Закарпатські пенсійники попереджають бухгатерів щодо працівників з фізичними вадами

Закарпатські пенсійники попереджають бухгатерів щодо працівників з фізичними вадами
Пенсійна реформа, яка розпочалася у жовтні минулого року, покликана, зокрема, ліквідувати дефіцит бюджету Пенсійного фонду України, позбавивши його невластивих фінансових витрат.

 

У зв’язку з цим, Законом України від 3 жовтня 2017 року № 2148 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» внесено зміни до деяких законодавчих актів України в частині адміністрування платежів, контроль за сплатою яких покладено на органи Пенсійного фонду України, а також щодо нарахування та сплати єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ).

Так, внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» – в частині покриття Пенсійному фонду України недоотриманої суми коштів від застосування розміру єдиного внеску, передбаченого частинами тринадцятою і чотирнадцятою статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», який сплачується підприємствами, установами, організаціями за працюючих осіб з інвалідністю.

Як відомо, підприємства, в яких працюють особи з інвалідністю, поділено на 3 категорії:

    – підприємства, установи, організації з працюючими особами з інвалідністю, які сплачують ЄСВ у розмірі 8,41 відсотка бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю. Таких в Закарпатській області найбільше – 1758 підприємств, де працюють 6 тисяч 862 особи з інвалідністю;

    – підприємства й організації всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема УТОГ і УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, – вони сплачують ЄСВ у розмірі 5,3 відсотка. В нашій області діють 8 таких організацій, в яких працюють 164 особи з інвалідністю;

    – підприємства й організації громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, – які сплачують ЄСВ у розмірі 5,5 відсотка. В нашій області одна така організація.

Досі різниця у розмірі ЄСВ покривалась за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Відповідно до змін, зазначених вище, ця різниця зараз покриватиметься за рахунок коштів Державного бюджету України за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну і митну політику. Отже, роботодавець нараховуватиме єдиний внесок на заробітну плату осіб з інвалідністю за ставками, визначеними частинами тринадцятою (8,41%) та чотирнадцятою (5,3 та 5,5%) статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», не змінюючи при цьому суми сплати єдиного внеску. Для визначення недоотриманої Пенсійним фондом України суми коштів роботодавець має відобразити у звітності з єдиного внеску такі нарахування в окремому розділі, розраховані за ставкою, визначеною частиною п’ятою (22%) статті 8 зазначеного Закону.

Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області

 

28 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів