У «Відродженні» представили стратегію «Власний шлях» і розпочали пошук кандидата в президенти

У «Відродженні» представили стратегію «Власний шлях» і розпочали пошук кандидата в президенти
Від Партії «Відродження» за посаду президента можуть позмагатися народний депутат Віктор Бондар чи харківський мер Геннадій Кернес. Політсила вже представила проект економічного відродження України, який допоможе не гнатися за ЄС, піддаючись на економічний і політичний шантаж, а будувати Європу всередині рідної країни.

 

Скромно, без зайвої пишноти і вишуканих фуршетів, 20 квітня у Києві відбувся VII з’їзд Партії «Відродження». Головна інтрига заходу – чи братиме партія участь у парламентських і президентських виборах, а якщо так, то хто від «Відродження» піде в президенти? І що оновлена 2015 року партія готова запропонувати українцям такого, чого ще не пропонували інші політики?

«Оженили не спитавши»

«Я сьогодні хотів би, щоб наша партія прийняла рішення про підготовку до виборів наступного року. Йдеться і про парламентські, і про президентські вибори», – заявив народний депутат, голова політради Партії «Відродження» Віталій Хомутиннік. Він також запропонував новий для України метод висунення кандидатів від партії у президенти. Хомутиннік закликав соратників придивитися до міжнародного досвіду та провести відкритий праймеріз*.

«Я хочу оголосити відкритий праймеріз кандидата в президенти, який буде висунутий або підтриманий нашою партією. У нашій команді є сильні лідери, зі значним потенціалом, досвідом як у політичній, так і в організаційній роботі, які можуть представити партію на президентських виборах», – сказав Хомутиннік. Як потенційних кандидатів він назвав лідера Партії «Відродження» Віктора Бондаря та харківського мера Геннадія Кернеса.

«Серед гідних потенційних кандидатів можу відзначити нашого голову партії Віктора Бондаря, який працював і губернатором, і міністром інфраструктури, має великий досвід у політичній діяльності, а також мера Харкова Геннадія Кернеса. Ми також відкриті для нових облич не лише всередині нашої команди, а й ззовні, – зазначив Хомутиннік і уточнив, що він сам у праймеріз участі не братиме. – Нещодавно в ЗМІ була кампанія з висунення мене кандидатом у президенти. Але склалася ситуація, коли, як то кажуть, мене оженили не спитавши. Заявляю: моя кандидатура не братиме участі у внутрішньопартійному праймеріз. Хочу зосередити свої сили на іншій ділянці роботи». (Делегати з’їзду обрали Хомутинніка головою Центральної Контрольно-ревізійної комісії партії, а натомість політраду «Відродження» очолив Володимир Пилипенко. Також нардеп Антон Яценко став заступником голови партії. – Прим. авт.).

Підсумки праймеріз у «Відродженні» підіб’ють наприкінці жовтня – на початку листопада. Значення матимуть і соціологічні дослідження. За словами Хомутинніка, від їхньої партії у президенти піде такий кандидат, який «не просто візьме участь, але й здатний буде перемагати».

«У нас є потенціал вийти до другого туру. А в другому турі вже як складеться: залежить від того, хто буде опонентами, які програми будуть представлені», – резюмував депутат. До речі, про програму.

«Власним шляхом»

Поки коаліційні партії та їх лідери міряються політичними амбіціями, а опозиційні партії з’ясовують, хто з них справжня опозиція, представники «Відродження» розробили стратегію економічного розвитку країни. На з’їзді був презентований проект цієї програми, яка отримала назву «Власний шлях». Якщо коротко, то її суть зводиться до того, що Україні час уже припинити сліпо йти на поводу міжнародних кредиторів і партнерів, вибудовувати вигідну їм, а не рідній країні модель економіки.

«Україна має два шляхи розвитку. Всі останні 20 років українська влада на вимогу міжнародних фінансових донорів нав’язувала нам аграрно-сировинну модель, за якої Україна стане потужним сировинним придатком для успішних країн світу. Це саме відбувається і сьогодні. Але чи подобається нам така модель? – заявив голова Партії «Відродження» Віктор Бондар і зазначив, що в світі немає успішних країн з такою моделлю економіки. – В успішних країнах частка аграрно-сировинної економіки становить 1,5-2%, а в найбідніших – 30%.

Не на користь нинішньої економічної політики влади говорять і вперті цифри статистики.

«За останні чотири роки ми збільшили суму зовнішнього боргу з 0,5 трлн грн до 2 трлн грн, державні витрати за цей час склали 2 трлн грн. Тобто 4 трлн грн за чотири роки Україна просто проїла. Щось змінилося в країні? Ми побачили нові дорогі, аеропорти, сучасні підприємства? Ні! Якщо мені хтось скаже, що у нас війна, і витрати на війну дуже високі, – то це неправда. За чотири роки витрати на війну склали заледве 300 млрд грн, тобто менше як 10%! – заявив Бондар. – Від 2014 року гривня знецінилася у понад тричі, ціни зросли в середньому в 2,2 рази, а розміри державних соціальних виплат відстають від інфляції майже на 50%. Тарифи на комунальні послуги, які були підвищені саме на вимогу МВФ, «добивають» і українське населення, і українську промисловість. Цей перелік можна продовжувати довго! Ми не згодні з такою політикою влади, ми – єдина політична сила в парламенті, яка вимагає змін. І тому ми першими розробили нову економічну стратегію для України».

На думку лідера «Відродження», Україні потрібно йти іншим шляхом – повернутися до моделі індустріалізації економіки, але при цьому належну увагу приділяти аграрній і харчовій промисловості. Саме «індустріалізація» стала однією з ключових ідей презентованої програми економічного відродження України. Суть стратегії – опора на власні сили і ресурси, підпорядкованість політики економічним інтересам. Національним інтересом мусить стати підйом економіки. Україні слід навчитися самостійно заробляти і шукати нові ринки збуту своєї продукції, а не випрошувати все нові й нові кредити.

«На перше місце має вийти індустріалізація, високі інноваційні та наукоємні технології. Потрібно підтримувати власних виробників. Політика та економіка мусять сприяти тому, щоб сюди приходили інвестори і вкладали гроші, – сказав Бондар. – Наша програма пропонує десятки конкретних кроків, реалізація яких працюватиме на країну. Ми врахували кращі моделі з розвитку промисловості, які практикуються в Італії, Чехії, Хорватії».

Лідер Партії «Відродження» розповів, що представники політсили не лише розробили програму, що повинна витягнути Україну з економічної безодні, а й виписали під неї відповідні законопроекти, зокрема, законопроект про підтримку промисловості України. Наведемо лише кілька пунктів цієї законодавчої ініціативи. Документ передбачає, що всі підприємства, які здійснюють технічне переоснащення, звільняються від сплати ПДВ, акцизів і мит під час ввезення такого оснащення. Крім того, пропонується знизити податок на прибуток у частині витрат підприємства на підготовку робітничих кадрів, на отримання соціального житла...

«Якщо ми хочемо жити, як у Європі, то повинні самі будувати Європу в своїй країні. Наше завдання – вийти на щорічне збільшення ВВП на 7-10%. Ми готові об’єднувати навколо цих ідей економічного відродження України людей здорового глузду. Людей, готових залишити осторонь порожні ілюзії, економічно необґрунтовані надії і взятися за реальне відродження економіки України», – резюмував політик.

У «Відродженні» переконані: якщо вдасться реалізувати їх програму «Власний шлях», то мрії про те, що Україна може розраховувати на славу «східноєвропейського економічного тигра», стануть дійсністю. У своїх силах і політичному потенціалі члени партії не сумніваються. Вони з іронією ставляться до нинішніх соціологічних досліджень, які «малюють» партії якихось 1,5-2% електорального рейтингу. У приклад наводять підсумки останніх місцевих виборів, які наочно продемонстрували некоректність соціологічних замірів. Кандидати від «Відродження» впевнено штурмують міськ-рай-облради. На партійному з’їзді було озвучено, що партію уже підтримують понад один мільйон електорально активних українців. А це означає, що політсила має всі шанси в 2019 році подолати 5%-й прохідний бар’єр і за підсумками парламентських виборів сформувати свою фракцію. А це вже зовсім інша історія і можливості для реалізації «Власного шляху розвитку».

*Праймеріз – висунення єдиного кандидата від політичної партії внаслідок попереднього голосування всередині партії. Той кандидат, який заручиться найбільшою підтримкою партійців, і стане висуванцем від цієї партії на президентських виборах.

 

24 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів