Як списати єдиний соцвнесок ФОПам, які "сплять" – поради закарпатських юристів

Як списати єдиний соцвнесок ФОПам, які "сплять" – поради закарпатських юристів
Поширеною в Україні є ситуація, коли «самозайняті» або ФОПи після того як перестають займатися своєю діяльністю забувають звернутися до відповідних органів та припинити свій статус.

 

Проблема виникає в тому, що хоча такі особи фактично вже не отримують прибутки за свою діяльність, але для податкових органів залишаються діючими суб’єктами підприємництва та сплати ЄСВ. Що ще гірше, у них виникають заборгованості по такій сплаті та відбувається нарахування штрафних санкцій.

Якщо Ви ненароком стали суб’єктом такої ситуації, можете трохи розслабитись. Адже у Вас є можливість списання нарахованого єдиного внеску в період з 1 січня 2017 до 1 грудня 2020 року, а також списання штрафних санкцій нарахованих за прострочення його сплати до моменту подання заяви про таке списання.

Така можливість вперше була впроваджена в червні минулого року, і діяла один місяць, однак не всі бажаючі встигли скористатися нею. Проте з грудня 2020 року її було продовжено до 1 березня 2021 року. Тому, якщо Ви маєте право на таке списання, не гайте час.

  Для списання такого боргу необхідно відповідати таким критеріям та здійснити наступні дії:

Бути фізичною особою – підприємцем (крім тих, що знаходяться на спрощеній системі оподаткування) або особою, яка провадять незалежну професійну діяльність.

Не отримувати дохід від діяльності за період з 1 січня 2017 до моменту подання заяви про припинення діяльності. (Якщо такий прибуток був отриманий Податкова відмовить у списанні боргу.)

Треба подати:

(для ФОПів)

- державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи  заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності

- та до податкового органу - звітності за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року.

(для самозайнятих осіб)

- до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року

Майте на увазі! У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті у порядку, передбаченому законом, податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені відповідно до цього Закону не підлягають поверненню.

Тобто, вже сплачені Вами суми за таким боргом, будуть зараховані в бюджет та поверненню не підлягають.

 

02 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів