Проєкт бюджету Ужгорода публічно обговорили в міській раді. На що очікувати в 2021-му?

Проєкт бюджету Ужгорода публічно обговорили в міській раді. На що очікувати в 2021-му?
Проєкт бюджету Ужгорода на наступний, 2021 рік, публічно обговорили у п’ятницю в міській раді. З огляду на карантинні обмеження в сесійній залі були представники різних управлінь, департаментів та відділів, а питання та пропозиції можна було висловити як до проведення слухань, так і під час них у залі, а також онлайн, адже представлення та обговорення транслювалися в прямому ефірі.

 

Отже, основні показники проєкту бюджету нашого міста на 2021 рік: доходи – понад 1 мільярд 411 мільйонів гривень, із них доходи загального фонду – понад 1,3 мільярда гривень та спеціального фонду – 34,7 мільйонів.

Видатки – понад 1,4 мільярди гривень, зокрема, загального бюджету – понад – 1, 2 мільярди та спеціального фонду – понад 152 мільйони.

Керуючий справами виконкому Ужгородської міської ради Ігор Фартушок зазначив, що ситуація у нашому місті, як і загалом в Україні, кризова, насамперед у зв’язку з пандемією коронавірусу. Скажімо, цього року довелося додатково, позапланово виділити на протидію ковіду понад 17 мільйонів гривень.

Суттєво втратило місто надходження ще й через зміни в законодавстві, перерозподіл податків та зборів між місцевими та державним бюджетом.

Секретар міськради Андрій Риба наголосив, що наступний рік очікується важкий, але є сподівання, що місто та ужгородці не особливо потерпатимуть. Запевнив, що всі слушні пропозиції щодо бюджету будуть винесені на розгляд депутатського корпусу, постійних комісій.

Директорка департаменту фінансів та бюджетної політики Леся Гах відзначила, що в 2021 році, як і в цьому, не буде медичної субвенції, оскільки заклади охорони здоров’я фінансуються напряму з Національної служби здоров’я України, не буде надходжень від пайової участі (близько 15 млн грн), яка скасована, та надходжень від акцизного податку з пального (мінус 27 млн грн), які не будуть зараховуватися до місцевого бюджету, також не прийнята міська програма приватизації. На бюджет розвитку, тобто на ремонти, реконструкції тощо передбачається близько 105 мільйонів гривень, хоча бюджетних запитів є на понад 800 мільйонів гривень, тільки управління капітального будівництва для освітніх, медичних та інших закладів потребує понад 600 мільйонів гривень.

Із видатків основний відсоток – 64,5% піде на освіту, 12% передбачено на державне управління, 3,3% на медицину, 0,89% – на культуру та мистецтво.

Очікується дотація на здійснення переданих із державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я у розмірі 2,3 млн грн, яка у зв’язку з передачею місту районної лікарні (колишньої залізничної лікарні) буде направлена на її видатки із оплати комунальних послуг.

Керівники управлінь, департаментів, відділів, які є розпорядниками бюджетних коштів, представляли плани щодо видатків за своїми цільовими програмами.

Заступниця директорки департаменту фінансів та бюджетної політики Оксана Кенс, презентуючи очікувані доходи міського бюджету, відзначила, що зростання загального фонду планується на 11%, насамперед за рахунок зростання мінімальної зарплати. Податок із доходів фізичних осіб залишиться основним джерелом надходжень і складатиме близько 71,5%. Планується зростання надходжень єдиного податку – через зростання ставок, хоча загалом кількість його платників через пандемію вже скоротилася приблизно на 3%.

Управління освіти повідомило, що в Ужгороді зросла кількість учнів, класів і навчальних програм. Загалом маємо понад 5,1 тисячу дошкільнят, понад 16,6 тисяч учнів, 1,1 тисячу тих, хто навчається в закладах професійно-технічної освіти. За питомою вагою розподіл коштів: 29% коштів спрямують на дошкільну освіту, 61% – на середню, 7% на професійно-технічну. При цьому 98% грошей планується на захищені статті, 24 мільйони гривень на харчування.

Заступниця директора департаменту міського господарства Олена Яцків поінформувала, що на поточне утримання міської інфраструктури – дороги, освітлення, зелені насадження – планується 48,8 млн грн, на ремонт доріг – 57,5 млн грн, тротуарів – 9 млн, 500 тисяч – на зупинки.

Начальник управління охорони здоров’я міськради Василь Решетар наголосив, що на цільові міські медичні програми передбачено близько 47 мільйонів гривень, скажімо, для онкохворих – близько 3 мільйонів, 1,3 млн – для протидії туберкульозу. Із міського бюджету, як і цього року, суттєвою буде допомога хворим на цукровий діабет – із державного бюджету не вистачає коштів для цих людей. Загалом із міського бюджету на медикаменти та пільгові рецепти наступного року планують спрямувати 65% коштів, передбачених на медицину, 14% – на енергоносії.

Управління капітального будівництва передбачає 30,6 мільйонів видатків на 8 цільових програм, заплановано найбільш невідкладні роботи в міській поліклініці, міській лікарні, роботи для майбутнього нового дитячого садка, скейт-майданчика в рамках бюджету громадської ініціативи.

Під час бюджетних слухань було чимало запитань і з залу, і надісланих онлайн, на які фахівці міськради надавали відповіді.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

14 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів