Закарпатським дачникам до уваги: топ-10 помилок, яких ви, імовірно, припускаєтеся восени

Закарпатським дачникам до уваги: топ-10 помилок, яких ви, імовірно, припускаєтеся восени
Зберігайте, щоб не загубити.

 

Залишення ґрунту порожнім

Деякі дачники вважають, що польові роботи закінчуються разом зі збиранням врожаю. На жаль, це не так. Земля, що залишилася порожньою, теж вимагає турботи. Навесні, нічим не прикрита, вона буде піддаватися всіляким негараздам: верхній родючий шар землі просто знесе сильним вітром; під час танення снігу разом з водою також буде змиватися найкорисніша частина ґрунту. Наше завдання — зберегти верхній шар ґрунту й протягом зими поліпшити його властивості. Здійснити це можна за допомогою сидератів. Вони "підгодують" ґрунт азотом, а ще не дадуть зростати бур'янам, які на порожній землі відчувають себе господарями.

Для підзимового посіву чудово підійдуть хрестоцвітні культури: олійна редька, ріпак, гірчиця. Ці абсолютно невибагливі рослини відлякують деяких шкідників і захищають рослини від хвороб. У цей період також можна посіяти зернові (жито, овес) і бобові (вику, люпин і конюшину). Сидерати до настання зими не скошують, а закладають їх вже навесні. Вони захищають ґрунт від ерозії і одночасно поліпшують його структуру.

Непідживлений ґрунт

Турботи і підживлення чекають не тільки рослини, але і сама земля. Протягом городного сезону вона віддавала всі свої сили на "вигодовування" врожаю. Тепер прийшов час підгодувати її. В іншому випадку "голодний" ґрунт наступного року нічого не зможе дати вашим зеленим вихованцям.

Добрива, внесені восени, краще засвоюються ґрунтом. До того ж шкідливі речовини, які присутні в деяких з них, до весняної посадки встигнуть вимитися з ґрунту і не зможуть завдати шкоди рослинам.

Восени можна внести як органіку, так і мінеральні добрива. З останніх найкраще підійдуть: суперфосфат (40-50 г на 1 кв. м), хлористий калій (приблизно 10-20 г на 1 кв. м) і сірчанокислий калій (норма внесення залежить від того, яку культуру ви плануєте посадити на цьому місці наступного року).

Вибір органічних добрив для осіннього внесення величезний. У цей період можна підживити ґрунт, наприклад, перепрілим гноєм або компостом (близько 4 кг на 1 кв. м).

Можна замінити ці добрива на пташиний послід, але тоді його доза повинна бути зменшена вдвічі. Причина — в більш високій концентрації посліду.

Якщо наступного року ви плануєте садити на ділянці капусту або пасльонові, то краще внести деревну золу. Кількість добрива залежить від частоти підживлень і може варіюватися від 1 склянки до 1 кг.

Висихання ділянки

Рослини потребують не лише корисних речовин, але і вологи. Можна, звичайно, стояти зі шлангом і виливати на ділянку тонни води. Але можна вбити відразу двох зайців та заощадити і свої сили, і гроші. Для цього всі вільні ділянки слід замульчувати.

Крім того, мульча з часом перегниє і перетвориться на гумус. А ще вона захистить коріння взимку — від промерзання, навесні — від перегрівання.

Восени в якості мульчі можна використовувати різноманітні матеріали: тирсу, кору дерев, сухе листя, хвою і т. д.

Вразливі дерева

Всі ми звикли бачити навесні ряди побілених дерев. Однак побілку потрібно (і корисно) проводити не на початку, а в кінці дачного сезону, напередодні зими. Для чого вона потрібна?

  • вапно, яке наноситься на кору дерев, захистить її від несприятливих погодних умов. Взимку кору то обпікає яскравим сонцем, то вона потерпає від сильних морозів. В результаті — розтріскується. Побілка допоможе дереву уникнути цього;
  • замість вапна краще використовувати спеціальну садову фарбу на клейовій основі. Засіб не боїться дощів — він довше триматиметься на стовбурі. Якщо у фарбу додати фунгіциди, вона послужать ще й захистом від комах-шкідників, які знайшли собі притулок у тріщинах кори.

Забутий інвентар

Разом з вами весь сезон працював і ваш садовий інвентар: сапи, граблі, лопати і т. п. Не варто залишати своїх "друзів" брудними і недоглянутими на зиму. Це скоротить термін їх служби.

  • ретельно очистіть садові інструменти від бруду і просушіть;
  • обробіть всі металеві частини машинна оливою або солідолом. Олійний шар врятує їх від іржі;
  • дерев'яні елементи натріть рослинною олією. Це вбереже їх від розсихання;
  • залиште на зберігання всі інструменти в сухому місці.

Помилки працьовитих дачників

Найбільш працьовиті дачники в кінці сезону намагаються зробити не просто все, що можна, а навіть трохи більше. Однак зайві роботи принесуть шкоду не тільки вашому здоров'ю, але і вашому садово-городному господарству. Отже, у яких випадках ваше втручання вплине негативно?

Зайве перекопування ґрунту

Найчастіша помилка — це щорічне осіннє перекопування ґрунту. Скільки терпіння і фізичних сил вимагає ця важка праця! Після неї тягне поперек, крутить ноги, крутить руки...

Але всього цього можна було уникнути — і ви були б здорові, і ґрунт задоволений, що його залишили у спокої. Чому перекопування приносить ґрунту шкоду?

Ґрунт — це цілий світ, населений безліччю мікроорганізмів. Комусь із них для нормальної життєдіяльності потрібні світло і кисень, комусь, навпаки, добре лише тоді, коли вони знаходяться в глибинних шарах ґрунту. А тепер уявіть, що других з їх вічної темряви ви відправили на світло, а перших — в повну темряву. Як вони себе будуть почувати? Як риба, викинута на берег. Який підсумок? Всі загинуть. Саме це і відбувається, коли ви перекопуєте землю, перевертаючи пласти. Разом з ґрунтом ви перевертаєте і всіх його мешканців. Щоб відновити мікрофлору, ґрунтові потрібно чимало часу.

Звичайно, перетворювати ґрунт на бетонну поверхню не варто. Однак перекопування можна замінити звичайним неглибоким — 5-7 см — розпушуванням. Для цього підійдуть звичайні сапа і мотика. Одночасно з розпушуванням ви позбавите ділянку від бур'янів.

Даремні гербіциди

Хтось віддає перевагу хімічним засобам боротьби з бур'янами, і тоді у хід йде "важка артилерія" — гербіциди. Купуються найкращі засоби і у великій кількості. Дачники аргументують використання гербіцидів у цей період наступними аргументами:

  • врожай зібрано, а отже, хімічні препарати не зможуть завдати шкоди овочам — знищені будуть тільки бур'янисті рослини;
  • до настання весни, коли прийде час посадки, "хімія" вимиється з ґрунту і не матиме негативного впливу на культури.

Все це так, але є одне "але". Річ у тому, що гербіциди припиняють діяти за температури, нижчої за 8-10°C. З цієї причини використання їх у холодну пору року просто не має сенсу.

Позбутися бур'янів можна традиційним способом — з допомогою сапи, а можна більш сучасними методами — сівбою сидератів і мульчуванням.

Прибирання ґрунту з теплиці

Ґрунт у теплиці після збору врожаю не просто виснажений, а ще й заселений збудниками різних інфекцій і комахами-шкідниками. Деякі дачники допомагають йому радикальним способом — прибирають весь родючий шар (2-3 десятки сантиметрів) і повністю замінюють його на новий. Ідея, звичайно, гарна, але викликає дуже багато труднощів. По-перше, доведеться вручну працювати з великим об'ємом землі. По-друге, прибраний ґрунт потрібно буде кудись вивезти/винести. По-третє, таку ж його кількість треба буде десь знайти і засипати назад у теплицю. По-четверте, немає ніякої гарантії, що нова земля буде краща за стару.

Існує більш простий спосіб відновити родючість ґрунту і позбутися шкідливих мікроорганізмів.

  1. Повністю очистіть теплицю від сміття. Це і рослинні залишки, і опори, до яких ви підв'язували помідори, і т. п.
  2. Очистіть стінки і стелю теплиці від бруду, павутини, моху і т. д. і помийте їх. Для цього скористайтеся розчином господарського мила (1 брусок на 10 л води). Обробити їх можна і будь-яким іншим дезинфікуючим засобом. Це можуть бути розчини марганцівки, соди, формаліну або мідного купоросу.
  3. Продезінфікуйте ґрунт у теплиці. Для цього пролийте його 3%-вим розчином мідного купоросу.
  4. За бажанням можна зняти невеликий — 5-7 см — верхній шар ґрунту і відправити його до компостної ями. Замість нього додати у теплицю перепрілий гній (близько 6 кг на 1 кв. м).

Нерозумні покупки

В кінці дачного сезону спеціалізовані магазини рясніють повідомленнями про знижки та невгамовні дачники поспішають поповнити ряди покупців. Проте підходити до цієї справи варто із розумом. Що можна придбати в цей час:

  • насіння з великим терміном придатності,
  • садовий інвентар,
  • деякі добрива,
  • окремі види саджанців.

Не варто поспішати з придбанням:

  • саджанців теплолюбних і кісточкових культур: вони краще приживаються і ростуть після весняної посадки;
  • рідких добрив: за низьких температур вони замерзнуть і втратять свої корисні властивості.

Небезпечна обрізка дерев

Дуже старанні садівники намагаються закінчити дачний сезон формуючою обрізкою дерев і чагарників. Однак робити цього не варто. Травмовані дерева стають дуже вразливими. І комахи-шкідники, і негативні температури можуть завдати їм суттєвої шкоди. З цієї причини в осінній період можна провести лише санітарну обрізку. Видалити потрібно зламані, хворі та сухі гілки.

Під час осінньої обрізки залишайте запас 3-5 см на випадок, якщо взимку край стовбура підмерзне і потрібно буде зробити додаткову обрізку навесні.

Всі відкриті зрізи, що більші за 2-2,5 см у діаметрі обробіть будь-яким дезинфікуючим засобом: розчином марганцівки, мідного чи залізного купоросу.

І пам'ятайте: все добре в міру. Навіть робота на дачній ділянці.

 

07 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів