський та Свалявський райони. Це і важлива туристична артерія. Скажіть, будь ласка, чи можна розвивати туризм з дорогою у суцільних котлованах?! Питання риторичне.

У мережі прочитала, що за зверненням депутата обласної ради Дениса Мана Служба автомобільних доріг заклала у план капітального ремонту на 2017 рік відрізок дороги від крайнього села Перечинського району – Свалявки – до закінчення перевалу. Поживемо – побачимо, що буде зроблено наступного року. Але ж що робити власникам транспортних засобів та пасажирам тепер? Далі молитись?!

Тетяна Грицищук

 

02 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів