Масштабні акції проти забудови Свидовця зібрали активістів з багатьох країн світу

Масштабні акції проти забудови Свидовця зібрали активістів з багатьох країн світу
Близько 100 представників екологічних організацій із різних міст України розгорнули наметовий табір на Свидовці та звернулися до президента України із проханням захистити унікальні природні екосистеми гірського масиву Свидовець від урбанізації та сприяти створенню нових об’єктів природно-заповідного фонду.

 

Відео акції протесту із вершини Свидовця було цими днями поширене у Фейсбуці.

У ньому ініціатори, представники українських екологічних організацій, науковиця українського гідрометеорологічного інституту та Сашко Положинський закликають зберегти гірський масив Свидовець у первозданному вигляді для майбутніх поколінь, для сталого екологічного туризму низького впливу. Автори відео запрошують усіх українців не бути байдужими до проблеми.

На завершення відео, 100 активістів власними тілами виклали на одній з вершин Свидовця, (біля озера Геришаска) напис “Free Svydovets”. За їх словами, це символізує єдність українського екологічного руху задля збереження Свидовецького масиву вільним від агресивних масштабних забудов, приватизації.

“Ми організували Green Camp, щоб розповісти Україні про те, що за Свидовець бореться не лише три місцеві активісти, а ще і багато екологічних громадських організацій в Україні та закордоном. До табору у горах долучилися активісти із Німеччини, Швейцарії, Грузії, Киргизстану, Росії та навіть із Колумбії. Під час табору кожен із нас особисто підписав звернення до президента України Володимира Зеленського” – розповіла співорганізаторка Green Camp 2019, виконавча директорка ГО “Еколтава” – Марина Цигрик.

За словами Світлани Краковської, завідувачки лабораторією прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, на Свидовці уже спостерігаються наслідки змін клімату Карпатського регіону. Масштабні вирубки лісів та забруднення водних артерій Свидовця не лише погіршать життєдіяльність локальних громад, а й значно прискорять кліматичні зміни.

“Запланована забудова цієї території включатиме антропогенне навантаження на екосистему від колосального туристопотоку. Це безумовно вплине на локальні та регіональні кліматичні умови, які вже і так змінилися впродовж останніх десятків років. Наприклад, порушення теплового балансу через зміну підстильної поверхні, зменшення кількості та якості питної води. Розвиток екотуризму та стале управління лісами, зокрема агролісівництво, може стати рятівним колом місцевим мешканцям, якщо вони збережуть цю незайману природу” – зазначає Краковська.

Довідка

Ініціатива Free Svydovets – це об’єднання активістів, що вже майже три роки захищають гірський масив Свидовець у Карпатах від урбанізації . Тячівська та Рахівська РДА затвердили проект, який передбачає забудову цього масиву для створення величезного туристичного комплексу, який буде у 5 разів більший за Буковель. Екологічні організації разом із музичним колективом Ол.Ів.’є, Сашком Положинським та Іваном Маруничем, підтримали ініціативу проти забудови та ініціювали всеукраїнську інформаційну кампанію за збереження Свидовця.

Проект туристично-рекреаційного комплексу “Свидовець”, як збирають тут побудувати – це будівництво більше ніж 60 готелів, 120 ресторанів, 33 лижних підйомників та 230 км лижних трас. Майбутній курорт передбачає розміщення до 28 тисяч туристів одночасно. Заплановано створення низки торгових центрів, медичних і фітнес-центрів, банків, багатоповерхових стоянок і навіть злітної смуги

За матеріалами Free Svydovets

 

28 серпня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Володимир 2019-08-30 / 11:37:11

    І що це влада в Закарпатті, яка взагалі бере до розгляду такі руйнівні проекти? Очевидно, що всі представники влади - призначенці з Києва і тому контрольвані міжанродними мафіозними бандитами. Коли в Закрапатті буде власна виборна влада з числа кандидатів, запропонованих місцевими громадськими оргнізаціями та активістами?