Цікаво знати: помилки, які припускають господині під час приготування овочів

Цікаво знати: помилки, які припускають господині під час приготування овочів
Щоб зберегти максимум корисних речовин і розкрити унікальний природний смак овочів, потрібно навчитися правильно їх готувати. Ви дуже сильно ризикуєте зіпсувати страву, якщо робите це, інформує Ukr.Media.

 

Видаляєте шкірку

Лише для невеликої кількості рецептів овочі потрібно очищати від шкірки. У більшості випадків вона зовсім не впливає на фінальний смак і вигляд страви. Більше того, видаляючи шкірку, ми позбавляємо себе значної частки антиоксидантів і клітковини. Перед тим як почистити цукіні, буряк, картоплю чи моркву, подумайте двічі — ці овочі досить потерти жорсткою стороною губки і добре промити водою.

Смажите овочі за низької температури

Навіть якщо ви не дуже полюбляєте овочі, ви навряд чи встоїте перед запашними шматочками з ніжною м'якоттю і коричневою хрусткою скоринкою. Її можна отримати під час природної карамелізації, яка відбувається за температури у 200-230 градусів.

Але пам'ятайте: оливкова олія починає коптити за температури у 210 градусів, соняшникова — після підігріву до 227 градусів. Якщо ви плануєте готувати овочі за більш високої температури або не маєте можливості її контролювати, оберіть для смаження арахісове або пряжене масло.

Використовуєте неправильну сковороду

Ідеальний посуд для приготування овочів — деко або сковорода з низькими бортами. У глибокій ємності їх готувати не можна — інакше вода погано випарується, і овочі просто зваряться.

Готуєте великими порціями

Під час смаження слідкуйте за тим, щоб сковорода була заповнена не повністю. Щоб овочі карамелізувалися, і на них утворилася гарна коричнева скориночка, готувати їх потрібно невеликими порціями в один ряд.

Не використовуєте метод "жорсткого" просмажування

Чи чули ви колись про метод "жорсткого" просмажування? Він може стати вашим улюбленим після того, як ви спробуєте приготувати овочі таким чином. Розкладіть шматочки на деко в один шар і побризкайте олією з сіллю. Запікайте овочі за температури 230 градусів, поставивши деко прямо на дно духовки.

Слідкуйте за овочами — у міру карамелізації шматочки необхідно перевертати на інший бік.

Робите нарізку різного розміру

Овочі необхідно нарізати на шматочки однакового розміру, інакше вони можуть підсмажитися нерівномірно. Ідеальна форма для твердих овочів (картоплі, моркви, ріпи) — кубики завширшки від 2 до 5 см або довгі брусочки.

Не змащуєте гриль олією

Якщо ви готуєте овочі на грилі, не забувайте змащувати борозенки сковороди олією (попри рекомендації виробників). Без неї страва виходить сухою і зневодненою. Безпосередньо на овочі олію наносити не можна — так вони швидко згорять.

Варите, а не готуєте на парі

Під час відварювання овочі втрачають більшу частину корисних речовин і свою приємну текстуру, стаючи водянистими та прісними. Кращий варіант — приготування на парі. Цей метод дозволяє зберегти колір овочів, їх консистенцію і більшу частину вітамінів та антиоксидантів.

Смажите усі овочі разом

Головна помилка, яка може повністю зіпсувати смак страви — одночасне закладання у сковорідку овочів з різним часом приготування. Наприклад, спаржа майже гарантовано перетвориться на кашу до того, як картопля дійде до потрібної консистенції.

Звичайно, завжди можна порізати більш тверді овочі на дрібні шматочки, але, якщо час приготування інгредієнтів дуже відрізняється, краще не ризикувати і обсмажити овочі кількома партіями.

Готуєте овочі довше, ніж це необхідно

Овочі краще недотримати, ніж перетримати, адже найголовніша цінність продукту — унікальний набір вітамінів і мінералів, більшість з яких під час тривалої термічної обробки руйнується. Зніміть страву з вогню, щойно шматочок можна буде легко проштрикнути виделкою.

 

 

20 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів