Професор УжНУ презентував своє навчальне видання про пізнання країн – "Країнознавство"

Професор УжНУ презентував своє навчальне видання про пізнання країн – "Країнознавство"
Нова книга «Країнознавство» завідувача кафедри міжнародної політики, професора Алена Панова вміщує своєрідний алгоритм для пізнання країн. На 444 сторінках відображено карти, світлини, історичні відомості, ментальність, дух п’яти європейських країн, США, а також Ужгорода. Презентація просвітницького проекту, як називає видання сам автор, відбулася 16 лютого в бібліотеці ім. М. Берчені в УжНУ у форматі відкритої лекції.

 

На початку заходу Ален Панов розповів про дисципліну країнознавство, навколо якої тривають дискусії щодо її науковості. Професор УжНУ переконаний: країнознавство потрібно не лише студентам вишів, а всім, хто прагне розширити свій кругозір, має намір досягти порозуміння з іноземними партнерами, грамотно спланувати подорож, а то й просто пізнати світ. Перелік мотивів можна доповнювати. І якщо сучасне покоління використовує технології для пошуку відомостей, то в період інформаційного перевантаження важливим є і вміння правильно аналізувати інформацію, чому неабияк сприятиме підручник «Країнознавство». Географія, історія, державний устрій, економіка й особливості ментальності – синтез саме цих знань відкриє шлях до розуміння будь-якої держави світу.

Ален Панов

Книга розділена на три частини: методичну, загальні теми, окремі країни. Найважливіший, як пояснює автор, третій розділ. У ній описано Францію, Італію, Німеччину, Іспанію, США, Угорщину, а також Ужгород. Об’єктивна мотивація вибору саме цих держав – їхнє значення в розвитку західної цивілізації. Суб’єктивна мотивація – особисті враження від країн, у яких Ален Панов бував неодноразово.

Під час відкритої лекції автор видання розповів, що темою країнознавства зацікавився досить давно. Будучи ще студентом-четвертокурсником юридичного факультету він написав підручник для вишу. Однак тоді мотивував брак інформації. Нове видання «Країнознавство» створив за 3 місяці, щоправда, підготовка до друку забрали ще 4 місяці. Загалом книга стала його п’ятнадцятим виданням.

Ален Панов зізнався, що має правило – не заходити в аудиторію без власного підручника. Тож його нова праця продиктована й викладацькими мотивами. Автор розкрив свої майбутні плани, розповів, що темою наступної роботи буде книга про Ужгород у схожому форматі.

«Країнознавство» побачило світ одночасно в трьох варіантах. Електронну версію всяк охочий може завантажити безкоштовно з персонального сайту автора. Для тих, хто віддає перевагу традиційній книзі, передбачені два варіанти – повноколірний та більш бюджетний – чорно-білий, які кожен зможе замовити у видавництві «АУТДОР-ШАРК», де вийшли друком перші примірники.

Наприкінці заходу Ален Панов передав видання для обласної, міської бібліотек та книгозбірні УжНУ.

Наталія Толочко

Для довідки

Ален Панов з 1996 року працює в освітній галузі, з 2000-го – викладач, доцент, професор, завідувач кафедри міжнародної політики УжНУ.

Фаховий юрист, дипломат, доктор філософії.

Працював заступником ужгородського міського голови, представником України в Карпатському єврорегіоні, консулом України в Угорщині.

Медіацентр УжНУ

 

18 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів