Коли чай - гірше за отруту?

Багато хто з метою економії заварює один і той самий пакет чаю по два-три рази. А у багатьох є звичка допивати чай, заварений вчора. Між тим, кажуть фахівці, такий чай є не лише несмачним, а й шкідливим, - пише Добрий лікар.
-- Чай -- це не просто напій, який тамує спрагу, -- каже Борис Скачко, лікар-натуропат. -- Він має й певні лікувальні властивості. Адже чай містить антиоксиданти, які захищають наші клітини -- за їх вмістом найкориснішим вважається зелений чай.
Крім того, чай містить кофеїн, тому горнятко свіжого чаю "освіжає" мозок, нормалізує тиск, позбавляє головного болю. Корисний міцний свіжий чай і при проблемах із шлунково-кишкового тракту -- зокрема, при дизентерії, ентероколіті (запаленні слизової оболонки тонкого і товстого кишківника). Відваром міцного чаю лікують кон'юнктивіт та "ячмінь" на оці.
Проте -- і це найголовніше правило -- пити треба лише свіжозаварений чай.
-- А що стається у чаї далі?
-- Вже за кілька годин у заварці утворюються шкiдливi для органiзму речовини -- танiни. До того ж, залишений чай швидко насичується киснем, а під його впливом у напої починають розмножуватися бактерії та шкідливі сполуки. Зокрема, несвiжий чай можна помiтити за тонкою коричневою плiвкою на стiнках заварника чи горнятка -- це не що інше, як наслідок процесу окислення. При вживаннi такого чаю ця ж оксидна плiвка покриває клiтини печiнки. Тож вже за кілька годин чай стає токсичним. У японців навіть є приказка: "Вчорашній чай гірше за отруту змії".
Адже чай -- складна за хімічним складом суміш, до якої входить багато елементів. При контакті з киснем багато з них окислюються, і утворюється суміш цих продуктів окислення. При потраплянні в організм людини ця нерозчинна плівка вкриває слизову оболонку шлунка і кишківника, перешкоджає засвоєнню поживних речовин, подразнює шлунково-кишковий тракт. Крім того, під цією плівкою починають розмножуватися бактерії, а тому активізуються процеси бродіння і гниття, відбувається всмоктування слизовою оболонкою токсичних речовин, утворюються виразки.
Якщо людина звикла пити "старий" чай, нехай не дивується розвитку гастритів, дуоденітів, ерозій та виразок у шлунково-кишковому тракті. Є навіть дані, що постійне вживання несвіжого чаю може провокувати новоутворення.
До теми
- Шість овочів, які здатні контролювати рівень цукру в крові
- Плоди шипшини: чому без них не обійтися у холодну пору року
- Чим корисні сезонні овочі та на які з них звернути увагу - поради МОЗ
- Які задачі виконують водостічні системи
- Як отримати електронний лікарняний?
- Що за матеріал поліпропілен?
- Консультацію з ментального здоров’я можна отримати у сімейного лікаря
- Чай матча: що це таке і в чому його користь
- Сьогодні в Україні оновлюються правила маркування пачок сигарет: що зміниться та чому це важливо для збереження здоров’я
- Антибіотики не завжди безпечні: фахівці пояснили, як правильно їх приймати
- Зміцнюють імунітет і знищують віруси в організмі: 5 продуктів, які потрібно їсти раз на тиждень
- Що відбувається з тілом, коли ви їсте суп: чи справді він такий корисний?
- 5 причин додати у свій раціон шоколад: у чому його користь?
- Із потеплінням активізуються плазуни: як діяти закарпатцям у разі укусу змії (ВІДЕО)
- Молочный улун и Габа-улун – самые технологичные чаи
- З чого отримують цукати та чому вони різнокольорові?
- Популярные мифы о курении кальяна
- День кави: про користь і шкоду популярного напою (ВІДЕО)
- Як купити електронний поліс ОСЦПВ (ОСАГО)?
- Gaba-чай: уникальность и польза
До цієї новини немає коментарів