В Ужгороді зростає захворюваність на коронавірус

В Ужгороді зростає захворюваність на коронавірус
Про це повідомляють управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення й Ужгородська філія «Закарпатський лабораторний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

 

 

За минулий тиждень офіційно зафіксовано та підтверджено як швидкими тестами, так і за допомогою ПЛР 99 випадків захворюваності на COVID-19.

В Україні офіційно підтверджено циркуляцію нового штаму COVID-19 - FLIRT.

За інформацією медиків, жодних нових симптомів цей штам не має, але він більше вражає людей похилого віку та тих, у кого ослаблений імунітет. Період зараження для FLІRT залишається таким самим, як і для попередніх варіантів – протягом двох і більше днів.

Нагадаємо, клінічні прояви коронавірусу такі:

• біль під час ковтання, чхання;

• риніт;

• головний біль;

• кашель;

• прояви гіпоксії;

• підвищення температури;

• лихоманка;

• м'язовий біль.

Якщо Ви помітили якісь із цих симптомів, звертайтеся до свого сімейного лікаря. В Ужгородському міському центрі ПМСД є достатньо швидких діагностичних тестів для виявлення COVID-19, очікується також надходження вакцин.

Після отримання вакцин, про що ми повідомимо додатково, щеплення можна буде зробити у пунктах щеплення у сімейних амбулаторіях на вул.Другетів, 72 та вул.Іштвана Сечені, 50.

МОЗ отримало рекомендації від Національної технічної групи з імунізації, яка вивчає останні наукові дані, зокрема від ВООЗ. І оновило наказ про вакцинацію. Тепер населення України поділили на чотири групи.

Перша група – високий пріоритет, яким наполегливо рекомендують вакцинацію та ревакцинацію: люди 60+ років з хронічними захворюваннями, також 75+ років загалом і люди до 60 років з хронічними захворюваннями, для яких визначають ризик тяжкого перебігу.

Друга група, середній пріоритет – дорослі 18+, які ще не мають першої дози. Але якщо ви здоровий дорослий і хочете щепитися додатково, можете це зробити.

Третя група, низький пріоритет – здорові діти. Вакцини є для 12+ та дорослих. І для віку 6-11 років. Тут батьки можуть самостійно вирішити, чи щепити дитину.

Четверта група, для якої розглядають як виняток не одну дозу первинної, а ревакцинацію, це:

1. Вагітні – при кожній вагітності рекомендована ревакцинація;

2. Люди з імуносупресією, наприклад, онкохворі;

3. Групи професійного ризику: медики, Сили оборони, освітяни тощо.

Тобто тепер, інформує управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення Ужгородської міськради, здорова людина без супутніх захворювань повинна отримати лише первинне щеплення. Його достатньо, ревакцинації не треба. Тобто якщо ви щепилися в попередні роки, бустер можна не робити.

 

19 серпня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів