Скандал довкола професора УжНУ: адвокат пояснює, чи можуть звільнити за художній твір

Скандал довкола професора УжНУ: адвокат пояснює, чи можуть звільнити за художній твір
У ситуації розібрався адвокат Дмитро Костяков.

 

Нещодавно у мережі спалахнув скандал навколо звільнення завідувача однієї з кафедр ужгородського вишу. У наказі, який було опубліковано у мережі, підставою звільнення вказано «вчинення працівником, який здійснює виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням даної роботи, на підставі п.3 ч.1 ст.41 КЗпП України».Відповідно до пункту 3 статті 41 КЗпП України вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи, є підставою для розірвання трудового договору з працівником. Отже, звільнення працівника, який виконує виховні функції та який вчинив аморальний проступок, допускається за наявності двох умов: 1) виконання працівником виховних функцій; 2) аморальний проступок повинен бути підтверджений фактами. Зі статуту вишу вбачається, що завідувач кафедри забезпечує організацію освітнього процесу, виконання навчальних планів і програм навчальних дисциплін, здійснює контроль за якістю викладання навчальних дисциплін, навчально-методичною та науковою діяльністю викладачів кафедри. Робити більш конкретні висновки про наявність в обов’язках завідувача кафедри виховної функції можна лише на підставі його посадової інструкції. Що стосується аморального проступку – його визначення в законі не надається і належить до категорії оціночних понять. Трудове законодавство не дає визначення аморального проступку, проте, широкому значенні, аморальним проступком є винне діяння, що суперечить загальноприйнятим нормам і правилам, порушує моральні устої суспільства, моральні цінності, які склалися в суспільстві, і суперечить змісту трудової функції, тим самим дискредитуючи службово-виховні, посадові повноваження відповідного кола осіб. Так, аморальним проступком можна вважати появу в громадських місцях у нетверезому стані, нецензурну лайку, бійку, поведінку, що принижує людську гідність тощо. З огляду на це, постає питання, чи може публікація художнього твору вважатися аморальним проступком?

Відповідно до ст.7 Закону України «Про культуру» держава гарантує свободу творчості, вільний вибір діяльності у сфері культури. Право людини провадити творчу діяльність може реалізовуватися і на професійній, і на аматорській основі, втручання у творчий процес і здійснення цензури у творчій діяльності не допускаються. Чи є зміст зазначеного твору аморальним – це не може встановлюватися рішенням ініціативної групи з числа викладачів та студентів вишу. Окрім цього, якщо розглядати аморальний проступок у наведеному вище значені, варто зауважити, що мова йде саме про вчинення певних дій, в той час як у зверненнях, які стали підставою для звільнення завідувача кафедри, претензії трудового колективу стосуються не дій, а саме змісту оповідання.

Таким чином, чи правомірне було рішення про звільнення буде встановлювати суд (у разі, якщо звільнена особа матиме бажання оскаржити це рішення). Ми, у свою чергу, навели свої аргументи, якими нормами, на нашу думку, мали керуватися сторони у цій ситуації.

Джерело: Consensus Професійне адвокатське об'єднання

 

08 січня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів