Новації ЗНО-2021: які зміни чекають на випускників цього навчального року?

Новації ЗНО-2021: які зміни чекають на випускників цього навчального року?
Цього року зміни до процедури проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) були вимушені, а от наступного вони будуть вже з ініціативи  Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Ми дізналися, які ж нововдення чекають на випускників 2021 року.

 

Нещодавно пройшла пряма трансляція із заступницею директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяною Вакуленко на YouTube каналі центру. Вона розповіла про те, яким буде ЗНО для  випускників, які завершують у 2021 році здобуття повної загальної середньої освіти та планують вступати до вишів.

«Орієнтовні терміни проведення ЗНО 2021 року: 21 травня – 16 липня. На жаль, з огляду на епідеміологічну ситуацію, ми не можемо стовідсотково забезпечити проведення тестування у ці роки», – розповідає Тетяна.

Кількість навчальних предметів

Учасники мають право пройти тести не більш ніж із п’яти навчальних предметів. Тоді як попередні роки максимальна кількість дисциплін була 4.

Державна підсумкова атестація

Суттєво змінилася ситуація з Державною підсумковою атестацією (ДПА).  Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України, ДПА для здобувачів повної загальної середньої освіти буде обов’язковою з таких предметів:

-       української мови – як і попередні роки;

-      математики – попередні випускники мали можливість обирати між математикою та історією України;

-      історії України або іноземної мови на вибір;

-      одного з інших навчальних предметів на вибір (географії, біології, хімії, фізики тощо).

Водночас учні 11-х класів не згідні з таким рішенням і вже створили петицію під назвою «Відмінити обов’язкове ЗНО з математики», з таким поясненням: «Введення "року математики" є дуже поганою ідеєю. Тому що велика частина учнів обирають гуманітарний напрямок і математику або погано розуміють, або взагалі не можуть її зрозуміти, до яких би репетиторів не ходили... Тому примусово заставити їх здавати ЗНО з математики – це поставити величезний хрест на їхніх планах та майбутньому. Дайте дітям право вибрати, тим ким вони насправді хочуть бути, без таких великих перешкод на їх шляху до успіху!»

Поділ  сертифікаційної роботи з української мови та літератури

У переліку навчальних предметів, із яких проводитиметься ЗНО у 2021 році, виокремлюють українську мову та українську мову та літературу. Відтак випускники матимуть можливість самостійно обрати, що саме виконуватимуть під час ЗНО. Вибір учасника того чи іншого варіанту сертифікаційної роботи залежатиме від спеціальності на яку він збирається вступати.

Власне висловлення

Ще одне нововведення планують ввести протягом року – розширення діапазону різновидів власних текстів. Тобто раніше був один вид розгорнутої відповіді під назвою «Власне висловлення». Зараз же планують урізноманітнити це завдання, оскільки воно залишалося незмінним впродовж більш, ніж 10 років, через що фактично втратило свою цінність: «Це завдання не стало складнішим… Ми єдине зробили так, щоб кожен учасник, який, з огляду на дистанційне навчання, не мав можливості поспілкуватися зі своїми вчителями і достеменно вивчити на які саме аспекти слід звернути увагу при формуванні власного висловлення, міг зрозуміти це, прочитавши у формулюванні завдання», – пояснює Тетяна Вакуленко.

«Ми розуміємо, що у складний епідеміологічний час, коли деякі частини України віднесені до помаранчевих, червоних зон, не всі ви маєте можливість поспілкуватися з вашими вчителями, не у всіх є можливість спільної праці, тому УЦОЯО пропонує взяти участь у трьох веб-заходах. Наша фахівчиня Оксана Данилейко попрацює з вами над усіма завдання із української мови та літератури. 15 вересня ви зможете попрацювати над завданнями з української мови закритої форми, 16 вересня – з наданням короткої та розгорнутої відповіді, а 17 вересня – з української літератури. Всі ці заняття відбудуться на YouTube каналі УЦОЯО, початок о 15:00 щодня… Учасники ЗНО не повинні страждати від соціальних проблем», – підсумувала заступниця директора УЦОЯО.

Демонстраційні варіанти сертифікаційних робіт з української мови, з української мови і літератури вже розміщено на сайті УЦОЯО. Тому випускники вже можуть завантажувати їх та розпочинати підготовку до ЗНО. Адже тим, хто добре вивчив програму, не страшні жодні новації.

Олашин Марина, 

студентка 2 курсу магістратури факультету журналістики

Львівського національного університету ім. І. Франка

для  uzhgorod.net.ua

 

15 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів