До Дня Ужгорода - літературна дискусія в "Совиному гнізді"

До Дня Ужгорода - літературна дискусія в "Совиному гнізді"
Літературна частина мистецьких заходів, які тривають сьогодні в ужгородському історико-культурному центрі «Совине гніздо» з нагоди святкування Дня Ужгорода та 100-річчя офіційної назви міста, зібрала літераторів і численних поціновувачів слова.

 

У дискусії взяли участь закарпатські письменники Олександр Гаврош, Михайло Рошко, Микола Пігуляк, Олександр Волошин, Банди Шолтес. Модерувала зустріч бібліотекарка та громадська діячка Євгенія Напуда. Вона поцікавилася в спікерів, чи герої їхніх книг – реальні постаті або ж прототипи, чи є запит на літературу, яка б популяризувала Ужгород і все Закарпаття за межами краю, влучними порівняннями з літпроцесом в інших регіонах наштовхнула на окреслення тенденцій на тему Ужгорода в літературі.

Зокрема, Олександр Гаврош розповів про свій твір «Капітан Алоїз», де події відбуваються в Ужгороді у XIX сторіччі, додав, ця дискусія свідчить, що потреба в змальовуванні міста над Ужем у літературі є. Навів приклад про ХХ століття, де, за його словами, Ужгород добре змальований у творах Михайла Томчанія: у «Жменяках», повісті «Терезка»… Висловив сподівання, що й у ХХІ сторіччі наше місто активніше змальовуватимуть у різних стилях і жанрах.

Михайло Рошко розказав про свою книгу «Ревнощі з того світу», історію її написання та долю героїв, а також відзначив, що Ужгород особливий не тільки мальовничим місцем розташування, адже головне багатство будь-якого міста – люди, які тут народжуються, живуть, їх інтелект і таланти.

Микола Пігуляк поділився думками про життя в Ужгороді, рідному Рахові, відзначив, що як архітектор радий, що в літературі може собі дозволити експериментувати, адже не завжди це можна і доцільно робити в реальному житті. Розповів про свої книжки «Турлаш», «Змова Бохтарень», «Код Аквасвіту».

Банди Шолтес розказав про свої книжки «Фрики Европы, или Экспедиция за вином», «Меня нет дома» та інші, додав, що герої його творів – ужгородці. Олександр Волошин згадав про роботу над виданням «Ужгород у старовинній листівці», поділився спостереженнями щодо творення літпроцесу в області.

 

Джерело: прес-служба Ужгородської міської ради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

12 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів