Закарпатські дива. Від хвороб вас порятує "бобровий струмінь"!

Закарпатські дива. Від хвороб вас порятує "бобровий струмінь"!
Бобровий струмінь (бобровий мускус, кастореум) — секрет, що виділяється з особливих залоз бобра річкового (щільна бура маса, що має мускусний запах з дегтярним відтінком)

 

Торгівельні ятки невеличкого базару, що розташувався в Берегові навпроти спортбази «Закарпаття» зазвичай пропонують традиційний набір товарів, орієнтований на гостей міста, котрі відвідують термальній басейн. Насамперед це фрукти, овочі, вина, лікувальні трави. Нещодавно в тутешньому асортименті з’явився ще незвичний для Берегова товар – «бобровий струмінь», чи кастореум.

Рекламний плакат в одній з яток просуває цей засіб як ефективний для найрізноманітніших хвороб. Наскільки це відповідає дійсності, можна переконатися, придбавши 100-грамову баночку препарату за 200 гривень.

Довідка: Бобровий струмінь (бобровий мускус, кастореум) — секрет, що виділяється з особливих залоз бобра річкового (щільна бура маса, що має мускусний запах з дегтярним відтінком). Під хвостом бобрів розташовані грушоподібні мішечки -  особливий орган, наявний тільки у бобрів. Нагрібши лапками купи землі на межах своєї території, боброва сім'я поливає їх струменем пахучої рідини, помітивши таким чином територію. Струмінь, що утворюється в мішечках, являє собою яскраво-помаранчеву рідину, яка на повітрі тут же окислюється, блякне, але не втрачає своїх головних якостей. Жовтуватий і маслянистий струмінь виділяє їдкий дегтярний і шкіряний запах, стійкість котрого надзвичайно велика.

Струменю бобра здавна приписувалися цілющі властивості. У народній медицині застосування бобрового струменя вельми різноманітне.  Він використовується у вигляді мазей, настоянок, порошків, спиртових розчинів та бальзамів. В минулому вважався  універсальним засобом проти більшості відомих хвороб. Достеменно можна говорити про  бактерицидні і загоюючі властивості бобрового струменя, тому його застосовують зовнішньо і внутрішньо при ранових інфекціях, травмах, шкірних нагноєннях.

Щоб отримати бобровий струмінь, тварину зазвичай вбивають. В наш час розроблена також методика прижиттєвого отримання цього секрету на звірофермах. За допомогою спеціального пристосування кілька разів на день відбувається збір бобрового струменя, без контакту людини з твариною. Метод заснований на інстинктах тварини. Оператор раз на добу збирає речовину, після чого відбувається відстоювання з подальшим відділенням бобрового струменя від непотрібних домішок.

Джерело: "Берегово сьогодні"

 

02 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів