До першого етапу вакцинації від COVID-19 готуються на Закарпатті

До першого етапу вакцинації від COVID-19 готуються на Закарпатті
Вакцину від коронавірусу на Закарпатті очікують у другій половині лютого — на початку березня. Про це нині Суспільному повідомила головна сімейна лікарка Ужгорода Тетяна Козак. За її словами, уже створені мобільні бригади, в яких буде по п’ять медпрацівників.

 

Наталія Принда працює медсестрою в мобільній бригаді. Від березня минулого року їздила до пацієнтів із підозрою на СOVID-19 брати зразки для ПЛР-тестів. Розповідає, що за день було і до 60 викликів. Тепер готується до початку вакцинації від коронавірусу на Закарпатті.

"У сумках знаходитиметься холодовий елемент, термометри, вакцина, шприци. З нами буде лікар. Він оглядає, дає направлення, дає дозвіл на вакцинацію. Береться інформаційна згода від пацієнта. І вже виконуємо саму вакцинацію", — розповідає Наталія Принда.

До першого етапу вакцинації від COVID-19 готуються на ЗакарпаттіСуспільне Закарпаття

Наталія разом із колегою Мар'яною розповіли: самі підпадають під перший етап вакцинації, бо вони у групі ризику через можливий контакт із хворими на СOVID-19. Тому медсестер щепитимуть першочергово. Також разом із лікарями вони виїжджатимуть до пацієнтів. Їхня мобільна бригада обслуговуватиме весь Ужгородський район, до якого зараз належать і Великоберезнянщина та Перечинщина.

Медсестра мобільної бригади Мар'яна Кузьма розповідає: "Готуємося до вакцинації. Це нам не дуже відомо, бо захворювання нове. Але як і до всієї роботи, ми ставимося до цього дуже відповідально. Психологічно обов’язково треба працювати з пацієнтами, бо вони настрашені, бояться невідомості, які будуть наслідки після вакцинації. Після будь-якої маніпуляції потрібен контроль за пацієнтами".

Під час першого етапу щепитимуть медиків, які працюють із хворими на коронавірус, працівників лабораторій, екстреної медичної допомоги та людей із соцзакладів закритого типу.

До першого етапу вакцинації від COVID-19 готуються на ЗакарпаттіСуспільне Закарпаття

Головна сімейна лікарка Ужгорода Тетяна Козака говорить: "Будуть ще тренінги для мобільних бригад, які описуватимуть їхні права й обов’язки для чіткого виконання інструкцій. Також необхідна співпраця з сімейним лікарем у населеному пункті, в якому будуть вакцинуватися його пацієнти, бо сімейний лікар більше знає про свого пацієнта, ніж мобільна бригада".

Під час першого етапу вакцинації до списків внесли майже 5 тисяч закарпатців. З них на щеплення погодилися понад 3 тисячі, розповіла головна епідеміологиня Закарпаття Вікторія Тимчик.

"На території колишніх Великоберезнянського та Перечинського районів немає медиків, котрі працюють у ковідних відділеннях безпосередньо при районних лікарнях. І цільова група на території цих районів — це будуть декілька закладів закритого типу. Якщо говоримо про територію нового Берегівського району, котрий включає колишній Виноградівський, то є багато і закладів», — розповіла епідеміологиня.

За словами Тимчик, крім Ужгородського та Берегівського, мобільні бригади працюватимуть на територіях новостворених Мукачівського, Хустського, Рахівського та Тячівського районів. Після цього щеплення почнуть робити в амбулаторіях. Вакцину від COVID-19 під час другого етапу наразі погодилися отримати близько 13 000 закарпатців.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

06 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів