Товариство угорської культури Закарпаття і надалі рішуче відстоюватиме права кожного члена своєї нацменшини

Товариство угорської культури Закарпаття і надалі рішуче відстоюватиме права кожного члена своєї нацменшини
Упродовж останніх кількох тижнів "угорське питання" активно обговорюється в українських ЗМІ та політикумі. Приводом для цього стали останні заяви угорських високопосадовців з приводу права закордонних угорців на подвійне громадянство та автономію та зустріч Петра Порошенка та Віктора Орбана.

 

28-а звітно-виборна конференція Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) пройшла минулої суботи, 8 квітня в приміщенні Закарпатського угорського інституту, і в ній взяли участь угорські топ-політики.

Зокрема були присутні голова комітету закордонних справ Національних Зборів Угорщини Жолт Неймет, держсекретар уряду Угорщини з питань національної політики Арпад Янош Потапі, Посол Угорщини в Україні Ерне Кешкень, депутати Європарламенту Андреа Бочкор і Томаш Месеріч, уповноважений уряду Угорщини в співпраці з Україною Іштван Грежа, Генконсул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайло. А також нардеп від БПП Ласло Брензович, мер Берегова Золтан Бабяк, голова Берегівської РДА Іштван Петрушка та перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто.

Арпад Янош Потапі у своїй промові зазначив, що закарпатські угорці завдяки своїй мужній стійкості й завзяттю зуміли вистояти та зберегти свою ідентичність протягом останніх 100 років. Держсекретар Угорщини високого оцінив співпрацю 2-ох угорських організацій KMKSZ та UMDSZ, які зуміли об'єднати свої зусилля два роки тому для досягнення спільної мети. Угорський урядовець назвав цю співпрацю прикладом для всіх інших угорських політичних сил Карпатського басейну.

За словами угорського політика, найбільшою проблемою для угорців Закарпаття наразі є несприятлива демографічна ситуація і міграція. Відповідно уряд Угорщини прийняв рішення про програму покращення їхнього соціально-економічного становище. А також запустив широкомасштабну грантову підтримку підприємців, вчителів, медичних і соціальних працівників, священнослужителів, журналістів тощо.

– Завдяки програмі підтримки угорської меншини на Закарпатті планується створити тисячі нових робочих місць, і для тисяч сімей має підвищитися добробут, – зазначив Арпад Янош Потапі. І додав, що лише цього року йдеться про 5 мільярдів форинтів безповоротних грантових кредитів від Угорщини для закарпатських угорців.

Жолт Неймет, голова комітету закордонних справ парламенту Угорщини у своїй промові зробив наголос на необхідності легалізації інституту подвійного громадянства в Україні. Він вважає, що таке рішення не несе загрози суверенітету та єдності для держави.

Жолт Неймет, голова комітету закордонних справ Національних Зборів Угорщини

– Ми домовилися з Петром Порошенко, Президентом України, і отримали його згоду про укладення двосторонньої  угоди щодо цього питання, – додав Жолт Неймет. Зазначивши при цьому, що це "дуже позитивна новина".

Він також сказав, що неприпустимо порушувати права закарпатських угорців, яких планують позбавити права на рідну мову, освіту рідною мовою та вільне користування рідною мовою в Україні. Це, за словами Неймета, є порушенням українсько-угорського договору 1991 року. І закарпатські угорці дали миттєву рішучу відповідь на подібні плани уряду – зібрали 65 000 підписів під листом протесту, – сказав він.

На думку депутата Європарламенту Томаша Месеріча найбільшою небезпекою для угорців Закарпаття є залежність керівництва української держави від крайніх націоналістичних сил. У свою чергу представник радикальної партії Йобік Чаба Дюре, який також був на з’їзді, сказав, що його партія підтримує вступ України до Європейського Союзу, але лише за умови надання повної регіональної автономії для угорців Закарпаття.

Виступаючі також заявили, що використають модель боротьби за права угорської меншини, що нині успішно впроваджується на Закарпатті, у сербській Воєводині, де також мешкає чисельна угорська громада.

Іштван Пастор, президент Альянсу угорців Воєводини підкреслив у своїй промові, що діяльність і позиція KMKSZ є прикладом для всіх закордонних етнічних угорців. Він зазначив, що альянс угорських організацій на Закарпатті успішно оновився і адаптувався до важкої ситуації в Україні, а також зумів показати нову мету для угорців в Закарпатті.

Василь (Ласло) Брензович, лідер КМКС та народний депутат України

Головою обласної організації KMKSZ одноголосно переобрано депутата Верховної Ради України від "Блоку Петра Порошенка" Василя Брензовича, інформує Мукачево.net.

 

10 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів