Станіслав Балуєв: Якщо заяви написані в межах строку транзиту, протокол про ПМП не складається

Станіслав Балуєв: Якщо заяви написані в межах строку транзиту, протокол про ПМП не складається
Напередодні представники Закарпатської митниці ДФС взяли участь у нараді з активістами, власниками автомобілів на іноземній реєстрації.

 

Захід за участі Станіслава Балуєва – начальника Закарпатської митниці ДФС, Андрія Каращенка – заступника начальника, Миколи Ясевича – заступника начальника, В’ячеслава Живицького – заступника начальника – начальника управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії, керівників митних постів автомобільних пунктів пропуску та працівників УВБ ТО ДФС у Закарпатській області проходив у приміщенні відомства.

– У нас виникла дещо напружена ситуація пов’язана з явищем, яке називають «пересічкою». Зараз у нас є нагода  обговорити всі ті нюанси, які виникають при транзитному переміщені громадянами транспортних засобів на підставі ст. 381 Митного кодексу України. Щоб розставити всі крапки над «і» й упередити різні підходи інспекторами митниці, до обрахунку строку необхідного для подання заяви громадянами про настання обставин, що унеможливлюють виконання вимог щодо строку транзитного переміщення транспортних засобів встановлені статтею 95 Митного кодексу України ми зібрались саме таким складом. Керівники митних постів проінформують про результати нашої розмови підлеглих, які здійснюють митне оформлення у автомобільних пунктах пропуску, – зазначив Станіслав Балуєв – начальник Закарпатської митниці ДФС.

За словами керівника митниці, наше завдання виключити у майбутньому будь-яке неоднозначне розуміння митного законодавства.

Станіслав Балуєв всіх запевнив, якщо заяви написані в межах строку транзиту (5, 10 днів) незалежно від того чи це буде на Собранецькій 20, чи на митних постах у зоні діяльності відомства, там де є бланки заяв, вони будуть прийматись, і будуть враховуватись. – У кожній ситуації ми будемо розглядати питання індивідуально, – підкреслив очільник відомства та додав, – громадяни, що ввозитимуть транспортні засоби іноземної реєстрації, мають чітко розуміти, що  якщо строки транзиту порушені, в межах яких мала бути написана заява, протокол про порушення митних правил складатиметься. Адже протокол про ПМП – це констатація об’єктивного факту порушення норми закону. Зокрема строків встановлених ст. 95 МК України. І вже на наступному етапі – стадії провадження по справі, рішення прийматимуться виважено відповідно до законодавства та фактичних обстави у які потрапив громадянин.

За словами Андрія Каращенка, протокол не є судовим вироком.

– Складання протоколу це фіксація порушення строку транзитного переміщення. Далі, на стадії провадження у справі про ПМП збираються додаткова інформація, додаткові пояснення, обставини. Вони всі враховуються. Якщо є якийсь людський фактор, чи на етапі складання протоколу, чи далі в процесі провадження, все це враховуємо, – підкреслив заступник начальника митниці.

Було запропоновано у разі, якщо у громадянина виникла обставина непереборної дії або якщо автомобіль зламався, а термін ще не сплинув, то він може написати заяву на будь-якому, територіально найближчому митному посту до підрозділу митного оформлення, або  в адміністрації митниці за адресою м. Ужгород, вул. Собранецька, 20.  Або ж надіслати  вказану заяву факсом на номер (0312) 61-22-07 чи електронною поштою на офіційну адресу Закарпатської митниці ДФС: [email protected]. В заяві слід обов’язково вказувати модель авто та реквізити СТО, де знаходиться автомобіль та відбувається ремонт вказаного автомобіля.

Інформація з заяви фіксується у відповідній інформаційній базі митників і до громадянина не виникне запитань допоки не припиниться дія обставин, що перешкоджали вивезенню транспортного засобу.

– У процесі судової реформи останніх років, законодавством встановлено, що висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права (ч.5 ст.13 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»). Єдиний державний реєстр судових рішень, який є відкритим для публічного доступу, починаючи з лютого 2018 року, вже містить низку рішень прийнятих саме Верховним Судом, у яких містяться висновки щодо застосування озвучених норм Митного кодексу, – зазначив Микола Ясевич та проінформував присутніх, що відповідні висновки зводиться до таких позицій: транспортні засоби, які в’їжджають на територію України на підставі 381 статті Митного кодексу України в режимі «транзит» – це транспортні засоби, які перебувають під митним контролем і мають бути вивезені в межах 95 статті Митного кодексу України тобто 5 та 10 днів. І відповідно, якщо в цей термін людина не може вивезти цей транспортний засіб, вона має вжити невідкладних заходів щодо інформування митниці.

Насамкінець після жвавої дискусії учасники наради дійшли згоди, що через кілька тижнів вони знову зберуться і обговорять ситуацію, і те чи всі зрозуміли: як, що і коли необхідно робити для того аби дотримуватись законодавства та разом з тим, не створювати ситуацій, які призводять до напруження у суспільстві.

ДФС у Закарпатській області

 

25 липня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів