Адміністрація Президента пропонує списувати комунальні борги з банківських рахунків боржників ... без відома самих боржників

Адміністрація Президента пропонує списувати комунальні борги з банківських рахунків боржників ... без відома самих боржників
Суди зможуть заарештовувати банківські рахунки боржників за мобільний зв’язок і комунальні послуги та списувати з них заборгованість, не сповістивши самого боржника. Такі новації містяться в законопроекті № 6232, що надійшов до Верховної Ради з Адміністрації Президента України і зареєстрованому в парламенті.

 

794-сторінковим документом передбачено внесення змін до трьох кодексів і ряду законів України щодо процесуальних норм судових розглядів в господарському та цивільному правосудді, а також автоматизації процесів і спрощення процедур в цих сферах.

Однією з ключових новацій, яка може торкнутися кожного громадянина, може стати системою судового “наказового провадження” та автоматичного списання з боржника позовних вимог в цивільному судочинстві.

Так, в кодекси і ряді законів пропонується внести новації, які дозволять розглядати справи без судового процесу, в так званому “наказовому провадженні”, якщо мова йде про “незаперечну заборгованість”. У разі, якщо сума заборгованості не перевищує 100 прожиткових мінімумів (155 тис.гривень), за бажанням позивача може не проводитися процедура позовного провадження, а питання може вирішуватися без повідомлення та заслуховування сторін, в режимі “наказового провадження”, пише ukranews.com.

Суддя без проведення судового засідання може приписати боржнику “судовий наказ” і накласти арешт на його рахунки в банках. Сам же боржник має право протягом 20 днів з дня видачі “судового наказу” подати заяву про його скасування, інакше вважається, що він підтвердив свою згоду. “Якщо боржник скористався своїм правом – суд скасовує наказ, якщо ні – наказ набирає законної сили”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Яким чином буде відбуватися примусове списання боргів з рахунків боржника, в тексті не пояснюється. Як і те, чи буде означати доступ державної структури до рахунків вкладників банків, а також можливість зовнішнього управління цими рахунками, вихід українських банків з міжнародної платіжних систем, що категорично забороняє подібне втручання.

За матеріалами zakarpatpost.net

 

04 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів