10 закарпатських екосторінок у Facebook, на які варто підписатися
Тут знайдете цікаве на екотематику – про сортування сміття, екологічні декор, посуд і торбинки, про корисну їжу та напої, а ще прочитаєте безліч еколайфхаків і дізнаєтеся про креативні екоподії в Ужгороді та Закарпатті загалом.
Це радше онлайн-крамниця, проте настроєва і з корисним екоконтентом. Авторка бренду Оксана Чайка активно публікує пости в Інстаграмі, але і сторінка на Facebook – інформативна й естетична.
Тут натхнення замінити разові пакети на бавовняні, синтетичні губки — на органічні, паперові серветки — на воскові, пластмасові ватні палички й зубну щітку — на бамбукові. Словом, дівчина спонукає маленькими кроками оберігати природу й розвивати власну екологію свідомості.
«Це ж всього одна соломинка, — сказали сотні тисяч мільйонів людей.
Не будь як всі.
Відмовся від пластикової соломинки взагалі, або ж користуй альтернативну».
Zero – екокрамниця, яку заснувала Мар’яна Сурма. На сторінці переважно йдеться про натуральну косметику та нешкідливу побутову хімію, екологічні предмети інтер’єру й посуд, але водночас розповідається і про життя магазину, колаборації з іншими учасниками екоруху, Zero надихає негайно змінювати звички на користь планети.
Контент стилізований до теми еко — теплі світлини, лаконічний текст, інспірація!
У Фейсбуці написано про знижки та акції магазину, тож напередодні візиту неодмінно почитайте.
«Орієнтація на весну і ні кроку назад. Авоська — це не лише тренд, це екологічно, зручно і стильно. І це безумовно твоя екосумка для покупок. Лише обери колір і довжину ручки».
А ось тут суцільна смакота! Ужгородці Олег та Анна Блажівські починали з домашніх екосолодощів для себе і близьких, поступово — дедалі більше замовлень і участь у ярмарках, а нині в місті працює крамничка Eco food, життя якої висвітлюється у Facebook.
Сторінка розповідає про безліч корисних натуральних ласощів ручної роботи: шоколад, цукерки, десерти, пастилу, випічку. А ще тут прянощі, крупи, олії, продукти какао, також натуральне мило й іграшки, які не шкодять середовищу.
І ось щодня цей асортимент спокушає з Фейсбуку апетитними фото й інформативними текстами. Eco food ділиться ідеями, рецептами приготування легких страв з натуральних продуктів, відтак надихає харчуватися більш усвідомлено й здорово.
«Дбаємо про здорове майбутнє, виробляючи тільки корисні продукти».
Направду настроєва і затишна сторінка про природну косметику, яку виготовляє ужгородка Марина Бабич. Тож тут про квіти, натуральні олії, фрукти, зелень, чисту воду, легкість і любов до своєї справи.
Ameli мовить не тільки про креми у милих пуделках і “мило-тортики”, а й розповідає про правильний догляд за собою, роль екологічності й природності для здоров’я шкіри, ділиться статтями на екологічну тематику. Акаунт напрочуд жіночний, естетичний, але водночас спонукає більше мислити про довкілля, захищати його.
«Привідкрию завісу. Мене завжди цікавило виготовлення квіткової води. У процесі вирощення трав, збору і виробленні є певна магія. Магія квітів, яка відчутна на кожному етапі. І я надзвичайно рада, що можу поділитися з Тобою цією магією».
Ця сторіночка — немов креденц з різноманітним варенням. Авторка бренду Олена Жук вкладає у свої баночки любов, авторські варіації рецептів та екологічність.
Вона пише про енергію гір, трав, ягід, квітів, та культивує натуральний локальний продукт. Жінка надихає до лагідності з природою, до вміння її слухати, чути й берегти.
“Перед вами баночка з ексклюзивним вмістом. У ній щось дуже рідкісне та дуже особливе — маленькі ягідки кольору індиго, що в невеликій кількості зросли у високогір’ї Карпат, пили джерельну воду та шепталися з гірським вітром — дикоросла лохина”.
На сторінці написано: «Ми – Громадська організація “Зелений Варош” – дуже любимо нашу планету і хочемо вберегти її для нащадків. Варош – так називають на Закарпатті “місто”, а ми хочемо зробити його максимально чистим, екологічно свідомим та привабливим…».
Сторінка розповідає про креативні екозаходи від ГО – лекції та воркшопи для дорослих і дітей. А ще пише про екологічні ініціативи у світі й Закарпатті, ділиться еколайфхаками, надихає до сортування сміття і здавання батарейок для утилізації, пропагує “нуль відходів” під хештегом #zerowaste_Ужгород, та спонукає починати з себе і врешті припинити забруднювати середовище.
«Ви коли-небудь звертали увагу на те, яка велика кількість пластикових трубочок у нас під ногами? Мало того, що їх приносять у напої за замовчуванням (влітку до лимонаду, а взимку до кави), то вони ще забруднюють вулиці, ліси, річки. В усьому світі відмовляються від пластику, зокрема трубочок, а ми ще досі на хвилі незрозумілої моди смоктання. Може, варто вже змінити цю звичку? Якщо настільки тяжко відмовитися — обирайте альтернативу: металеві, паперові чи органічні трубочки».
Станція заготівлі вторсировини “Проектна, 3”
Станція збирає та заготовляє вторсировину у Закарпатті, а ще веде творчу сторінку у Фейсбуці про правильне сортування макулатури, скла, пластику. Тут небанальні розповіді про офлайнове життя, щоденну рутину, а ще “Проектна, 3” ділиться екоподіями, у яких бере участь, розігрує екоподарунки, показує історії ужгородців, які намагаються вести екологічний стиль життя.
Станція надихає свідомо ставитися до поводження з відходами та сортування сміття.
Повсякчас тут з’являються фото локального сміття, які немов волають, схаменіться і замисліться про чистоту довкілля.
«Давайте глянемо на цифри минулого року – що ми прийняли і відправили на переробку. Макулатура ~ 1260 тонн; склобій (кольоровий і прозорий) ~ 500 тонн; пластик ~ 200 тонн».
Тут усе лаконічно, але переконливо й по суті. Громадська організація повсякчас ділиться новинами з українських та закордонних ЗМІ про ситуацію у горах та лісах, аналізує екологічні рішення, ініціативи, ділиться анонсами екоконкурсів та ідеями стартапів, надихає Україну європейським досвідом, світовими практиками захисту середовища.
ГО розповідає про власні плани, проєкти і дослідження, відтак стає майданчиком з важливими інформаційними приводами для медіа.
«Європа потребує більше природних лісів. Природні ліси належать до наших найважливіших союзників у боротьбі зі змінами клімату. Вони є накопичувачами вуглецю та буферами при екстремальних температурах та зливах… На жаль, в Україні мало розуміють цінність природних лісів та пралісів. Хоча, саме в Карпатах таких лісів збережено найбільше. Поцінуємо, як завжди, коли втратимо…».
За цими сторінками — неймовірно цікаві люди. Тому порадимо ще кілька персональних акаунтів з екоакцентом, на які варто підписатися.
Тетяна Жовківська-Лемак, засновниця першої в Україні “Зеленої крамниці” без пластику
Вона проводить воркшопи з приготування корисних страв, виступає спікером на екозаходах, активна учасниця руху #zerowaste.
Жінка ділиться радісними епізодами з екожиття, як-от історією про монстеру і алое — неймовірну колекцію квітів у себе вдома.
Фото: Карл Смутко
І в догляді за домашніми джунглями вона зважає на екологічність: «Я компостую домашні харчові відходи з ЕМ-бокашами. Через 2 тижні маю суперове безкоштовне добриво для квітів! Я не купую добриво в супермаркеті».
Еліні 18, вона з Мукачева, вивчає екологію та економіку в Австрії і є активною екоактивісткою. На її сторінці у Фейсбуці — про екопікніки, екоідеї та екоспільноту. В акаунті багато постів її мами Олени Ціви, яка оповідає про екорух доньки. Це саме той випадок, коли дитина надихає маму щодня змінювати екозвички, себе, світ. А ще ми записали з Еліною неймовірно цікаве й натхненне інтерв’ю.
Фото: Станіслав Понзель
Евеліна Гурницька, Varosh
Знімки з Facebook
-->
До теми
- «Війна – це важка й страшна робота, але тут кожен проявляє свою сутність, бачить, ким він є насправді…» Історії з фронту від 128-ї бригади
- Відомий закарпатець, народний артист України Іван Попович сьогодні відзначає 75-ліття
- «На бойових позиціях головне – не панікувати. Чим холоднокровніше поводишся, тим більше шансів уціліти…»
- «Після контузії мене хотіли госпіталізувати на тиждень, але я відпросився: «У мене поважна причина – одруження!»
- Галина Кенез: «Всі ми хочемо жити у вільній незалежній Україні. А для того, щоби в ній жити, за неї треба боротися»
- Нацгвардійці на Закарпатті відпрацювали пошук і затримку диверсантів
- «На бойовій позиції під постійними обстрілами ми думали про одне – як виконати завдання і вціліти…»
- "Я не була на могилах рідних жодного разу". Історія бойової медикині 128-ї бригади, у якої Росія вбила всю сім'ю
- «Я пішов у ЗСУ, щоб мої діти не бачили, що таке війна…»
- «Страх є страх. Й зрозуміло – йде війна. Але ж якщо всі боятися будуть, то що?»
- «Якби я не хотів жити в цій країні, не пішов би воювати за неї…». Історії з фронту від захисників зі 128-ї бригади
- «Впродовж однієї години ми знищили зі «Стугни» ворожий танк і БМП-3»: історії з фронту від 128-ї бригади
- «Найближче з ворогом я стикався на витягнуту руку…» Історія Валерія, бійця 128-ї бригади
- "Ми обов’язково переможемо – у нас є дух свободи". Історія су-шефа, який став штурмовиком, а зараз служить у ТЦК на Закарпатті
- «Звичайно, тут важко – і психологічно, і фізично. Але я розумію, що треба виконувати свою роботу…» Історія бійця 128-ї бригади Андрія "Челентано"
- Молодший сержант Юлій «Історик» захищав Україну у 2014-2015 роках, без вагань став на захист і в лютому 2022-го
- 21-річний воїн 128-ї бригади Роман з Ужгорода: "Коли після війни повернуся в цивільне суспільство, хочу про все забути. Хоча не забуду…"
- Олександр «Юрист»: «У мене хороших друзів більше нема… Фото є, а друзів нема». Історія військового з ТЦК
- «Я воюю за своїх рідних…». Історія Йордани - військової 128-ї бригади
- Бачив цілі села, де людей майже не лишилося: історія військового Гоги, що був на передовій, а зараз служить в ТЦК
До цієї новини немає коментарів