Цікаво знати: помилки, які припускають господині під час приготування овочів
Видаляєте шкірку
Лише для невеликої кількості рецептів овочі потрібно очищати від шкірки. У більшості випадків вона зовсім не впливає на фінальний смак і вигляд страви. Більше того, видаляючи шкірку, ми позбавляємо себе значної частки антиоксидантів і клітковини. Перед тим як почистити цукіні, буряк, картоплю чи моркву, подумайте двічі — ці овочі досить потерти жорсткою стороною губки і добре промити водою.
Смажите овочі за низької температури
Навіть якщо ви не дуже полюбляєте овочі, ви навряд чи встоїте перед запашними шматочками з ніжною м'якоттю і коричневою хрусткою скоринкою. Її можна отримати під час природної карамелізації, яка відбувається за температури у 200-230 градусів.
Але пам'ятайте: оливкова олія починає коптити за температури у 210 градусів, соняшникова — після підігріву до 227 градусів. Якщо ви плануєте готувати овочі за більш високої температури або не маєте можливості її контролювати, оберіть для смаження арахісове або пряжене масло.
Використовуєте неправильну сковороду
Ідеальний посуд для приготування овочів — деко або сковорода з низькими бортами. У глибокій ємності їх готувати не можна — інакше вода погано випарується, і овочі просто зваряться.
Готуєте великими порціями
Під час смаження слідкуйте за тим, щоб сковорода була заповнена не повністю. Щоб овочі карамелізувалися, і на них утворилася гарна коричнева скориночка, готувати їх потрібно невеликими порціями в один ряд.
Не використовуєте метод "жорсткого" просмажування
Чи чули ви колись про метод "жорсткого" просмажування? Він може стати вашим улюбленим після того, як ви спробуєте приготувати овочі таким чином. Розкладіть шматочки на деко в один шар і побризкайте олією з сіллю. Запікайте овочі за температури 230 градусів, поставивши деко прямо на дно духовки.
Слідкуйте за овочами — у міру карамелізації шматочки необхідно перевертати на інший бік.
Робите нарізку різного розміру
Овочі необхідно нарізати на шматочки однакового розміру, інакше вони можуть підсмажитися нерівномірно. Ідеальна форма для твердих овочів (картоплі, моркви, ріпи) — кубики завширшки від 2 до 5 см або довгі брусочки.
Не змащуєте гриль олією
Якщо ви готуєте овочі на грилі, не забувайте змащувати борозенки сковороди олією (попри рекомендації виробників). Без неї страва виходить сухою і зневодненою. Безпосередньо на овочі олію наносити не можна — так вони швидко згорять.
Варите, а не готуєте на парі
Під час відварювання овочі втрачають більшу частину корисних речовин і свою приємну текстуру, стаючи водянистими та прісними. Кращий варіант — приготування на парі. Цей метод дозволяє зберегти колір овочів, їх консистенцію і більшу частину вітамінів та антиоксидантів.
Смажите усі овочі разом
Головна помилка, яка може повністю зіпсувати смак страви — одночасне закладання у сковорідку овочів з різним часом приготування. Наприклад, спаржа майже гарантовано перетвориться на кашу до того, як картопля дійде до потрібної консистенції.
Звичайно, завжди можна порізати більш тверді овочі на дрібні шматочки, але, якщо час приготування інгредієнтів дуже відрізняється, краще не ризикувати і обсмажити овочі кількома партіями.
Готуєте овочі довше, ніж це необхідно
Овочі краще недотримати, ніж перетримати, адже найголовніша цінність продукту — унікальний набір вітамінів і мінералів, більшість з яких під час тривалої термічної обробки руйнується. Зніміть страву з вогню, щойно шматочок можна буде легко проштрикнути виделкою.
До теми
- Закарпатські патрульні нагадують водіям про відповідальність за забруднений номерний знак
- Закарпатські патрульні нагадують водіям про максимально дозволену швидкість руху
- Поради закарпатських патрульних водіям під час проїзду перехресть
- Укрзалізниця відкриває продаж квитків на ще один дитячий вагон, спроєктований у партнерстві з ЮНІСЕФ - у потягу до Ужгорода
- Підтримка дітей, молоді та сімей: де і як жителям Ужгородської громади отримати соціальні послуги
- Як правильно підготувати авто до зими — поради закарпатських патрульних
- В Ужгороді до 1 листопада їздитимуть додаткові автобуси, рух ще двох маршрутів продовжать до "Барвінка"
- Що потрібно знати про поверхневу перевірку? Роз'яснюють закарпатські патрульні
- Навчання трейдингу: основні поради та рекомендації
- До шкільних канікул: Укрзалізниця призначила додаткові поїзди з Києва до Ужгорода
- Комфортні подорожі по Західній Україні: автобус Ужгород – Львів з Ticket Bus Travel
- "Як допомогти дитині пережити втрату близької людини" - в Ужгороді завтра відбудеться відкрита лекція
- Закарпатські патрульні звертаються до пішоходів: "Подбайте про власну безпеку — "засвітіться" у темряві"
- Ветерани зможуть отримати до 1,5 мільйона гривень на власний бізнес: стартував конкурс "Варто 11.0"
- В Ужгороді презентували мобільний додаток з пошуку зниклих рідних "Reunite Ukraine"
- Стадіон "Авангард" в Ужгороді перейшов на новий, "зимовий" режим роботи (ГРАФІК)
- В ужгородській бібліотеці запрацював тифлокомплекс - перший у місті
- Ромських жінок запрошують на безкоштовне навчання для здобуття професії
- Закарпаток запрошують до участі у безкоштовному проєкті про лідерство та згуртованість
- В Ужгороді з’явилася нова камера автоматичного фіксування порушень правил дорожнього руху
До цієї новини немає коментарів