Додаткові вимоги для проведення місцевих виборів: що треба знати закарпатцям?

Додаткові вимоги для проведення місцевих виборів: що треба знати закарпатцям?
Місцеві вибори заплановані на 25 жовтня 2020 року. На цей період експерти прогнозують погіршення епідеміологічної ситуації. Саме тому днями на позачерговому засіданні уряд затвердив Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів. То якими ж будуть цьогорічні вибори? Чого чекати виборцям? Чи будуть вони убезпечені від поширення коронавірусу?

 

Перше й найсуттєвіше: наразі вибори не планують переносити, але, якщо буде значне збільшення кількості хворих, такий варіант не виключають. А поки на сайті Урядовий портал оприлюднили додаткові вимоги щодо протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів на період дії карантину.

ОБЛАДНАННЯ ВИБОРЧИХ ДІЛЬНИЦЬ: ТЕМПЕРАТУРНИЙ СКРИНІНГ, ОПИТУВАННЯ, АНТИСЕПТИКИ

На вході до приміщень для голосування всім виборцям будуть вимірювати температуру, а також проводити опитування щодо наявності симптомів респіраторних захворювань. Також на вході обов’язково повинні бути антисептики для рук та обладнані місця для збору та утилізації засобів індивідуального захисту (масок, одноразових рукавичок тощо).

Виборці повинні будуть дотримуватися всіх протиепідеміологічних заходів, обробляти руки антисептиком перед входом у приміщення, бути у захисній масці, яку працівник виборчої комісії може попросити тимчасово зняти для встановлення особи.

Також рекомендують приходити на виборчі дільниці без дітей, але прямої заборони немає.

Якщо раніше ви, попри рекомендації брати свою ручку для уникнення махінацій усе ж не робили цього, то тепер доведеться, адже ручок у кабінках для голосування не буде – треба мати власну.

У приміщеннях для голосування буде нанесена спеціальна розмітка для дотримання дистанції у 1 метр, а також розділено потік виборців на вхід та вихід. Рекомендується, щоб на 1 стіл для видачі бюлетенів на дільниці знаходилося не більше 3 осіб. Тобто, якщо у приміщенні будуть 4 столи, охорона повинна слідкувати, щоб там знаходилося не більше 12 виборців.

Члени виборчої комісії також повинні дотримуватися соціальної дистанції – сидіти на відстані одного метра та, за можливості, використовувати прозорі екрани як бар’єр. Всі меблі у приміщенні для голосування повинні бути виготовлені з матеріалів, які можна продезінфікувати.

У приміщенні для голосування повинні протирати дезінфікуючими засобами всі поверхні, дверні ручки, поручні тощо не менше, ніж раз на дві години, а також  проводити вологе прибирання кожні чотири години.

ГОЛОСУВАННЯ ЗА МІСЦЕМ ПЕРЕБУВАННЯ

Виборці, які знаходяться на самоізоляції, матимуть змогу проголосувати за місцем проживання. Для цього потрібно буде подати не пізніше 20:00 останньої п’ятниці перед днем виборів заяву з доданою довідкою медустанови про стан здоров’я (перебування на самоізоляції).

Члени комісії, які забезпечуватимуть голосування за місцем перебування, повинні бути у захисній масці, рукавичках та щитку. Ці засоби необхідно буде змінювати та утилізувати після кожного візиту.

ХВОРІ У КОМІСІЇ: КОГО ВІДПРАВЛЯТЬ НА САМОІЗОЛЯЦІЮ?

Якщо хтось із членів виборчої комісії захворіє на COVID-19, то всі інші зможуть продовжувати працювати, якщо не матимуть симптомів респіраторних захворювань. Ті ж, хто спілкувався з хворим без застосування засобів індивідуального захисту, будуть відправлені на самоізоляцію. Таке рішення було прийнято, щоб не зривати виборчий процес на окремих дільницях.

До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність COVID-19 методом ПЛР.

Такі протиепідеміологічні заходи є необхідними під час пандемії, але вони значно збільшать бюджет на проведення місцевих виборів. Сподіваємося, що всі правила будуть дотримані й усе відбудеться безпечно як для виборців, так і для задіяних працівників.

Олашин Марина, 

студентка 2 курсу магістратури факультету журналістики

Львівського національного університету ім. І. Франка

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів