Півмільйона євро на реконструкцію: сьогодні стартував проєкт з оновлення сцени Закарпатського облмуздрамтеатру

Півмільйона євро на реконструкцію: сьогодні стартував проєкт з оновлення сцени Закарпатського облмуздрамтеатру
Нова сцена, звукове та світлове обладнання – у рамках урядової програми Угорщини під назвою «Караван культури Закарпаття» відбудеться оновлення  всього сценічного устаткування Закарпатського обласного музично-драматичного театру. Такі масштабні оновлювальні роботи в цьому закладі культури виконають уперше за 35 років його діяльності, повідомили сьогодні під час пресконференції ініціатори втілення проєкту.

 

Як прозвучало під час пресконференції, в Закарпатській області лише в обласному музично-драматичному театрі є сцена, що обертається, а також розмір сцени є придатним для великих вистав. Проте механізм, що обертав сцену, не працює вже багато років. З огляду на це, а також у рамках дії програми «Караван культури Закарпаття», й було укладено Угоду про співпрацю між Україною та Угорщиною з метою реконструкції великої сцени, забезпечення її сучасним обладнанням.

«Як корінного угорця мене тішить, що цей осередок культури, який є найбільшим у Закарпатті, набуде достойного вигляду, де можна буде проводити вистави, концерти, різні культурницькі заходи, – відзначив, відкриваючи брифінг, один із ініціаторів утілення проєкту, директор українсько-угорського навчально-наукового інституту УжНУ Олександр Шпеник. – Це дуже серйозний і дуже потужний жест доброї волі з боку Угорщини, який свідчить про те, що уряд цієї країни й надалі відкритий до співпраці, і що через культурні проєкти ми можемо досягти партнерства та добросусідства. Адже стратегічний інтерес обох держав – України та Угорщини – це і є добросусідські взаємини».

За словами О. Шпеника, проєкт має бути реалізований впродовж трьох-трьох із половиною місяців поточного року. Його вартість – 160 мільйонів форинтів, що в перерахунку на євро станом на 8 лютого становить майже 450 тисяч євро! 

Під час презентації проєкту повідомили також про те, що в облмуздрамтеатрі щороку проводитиметься певна кількість виступів Каравану Культури та інші угорські культурні програми. Закарпатська обласна рада також долучилася до програми шляхом виділення фінансів на реконструкцію вбиралень та роздягалень театру, яка відбуватиметься паралельно з реконструкцією сцени. Ця співпраця також є прикладом для нинішних  міждержавних відносин, що досягли найнижчого кризового рівня, оскільки базується на взаємній вигоді та довірі.

Генеральний консул Угорської республіки в м. Ужгороді Йожеф Бугайло відзначив, що, на його думку, сьогодні розпочинається  справді важливий проєкт, бо «культура виконує роль моста у взаєминах двох країн».

«Ми всі знаємо, що червона лінія посередині транспорту на КПП Чогонь-Загонь є важливим моментом нашого життя, – наголосив генконсул. – Нещодавно саме на цій лінії відбулася передача вакцин від угорського уряду до Закарпаття, щоправда, в дещо незвичний для нас спосіб. Сьогодні  ситуація дещо подібна, адже людина, яка уповноважена втілити цей проєкт, не може бути тут присутня. Я дещо жартівливо кажу, що нині я синхронний голос пана Іштвана Грежі, який відповідає за втілення цього проєкту. За його сприяння, до слова, вже багато зроблено на Закарпатті: завершено ремонт будинків культури в c. Пийтерфолво та с. Шаланки. Також ми взяли участь у реконструкції угорського театру у м. Берегове та у  придбанні автобусу для колективу, щоб мали змогу дістатися до сільських поселень, виконуючи функцію народного театру. Для того ж, щоб цей міст, який ми спільно будуємо, був міцним, частина проєкту виконується й тут, у драмтеатрі, де робимо величезне осучаснення. І я впевнений, що в рамках цього потужного  «Культурного каравану Закарпаття» нам спільно вдасться втілити ще низку проєктів, що вкотре підтвердить: взаємини двох країн покращуються».

Свою вдячність ініціаторам проєкту висловив директор театру Василь Марухнич. Він, зокрема, нагадав, що театральні митці працюють у цьому приміщенні з кінця 1977 року, і з того часу сценічний простір не ремонтували. Щодо поворотного кола сцени, то воно не працює 20 років. «Я навіть хвилююся, як ми будемо працювати в умовах, коли воно відновиться», – пожартував Марухнич, наголосивши, «що до доброго звикається швидко».

«Реалізація цього проєкту – це не є спонтанний жест, перемовини з цього приводу тривають більше 2 років – ми розпочали їх із Олександром Шпеником, лобіювали. Наразі вже визначена фірма, яка виконуватиме ремонт – "ІнсталУа", і ми переконані, що роботи будуть виконані на високому, якісному рівні. Перед нами стоїть завдання навчитися працювати з новим обладнанням, на що буде спрямована частина роботи дирекції».

Василь Марухнич висловив сподівання, що проєкт вдасться завершити до середини квітня, і запланований на другу половину цього місяця традиційний фестиваль камерного театрального мистецтва, буде проведений на оновленій сцені театру. «Я щиро вдячний усім, хто долучився до організації проєкту, це дуже вагома сторінка в історії нашого театру».

 ua.kiszo.net

 

08 лютого 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів