В Ужгороді відбулася зустріч щодо реалізації проєкту FloodUZH

В Ужгороді відбулася зустріч щодо реалізації проєкту FloodUZH
Чергова робоча зустріч із реалізації проєкту FloodUZH – «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» відбулася сьогодні під головуванням Ужгородського міського голови Богдана Андріїва.

 

Богдан Євстафійович наголосив, що реалізація цього технічно складного проєкту, розрахованого на 3 роки, дасть змогу уникнути паводкових загроз для міста, можливо, вловлювати сміття, яке наносить річка із гірських районів, підняти рівень плеса води, а відтак і підвищити туристичну привабливість, рекреаційні можливості обласного центру Закарпаття, можливо, спорудити оздоровчо-спортивний комплекс «Акватік центру» і невелику гідроелектростанцію.  

В обговоренні взяли участь заступники міського голови Василь Пинзеник, Вадим Борець, секретар міськради Андрій Риба, начальник басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, керівник проєкту Олег Кисіль, головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський, представник генпроєктувальника – ПрАТ «Укрводпроект» – Богдан Сеневич, директор ПП «Архново» Степан Тупісь, депутати міськради Анатолій Ковальський, Павло Маєрчик, Віталій Глагола,  заступник директора КП «Під замком» Дмитро Свирид.

Керівник проєкту Олег Кисіль поінформував, що за рік, із часу старту у листопаді 2019-го, провели аерофотозйомку територій, особливо детальну – в Ужгороді, передаються дані на комп’ютерне моделювання та картування, відповідно до директив ЄС,  потенційних зон ризику підтоплень. Від різних служб отримують технічні умови для розробки проєктно-кошторисної документації на спорудження низки регуляційних споруд, передбачається, зокрема, поблизу Боздоського парку плавуча гребля, роботи з берегоукріплення, можливість для скидання води в канал, створення озера та чимало іншого. Загалом тільки в Ужгороді планується проводити роботи на території близько 5 кілометрів уздовж річки, можливе і встановлення тихохідних турбін для вироблення електроенергії, створення водного рекреаційного «Акватік центру». Крім убезпечення від паводку, проєкт дасть змогу також протидіяти обмілінню Ужа під час маловодних періодів.

Надалі необхідно, щоб Закарпатська обласна рада скоригувала рішення 2008 року про визначення меж парку, згодом – розробити детальний план території, пройти екологічну експертизу. До речі, проєктом передбачено також вивчення біорізноманіття заплави Ужа в межах обласного центру Закарпаття, створення сприятливих умов для мешканців водойми.

Нагадаємо: проєкт FloodUZH – «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» виконується у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Охоплює Ужгород та колишні території Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського районів, які зараз належать до Ужгородського району.

Ужгородська міська рада

 

23 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів