Продукти, які здатні підтримати здоров'я людини у зимовий період

Продукти, які здатні підтримати здоров'я людини у зимовий період
Імунітет людини — механізм дуже складний. На його будівництво і налагодження організму йде не один рік. Але для того, щоб натренувати імунітет і не хворіти потрібно... хворіти! Саме тому середньостатистичний дорослий хворіє 2-4 рази на рік, у той час як діти роблять це набагато частіше — 5-10 випадків за той же період.

 

Жирна риба

Омега-3 кислоти, які містяться у лососі, тунці, сардинах та іншій жирній рибі, мають антибактеріальний ефект і позитивно впливають на бактерії, що живуть у шлунково-кишковому тракті. Крім того, ці продукти є багатим джерелом вітаміну D, який також дуже важливий для здоров'я імунної системи.

Апельсини

Як і усі цитрусові, апельсин може похвалитися високим вмістом вітаміну С, який, у свою чергу, допомагає підтримувати імунітет у потрібній формі. Для того щоб забезпечити себе цим вітаміном, досить з'їдати по одному сонячному фрукту на день.

Цитрусові — дуже сильні алергени, тому зловживати ними у жодному разі не можна. З не меншою обережністю до них варто ставитися і людям з гострими та хронічними захворюваннями ШКТ.

Часник

Часник — ідеальна приправа для зимового меню. У ньому міститься алліцин, органічна сполука, яка вивільняється при механічному руйнуванні клітин часнику. Алліцин має бактерицидну і фунгіцидну дію.

Проте варто пам'ятати, що ця речовина дуже швидко руйнується при нагріванні, тому найбільшого ефекту можна досягти, вживаючи часник виключно у свіжому вигляді.

Ківі

У "волохатих" фруктах міститься велика кількість вітаміну С, який не тільки стимулює роботу імунної системи, але і допомагає боротися зі стресом, оскільки містить достатню кількість серотоніну, так званого "гормону щастя". Компанію аскорбіновій кислоті складають вітамін К, фолієва кислота, калій, які відіграють не менш важливу роль у захисті організму від хвороб.

Зеленолисті овочі

Зеленолисті овочі, наприклад, шпинат, петрушка, базилік і латук містять велику кількість антиоксидантів. Вони збагачені клітковиною, фолієвою кислотою і магнієм. Також у них багато вітаміну К, речовини, яка бере участь у виробленні протеїну остеокальцину, який сприятливо впливає на здоров'я кісток. Усі зеленолисті овочі краще вживати у сирому вигляді, додаючи їх до салатів і бутербродів.

Горіхи і насіння

Горіхи і насіння багаті на корисні жири, цинк і вітамін Е. В тому числі і тому ця група продуктів повинна обов'язково входити до тижневого раціону будь-якої людини, звичайно, за умови, що у неї немає на них алергії. Однак не варто забувати про те, що горіхи дуже калорійні — на 100 грамів продукту припадає близько 500 ккал, а це означає, що зловживати ними не варто, особливо тим, у кого є проблеми із зайвою вагою.

Помаранчеві овочі

У помаранчевих овочах міститься багато вітаміну А, який просто необхідний для відновлення шкіри та слизових оболонок, а отже, він відіграє важливу роль у функціонуванні імунної та респіраторної систем.

За даними ВООЗ, систематичне вживання у їжу продуктів, багатих на вітамін А, служить гарною профілактикою інфекцій дихальних шляхів у дітей. Однак надлишок цієї речовини, викликаний прийомом додаткових препаратів, може призвести до зворотного ефекту, тобто підвищеної сприйнятливості до інфекційних хвороб. Крім того, передозування вітаміну А може призвести до нудоти і блювоти. Тому прийом будь-яких препаратів з вітаміном А необхідно обов'язково узгоджувати з лікарем.

Яйця

Яйця — природне джерело вітаміну D. У двох яйцях міститься 82 % денної норми цієї речовини, а легкозасвоюваний білок, який міститься у них у великій кількості, сприяє зміцненню кісток, збільшенню м'язової маси і зниженню артеріального тиску.

На додаток до всього, яйця багаті на лецитин, амінокислоту, яка підтримує печінку і перешкоджає утворенню холестеринових бляшок.

Чай

У чорному і зеленому чаї міститься велика кількість антиоксидантів, речовин, які допомагають організму ефективно боротися з вірусами. Крім того, теплий чай — надійний помічник у лікуванні будь-яких простудних захворювань хоча б тому, що будь-яка рідина, яка надходить до організму у період хвороби, перешкоджає висушуванню слизових оболонок носоглотки і покращує відходження мокротиння, роблячи його менш в'язким.

Комбуча

Хто б міг подумати, що за такою екзотичною назвою ховається напій, зроблений зі старого доброго чайного гриба. Частий мешканець кухонь наших бабусь останнім часом знайшов просто неймовірну популярність за кордоном. Чайному квасу приписують різні цілющі властивості. Вважається, що регулярне вживання комбучі підвищує тонус і зміцнює імунітет.

Протягом довгих років чайний гриб вважали єдиним організмом, однак надалі було виявлено, що він складається з дріжджів і оцтовокислих бактерій, що живуть у симбіозі. Причому і ті й інші можуть бути представниками різних родів і видів.

Європейська назва гриба, "комбуча", прийшла на континент з Японії. Правда у цій країні так називали зовсім інший напій. Його робили не з чайного гриба, а з їстівних водоростей комбу.

У харчуванні, як і у всьому, потрібна поміркованість. Жоден продукт, яким би корисним він не був, не замінить повноцінного харчування. Різноманітний раціон, до якого входять 5 груп харчових продуктів: овочі, фрукти, злаки, молоко і м'ясо або риба — забезпечить організм усіма необхідними речовинами.

Джерело: Укрмедіа

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 жовтня 2019р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів