Варикоцеле, або Чому закарпатцям не треба боятися «страшного чоловічого діагнозу»

Варикоцеле, або Чому закарпатцям не треба боятися «страшного чоловічого діагнозу»
Закарпатський лікар-уролог Олександр Сима – про доволі поширене захворювання серед чоловіків, його наслідки для повноцінного і щасливого життя й те, наскільки легко в наш час за допомогою сучасних методів лікування позбутися недуги.

 

Олександре, продовжуємо серію роз'яснювальних матеріалів. Почула недавно від знайомої про таке захворювання, як «варикоцеле», і те, наскільки воно поширене. Що ж це за діагноз такий?

Варикоцеле – це патологія, яка являє собою зміну вен сім'яного канатика, що викликає порушення відтоку крові. Якщо простою мовою, то варикоцеле – це варикозне розширення вен яєчка, що зустрічається справді в багатьох чоловіків. Така патологія чоловічої статевої системи негативно впливає на процес сперматогенезу і, що найприкріше, на здатність до запліднення. Для молодих людей недуга може стати серйозною перешкодою для створення щасливої сім’ї.  

Невже хвороба настільки поширена?

Так, вона зустрічається часто, за різними джерелами, від 15 до 20 % молодих  людей віком до 40 років знають про цю неприємну патологію. Щоправда, вона може не проявляти себе ніяк, або ж – неприємними відчуттями, особливо при підніманні важких речей, заняттях спортом тощо. Раніше фахівці частіше виявляли недугу при медогляді у військкоматі, зараз нерідко в тому разі, якщо молода пара звертається для лікування непліддя.

Маєте на увазі чоловіче безпліддя?

Так, варикоцеле є причиною ледь не 30% серед усіх причин безпліддя у чоловіків. Причому виявити цю патологію доволі легко – у переважній більшості випадків лікар при пальпації встановить проблему, лише іноді потрібні додаткові обстеження.

Це вроджена патологія чи набута? Що призводить до її виникнення?  

Варикоцеле виникає через збільшення тиску в венах, що утворюють так зване лозоподібне сплетіння яєчка, що зазвичай пов'язане з особливостями анатомічного розташування цих вен. Частіше варикоцеле виникає зліва, відповідно до анатомічних особливостей чоловічого організму. Якщо зафіксоване справа, тоді лікар може призначити додаткові обстеження, бо зрідка – наголошую! – це  може свідчити про пухлинні утворення. І, певна річ, іноді, але буває двобічне варикоцеле. 

Є фактори, які сприяють розвиткові недуги: тривалі інтенсивні фізичні навантаження, захворювання, при яких підвищується внутрішньочеревний тиск, тромбоз або перетискання ниркових вен.

Чоловік може все життя прожити з патологією і не відчувати її. Іноді варикоцеле може розвинутися в дорослих чоловіків, які вже навіть мають дітей, але при повторній спробі завагітніти в пари виникають проблеми. 

Який оптимальний спосіб лікування?

Однозначно, на сьогодні найкращий метод – лапароскопічне втручання. Воно виконується за допомогою кількох невеликих розрізів завбільшки до 5 мм, які малотравматичні та безпечні. Триває така процедура від 20 до 30 хвилин, вона  є абсолютно безболісною, більше того, больових відчуттів немає і після операції, що теж вкрай важливо.

Тобто, не потрібна складна хірургічна операція з тривалим перебуванням у лікарні?

Однозначно, ні! Переваги лапароскопічного втручання очевидні: внаслідок такої малоінвазивної операції відсутні косметичні дефекти, оскільки розрізи мінімальні й приховані в природних складках шкіри. Зазвичай після такої процедури дуже короткий період відновлення: перебування в стаціонарі може і загалом обмежитися одним днем, необхідним для нагляду за пацієнтом безпосередньо після втручання.  

В Ужгороді роблять такі лапароскопічні операції чи потрібно їхати в сусідні області, до столиці?

Ні, нікуди не потрібно їхати, ми вирішуємо проблему варикоцеле в медичному центрі «Астрамед» в Ужгороді: тут є сучасний лапароскоп, досвідчені лікарі, комфортні умови перебування. Тобто, від звернення до вирішення проблеми може знадобитися всього кілька днів, із них більшість – на обстеження й підготовку. Повторюся: таке втручання не забирає багато часу, головне – не затягувати з лікуванням. Але найголовніший ефект від такої операції – відсутність рецидивів хвороби.

Спасибі за розмову й успіхів вам!

Наталія Петерварі 

Uzhgorod.net.ua 

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

25 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів