50 мільйонів щороку на аеропорт: чи дасть уряд області потрібні гроші?

50 мільйонів щороку на аеропорт: чи дасть уряд області потрібні гроші?
Закарпатські депутати готують звернення до уряду, в якому проситимуть Гройсмана підтримати аеропорт "Ужгород", інформує прес-служба Закарпатської облради.

 

На другому пленарному засіданні 12-ї сесії, яке відбудеться 27 вересня, депутати облради розглянуть проект рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо фінансування з державного бюджету заходів із розвитку інфраструктури ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород», адресоване КМУ.

Автор документу - департамент інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства зазначає, що Закарпатське обласне комунальне підприємство «Міжнародний  аеропорт Ужгород» засновано на спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області і підпорядковане Закарпатській обласній раді.

Обласна рада спільно з ОДА зацікавлені у діяльності авіапідприємства та постійно вживають заходи, спрямовані на збереження діяльності ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород», покращення умов його функціонування, забезпечення підвищення рівня безпеки авіаперевезень та сертифікаційної придатності інфраструктури аеродрому, відповідності її нормам ICAO.

З обласного бюджету забезпечується фінансова підтримка на проведення навчання персоналу авіапідприємства, погашення заборгованості із заробітної плати працівникам аеропорту і спожиті комунальні послуги, придбання техніки та обладнання тощо. Постійно проводиться робота із залучення коштів для відновлення інфраструктури аеропорту.

В обласному бюджеті на 2018 рік передбачено видатки на реалізацію Програми підвищення ефективності функціонування Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород» на 2017 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 22 грудня 2016 року № 608, у сумі 4000,0 тис. грн., з яких протягом першого півріччя 2018 року було профінансовано лише на заробітну плату та податки – 1581,6 тис. гривень.

Разом з тим, збереження діяльності ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород», усунення недоліків у роботіавіапідприємства, забезпечення безпеки авіаперевезень та сертифікаційної придатності аеропорту, придбання необхідного обладнання та допоміжної наземної техніки для обслуговування повітряних суден, аварійно-рятувальної та пожежної техніки потребує значного фінансування, що на переконання ОДА неможливо забезпечити без державної фінансової підтримки, адже на сьогодні фінансування першочергових заходів із забезпечення діяльності аеропорту здійснюється з обласного бюджету у межах фінансової спроможності.

Пунктом 12 Переліку основних завдань і заходів Програми розвитку аеропортів на період до 2023 року визначено завдання із забезпечення розвитку Міжнародного аеропорту «Ужгород», проте лише на 2016 рік на загальну суму 19,13 млн грн, з яких 17,3 млн грн за рахунок обласного бюджету. Кошти у сумі 1,68 млн грн, що передбачалися з державного бюджету на потреби аеропорту, не фінансувалися.

Разом з тим, фінансування Програми передбачено і за рахунок державних коштів, в тому числі коштів, що залучаються під державні гарантії у обсязі 5086,27 млн гривень. Головним розпорядником зазначених бюджетних коштів визначено Укрінфрапроект. Так, протягом дії Програми передбачено фінансування за рахунок державних коштів на забезпечення розвитку комунальних міжнародних аеропортів: «Одеса» - 1679,9 млн грн; «Херсон» - 934,7 млн грн; «Запоріжжя» - 611,3 млн грн і т. д.

Обласна рада та ОДА неодноразово зверталася з питань забезпечення фінансової державної підтримки розвитку ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» за рахунок Програми, однак ці звернення на сьогодні не враховано. Незважаючи на те, що Планом організації виконання Указу Президента України від 26 травня 2017 року № 146 «Про заходи, пов’язані із запровадженням Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України», схваленого на засіданні Кабміну 14.06.2017, яким передбачено Мінінфраструктури сприяти за участю органів місцевого самоврядування розробленню ефективних інструментів стимулювання авіаперевізників до виконання рейсів з аеропортів, що перебувають у комунальній власності, до аеропортів держав – членів Європейського Союзу, у тому числі аеропортів, до яких рейси раніше не здійснювались, а також завдання від Президента України Міністерству інфраструктури України – до кінця 2018 року запустити регулярне авіасполучення із Закарпаттям, до цього часу відсутні реальні кроки із внесення змін до Програми щодо фінансового забезпечення обласного авіапідприємства.    

Депутати обласної ради позитивно оцінюють підписання 10 липня 2018 року за підтримки Міністерства інфраструктури України у м. Страсбург (Франція) між Державним підприємством обслуговування повітряного руху України та Європейською агенцією з безпеки польотів Контракту щодо сертифікації Украероруху відповідно до норм Європейського Союзу та перспективи того, що до закінчення 2018 року буде створено умови з відновлення регулярного авіасполучення із Закарпаттям.

Ми переконані, що ця подія спонукає до необхідності прискорення розв’язання питань із розвитку інфраструктури аеропорту «Ужгород» та забезпечення його необхідною технікою та обладнанням.

Враховуючи вищенаведене, просимо доручити Міністерству інфраструктури України опрацювати порушене питання та внести зміни до Переліку основних завдань і заходів Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року щодо фінансування з державного бюджету заходів із розвитку інфраструктури ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород», придбання необхідного устаткування та обладнання, світлосигнального обладнання аеродрому,допоміжної наземної техніки для обслуговування повітряних суден, аварійно-рятувальної і пожежної техніки, передбачивши щорічне фінансування на ці цілі з державного бюджету в обсязі близько 50-60 млн гривень», - наголошується у проекті звернення.

 

 

04 вересня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів