У високогір'ї Карпат зацвів гірський едельвейс

На території лісових масивів Великобичківського лісомисливсгоспу зацвів гірський едельвейс. Це рідкісна зникаюча рослина та цінний для науки реліктовий вид.

 

Відомою у нас квітка є під кількома назвами: едельвейс, білотка альпійська та шовкова косиця, а в науці її звуть Leontopodium alpinum. Слово "едельвейс" з німецької перекладається як благородний білий, що вказує на те, що квітку і в Німецьких Альпах вважають шляхетною. Слово ж “білотка” описує сріблястий колір квітки, а гуцульська назва "шовкова косиця" вказує на густе опушення її цвіту, що надає виняткової краси і захищає рослину від низьких температур та інтенсивного сонячного проміння, які характерні для високогір'я. Едельвейси також поширені в горах Тянь-Шаню і Гімалаях.

На сьогодні квітка є занесена до Червоної книги та перебуває під загрозою зникнення у зв’язку із розвитком туризму в Карпатах та невиправданим бажанням людей взяти цю красу із собою. Проблемою також є невисока генетична різноманітність рослини, що також негативно відбивається на її виживанні у природі.

Пресслужба Закарпатського ОУЛМГ

 

26 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів