Беріть на замітку: поради для зміцнення імунітету взимку

Беріть на замітку: поради для зміцнення імунітету взимку
Із настанням холодів усе частішають сезонні хвороби. Аби зміцнити імунітет та уберегтися від хвороб, зберігайте корисні поради від Укрмедіа:

 

Не переохолоджуйтеся

Під час переохолодження відбувається спазм судин слизової оболонки носа. Це призводить до зниження місцевих захисних реакцій. У носі виділяється менше слизу. Вії втрачають здатність видаляти чужорідні частинки. Вірусам стає простіше закріплюватися на поверхні клітин і проникати в них. Також не варто занадто тепло одягатися. Якщо ви спітнієте, а потім вас продує — це матиме негативні наслідки.

Тримайте ноги в теплі

В шкірі стоп знаходиться багато чутливих нервових закінчень. При їх подразненні холодом відбувається рефлекторний спазм судин слизової оболонки носа.

Вдихайте холодне повітря тільки через ніс

Не дихайте на вулиці ротом. Повітря, що проходить через носову порожнину, зволожується, зігрівається, очищається від частинок пилу і частково очищується. Якщо ви дихаєте ротом, цього не відбувається.

Не паліть на вулиці

Тютюновий дим має високу температуру і містить шкідливі речовини, а між затягуванням курець вдихає холодне повітря — все це погіршує захисні механізми слизової оболонки.

Частіше мийте руки

Якщо ви відвідуєте громадські місця, де немає можливості цього зробити, — носіть з собою гігієнічні спиртові серветки, спеціальний антисептичний розчин.

Уникайте рукостискань

Це може виглядати не дуже чемно, але зменшить ризик інфікування.

Не торкайтеся руками до обличчя

Не торкайтеся руками до обличчя, коли перебуваєте в громадських місцях. Так ви можете занести вірус на слизову оболонку рота, носа, кон'юнктиву очей.

Уникайте поцілунків

У деяких жіночих колективах практикується така форма вітання. На час епідемії грипу від неї варто відмовитися.

Частіше періть одяг, в якому ви ходите на роботу

Деякі віруси можуть осідати на речах і зберігати інфекцію протягом певного часу.

Носіть захисну маску

Звичайно, не варто надягати її відразу ж, як тільки стовпчик вуличного термометра опускається нижче нуля. Але якщо в організації, де ви працюєте, введено масковий режим — це зроблено аж ніяк не «для галочки». До речі, якщо маска не закриває носа, її ефективність буде нульовою. Через кожні 3-4 години маску потрібно змінювати.

Під час епідемій варто надягати маску на вулиці та у громадських місцях, коли новий тип вірусу дає важкі ускладнення, а також якщо у вас знижений імунітет.

Промивайте ніс двічі на день — вранці й ввечері

Для цього підійде тепла вода або фізрозчин, який можна купити в аптеці. Існує особлива процедура — «Джала неті». Для її проведення використовується спеціальна ємність, що нагадує чайник з носиком. Носик вставляють в одну ніздрю і нахиляють голову так, щоб вода витікала з іншої ніздрі. Такі промивання можна робити, тільки якщо у вас немає нежитю та початкових ознак застуди. В аптеці можна придбати й інші прості засоби для промивання носа.

Частіше гуляйте на свіжому повітрі

Ведіть активний спосіб життя. Це корисно не тільки для профілактики застуди, але і для загального зміцнення здоров'я.

Менше користуйтеся громадським транспортом

Усередині автобуса, тролейбуса або вагона метро висока ймовірність контакту з хворою людиною. У замкнутому просторі з великим скупченням людей вміст вірусів у повітрі може бути дуже високим. Крім того, ви тримаєтеся за поручні, до яких, можливо, торкався хворий. Якщо потрібно подолати невелику відстань, краще прогуляйтеся пішки.

Частіше провітрюйте кімнати й робіть вологе прибирання.

Особливо ті приміщення, в яких ви довго перебуваєте, спите.

Поставте у квартирі зволожувач повітря

Батареї центрального опалення часто сушать повітря. Якщо довго перебувати в приміщенні, розвивається сухість слизової оболонки носа, порушуються її захисні властивості.

За можливістю регулюйте температуру батарей

Не допускайте, щоб в домі було дуже жарко. Коли ви виходите на вулицю, виникає сильний перепад температур, слизові оболонки різко охолоджуються.

Уникайте великих скупчень людей

На час розпалу епідемії краще відмовитися від відвідування будь-яких масових заходів.

Відмовтеся від алкоголю

Етиловий спирт знижує захисні реакції організму.

Відмовтеся від дієт

Ваш організм повинен одержувати усі поживні речовини у необхідних кількостях. Можна продовжити худнути, коли епідемія закінчиться.

При перших симптомах застуди

Відразу звертайтеся до лікаря і починайте лікування. Не приймайте антибіотики без призначення фахівця.

Вакцинація

Всі заходи, перераховані вище, здатні істотно знизити ризик інфікування. Але все ж на 100% від грипу не захистять.

Ефективний спосіб запобігти грипу та його важким ускладненням, за бюлетенем ВООЗ, — це вакцинація. Безпечні вакцини проти грипу існують вже близько 60 років.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів