Як УжНУ зближує Європу й Україну (ФОТО)

Як УжНУ зближує Європу й Україну (ФОТО)
Новий навчальний рік в Ужгородському національному університеті – це не тільки нові курси лекцій та семінарів, а ще й – початок цікавих міжнародних проектів, до яких залучені студенти, аспіранти та викладачі університету.

 

Багато міжнародних можливостей для ужгородських студентів, зокрема, відкриває програма Євросоюзу Erasmus+. Починаючи з цього року таких можливостей стало ще більше. І в УжНУ є студенти, які вже ними скористалися буквально у перші тижні нового навчального року.

За 5 років – міжнародний прорив

Проректорка Ужгородського національного університету Мирослава Лендьел, яка курує міжнародну роботу вишу, розповідає, що наразі університет має співпрацю зі 115 міжнародними партнерами, активно використовує можливості різних програм і зараз входить у ТОП-10 українських університетів за показником академічної мобільності.

А начальниця відділу міжнародних зв’язків Ужгородського національного університету Оксана Свєженцева конкретизує: протягом року  університеті має  приблизно 700 відряджень за кордон, з яких понад 300 припадає на студентів. Крім того, до прикладу, за 2 останні роки наші студенти, аспіранти та науково-педагогічні працівники отримали стипендії Erasmus + на навчання та стажування у 10 партнерських університетах Європи.

Утім, з листопада минулого року українські освітяни отримали ще одну можливість – подаватися в рамках програми Erasmus+ не тільки на безкоштовне навчання за кордоном, а й на проходження практики за європейські кошти.

В Ужгородському національному університеті вже є приклади участі в таких програмах. Скажімо, студенти економічного факультету Євгеній Марушкей та Ігор Маковський декілька місяців проходили практику на хорватських підприємствах. УжНУ з минулого року почав активно співпрацювати з університетом міста Пожега, і як наслідок, декілька студентів їздили в Хорватію на семестрове навчання, а згадані хлопці-бакалаври ще й на практику.

Вже на початку нинішнього навчального року аспірант УжНУ Тарас Гаврилів, який працює асистентом кафедри нейрохірургії, поїхав на 4 місяці до Литви. В університеті Каунаса він працюватиме в лабораторіях, виконуючи власне наукове дослідження – кандидатську роботу.

Проект на кордонах карпатських світів

А ще у вересні УжНУ спільно з Жешувським університетом (Польща) реалізував дуже цікавий проект «Локальна пам’ять на кордонах карпатських світів», який дозволив краще пізнати культурні, соціальні та загалом етнічні особливості польського та українського народів. Вперше 10 студентів-культурологів з університету Жешува (Польща) та 10 студентів-істориків з УжНУ провели спільну етнографічну експедицію теренами Закарпаття, а саме – гірськими селами Великоберезнянського району.

Павло Леньо – доцент кафедри археології, етнології та культурології УжНУ, який був керівником групи ужгородських студентів. Він каже, що метою цієї наукової міжнародної експедиції стали не лише етнографічні та усноісторичні студії, але й активна комунікація та інтеграція між студентами з України та Польщі.

-ПрограмаErasmus+ зацікавлена у тому, щоб молодь училася ламати стереотипи, відкривати кордони, пізнавати життя інших країн і народів. А ще – відкривати очі молодим студентам на ті можливості, які в них є в ЄС. Наприкінці нашого проекту кожен студент отримав сертифікат відErasmus+, якийвже є великою перевагою, якщо вони подаватимуться на інші європейські програми. Тобто тепер їм буде набагато простіше брати участь у наступних студентських молодіжних проектах, які фінансує Євросоюз,– пояснює Павло Леньо. 

Що ж стосується власне суті етнографічної експедиції, то, крім купи майстер-класів та тренінгів, студенти, поділені на інтернаціональні пари, взяли за час проекту близько 100 інтерв’ю від мешканців гірських сіл Великоберезнянщини.

-Студенти працювали у восьми селах, це - Ужок, Волосянка, Гусний, Сухий, Тихий, Лубня, Луг і Верховина Бистра. Спілкувалися з людьми, проводили візуальні обстеження, вивчали традиції і побут горян, що живуть на кордоні. І кордон тут – дуже широке поняття. Це, звичайно, межа між Закарпатською і Львівською областями, і між Україною та Польщею, а ще – кордон між горами і долиною, між старим і новим, між релігійними світоглядами, між традиційним і модерновим. Вийшов цікавий проект, яким дуже задоволені і наші, і польські студенти, - підсумовує Павло Леньо. 

Утім в УжНУ сподіваються, що співпраця з Жешувським університетом на цьому не завершиться. Полякам цікавий Ужгород і Закарпаття, тому вже подано заявку на участь у новому проекті, в якому польські студенти змогли б приїхати вивчати нашу область, а студенти УжНУ – поїхати до Жешува та його околиць. За словами Павла Леня, там живуть українці, які були відселені до Польщі в результаті операції «Вісла» (1947 рік) і пізніше, на початку 50-х років минулого століття, коли в Польщі вирішувалося національне питання. Вивчити, як живуть ті українці і їх нащадки зараз, студентам УжНУ і їх науковим керівникам було б дуже цікаво.

Європа – це не тільки «Еразмус»

Інший цікавий і вже традиційний міжнародний проект на старті навчального року реалізував факультет туризму та міжнародних комунікацій УжНУ – українсько-чеський туристичний воркшоп.

- У 2012 році наш факультет почав співпрацювати з туристичним відділенням Політехнічного університету Їглави, що у Чеській Республіці. Відтоді двічі на рік – навесні і восени – проходть наші спільні науково-практичні воркшопи. По 10 чеських та українських студентів під керівництвом науково-педагогічних працівників працюють над конкретними темами. Цього року, до прикладу, це “Закарпаття і край Височина: культурний та природний туристичний потенціал, -розповідає деканеса факультету туризму та міжнародних комунікацій Наталія Габчак.

У травні студенти УжНУ упродовж 4 днів працювали в Їглаві, а 10-13 вересня Ужгород уже приймав чеських колег. Учасники воркшопу працювали над цікавими тематичними напрямами, що розкривають історико-культурний, гастрономічний та природний потенціал Закарпаття.

- Програма була побудована таким чином, щоб охопити різноманітні туристичні об`єкти краю та створити сприятливі умови для їх практичного вивчення студентами: екскурсії історичними частинами Ужгорода і Мукачева, відвідання оздоровчо-рекреаційних комплексів, закарпатських чанів у с. Лумшори, парку Шенборна; дегустаційні сети. Екскурсійний супровід забезпечили студенти УжНУ. А фахово доповнили програму відомі туризмознавці: президент Регіональної туристичної організації Закарпаття, професор Федір Шандор та директор Департаменту економічного розвитку Закарпатської ОДА Денис Ман, -каже пані Габчак.

Треба уточнити, що згаданий приклад міжуніверситетської співпраці – один із напрямків великого транскордонного проекту співпраці між Закарпаттям та Чеським краєм Височіна. Ця співпраця триває вже багато років і до, прикладу, у 2019-му на Закарпатті реалізується 13 спільних українсько-чеських проектів, значна частина яких стосується саме сфери освіти. 

zaholovok.com.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

02 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів