Сезон алергій почався – ужгородська лікар радить як рятуватися

Сезон алергій почався – ужгородська лікар радить як рятуватися
Навесні, коли все навколо починає розквітати, чи не у кожного другого з нас виникає так звана сезонна алергія. Лікарі стверджують, що явище це не страшне і вберегтися від нього можна.

 

Насправді, сезонна алергія – це чутливість організму до різноманітних алергенів і речовин, що призводить до алергічного захворювання. Алергенами, які викликають цю хворобу, можуть бути: пил, шерсть, пір’я тварин, тополиний пух, пилок дерев (ліщина, дуб, липа, береза, вільха), пилок трав або бур’янів (амброзія, лобода, кульбаба, полин), грибкова цвіль та їжа, також алергія може бути викликана спадковістю. Прояви цієї, так званої, сезонної хвороби дуже різноманітні: закладення носа, свербіж, сльозовиділення, кон’юнктивіт, почервоніння очей, кашель і чхання.

Оскільки від полінозу не застрахований ніхто, Uzhgorod.net.ua поцікавився в лікаря-терапевта Єви Попович про те, як можна від цієї «зарази» урятуватися.

«Так зване сезонне загострення завжди буває наприкінці весни або на початку літа, коли зацвітає амброзія і може тривати аж до осені. Звісно, що найбільше від такої алергії завжди страждають люди, хворі на бронхіальну астму. Така алергія тільки провокує різні бронхіальні напади, тому людям із такими захворюваннями у час цвітіння дерев потрібно регулярно відвідувати лікарів, ретельно слідкувати за своїм здоров’ям», – каже Єва Попович.

Існує такий міф, що алергічні захворювання передаються спадковістю й алергія завжди виникає з самого народження, і не може проявлятися з віком, проте лікарі з цим не погоджуються.

«Абсолютно кожен може страждати від алергії, особливо сезонної. Звичайно, що якщо в сім’ї дитини є алергіки, то ризик захворіти більший, проте, це ще не означає, що дитина обов’язково буде алергіком»,  – пані Єва.

Також лікар зазначає, що приводом для захворювання може слугувати будь-що, наприклад, стан екології, неякісна їжа. Радить вчасно звертатися до алерголога та дотримуватися певних правил. Наприклад, відкривати вікна і кватирки тільки в нічний час або після того, як пройде дощ, тому що концентрація пилу в цей період значно зменшується. Вентилятор, який у кімнаті піднімає пил у повітрі, найкраще замінити на кондиціонер. Потрібно якомога частіше зволожувати повітря в помешканні, можна придбати спеціальний зволожувач повітря.

«Після того, як ви прийшли з вулиці, приймайте душ, щоб змити з себе вуличний пил. Не вживайте ті продукти, які можуть викликати у вас алергію. Харчуйтеся завжди свіжими та корисними продуктами, що підвищуватимуть ваш імунітет, який буде боротися із захворюванням», – розповіла Єва Попович.

Нагадаємо, самолікування – небезпечне для здоров’я, тому при наявності певних симптомів краще відразу звертатися до спеціалістів, аби уникнути погіршення стану.

 

21 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів