Фініки: корисні солодощі з чудодійними властивостями

Фініки: корисні солодощі з чудодійними властивостями

 

Фініки – плоди фінікової пальми, харчову цінність та корисні властивості яких важко переоцінити. Вважається, що регулярне вживання фініків здатне зміцнити здоров’я та подовжити тривалість життя. Це корисні та смачні натуральні солодощі, які можна вживати замість цукру. Також фініки позитивно впливають на більшість систем організму внаслідок багатого вмісту корисних речовин.

Калорійність фініків досить висока, але відчуття голоду зникає після вживання кількох фруктів. Тому в невеликих кількостях фініки рекомендують навіть при схудненні.

Поживні речовини в складі фініків

Фініки містять вітаміни, мікроелементи та амінокислоти, вмістом яких не багаті інші фрукти.

Важливі речовини, що необхідні для нормальної роботи організму:

  • Насамперед, це незамінна амінокислота триптофан, необхідний для нормальної роботи мозку та підтримання психічної рівноваги. Триптофан сповільнює процеси старіння клітин. Окрім того, завдяки триптофану фініки спричиняють м’яку снодійну та заспокійливу дію.

  • Інша амінокислота, що міститься в фініках, глютамінова. Вона перешкоджає виникненню печі шляхом нейтралізації надмірної шлункової кислоти.

  • Селен зменшує ризики серцевих захворювань та зміцнює імунну систему.

  • Внаслідок поєднання глюкози та фруктози з вітаміном В5 ці фрукти в невеликій кількості швидко тамують голод, а також сприяють відновленню фізичної сили, розумової діяльності та нервової системи.

Натомість, як і до більшості рослинної їжі, до складу фініків не входить холестерин.

Корисні властивості фініків

В ході багаторічних досліджень було виявлено багато корисних властивостей цих сухофруктів. Найважливіші серед них такі:

  • Фініки перешкоджають розвитку захворювань серцево-судинної системи, стимулюють роботу серця та зміцнюють судини.

  • Нормалізують діяльність шлунково-кишкового тракту, очищують кишківник і сприяють відновленню мікрофлори, а також допомагають при закрепах.

  • Фініки мають досить високий глікемічний індекс, тому важливо дотримуватися певної міри у споживанні фініків і не вживати більше 10-и плодів на добу. Тоді комплекс корисних речовин у їх складі сприятиме схудненню.

  • Позитивно впливають на печінку та нирки. Фініки рекомендовано вживати для відновлення життєвих сил після тривалих тяжких хвороб, адже вони тонізують та зміцнюють організм.

  • Збільшують тривалість життя людини, зміцнюють імунітет, сприяють покращенню діяльності головного мозку, підвищують працездатність.

  • Допомагають при лікуванні різних видів пухлин, туберкульозу, а також інших інфекційних захворювань.

  • Мають позитивний вплив на стан нервової системи. Амінокислота триптофан, що міститься у фініках, перетворюється в організмі на гормон радості серотонін та гормон сну мелатонін. Таким чином, стомлену людину вони можуть стимулювати, а тим, хто потерпає від безсоння, допомагає заснути.

  • Сприяють загоєнню ран внаслідок вмісту у фініках танінів, які мають антисептичні та кровоспинні властивості.

  • Знімають запалення при застуді, мають відхаркувальну дію, виводять мокроту з дихальних шляхів.

  • Зміцнюють зуби, волосся та нігті, а також покращують стан шкіри.

  • Фініки корисні для всіх: для дітей, дорослих і для людей похилого віку. Особливо корисне вживання фініків вагітним жінкам, під час пологів та лактації.

Зважаючи на великий вміст у цих фруктах більшої частини необхідних для життя солей, амінокислот, вітамінів та мікроелементів, фініки є джерелом енергії та здоров’я людини, забезпечуючи життєво важливі процеси в організмі. До того ж фініки неймовірно смачні та не потребують попереднього приготування.

 

01 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів