Промоція 10 дерев’яних церков Закарпаття: в Ужгороді підсумували реалізацію унікального проєкту АРР «Закарпаття»   

Промоція 10 дерев’яних церков Закарпаття: в Ужгороді підсумували реалізацію унікального проєкту АРР «Закарпаття»   
 Сьогодні в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, у рамках якої підсумували реалізацію проєкту «Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат», який протягом півтора року втілювали в Україні та Польщі.

 

Як зазначив Михайло Данканич, директор АРР «Закарпаття», дерев’яні церкви – це  родзинка Карпатського регіону, саме тому в Агентстві не могли не звернути увагу на них, на проблематику їхнього збереження. «Спільно з колегами ми розробили і виграли грант, спрямований на збереження храмів, - розказав М. Данканич. – Тема церков дійсно важлива, ми для себе багато чого відкрили під час відвідування цих пам’яток, приємною була суспільна реакція. Багато продуктів проєкту, приміром, календар, користувалися шаленим успіхом. Уже зараз ми можемо говорити про те, що проєкт успішний».

У проєкті взяли участь 20 церков, 10 з українського і стільки ж з польського боку. На жаль, не всі вдалося охопити із запланованих, приміром, у селах Гусний та в Ужку не вдалося потрапити до церков усередину через спротив місцевої громади.

Наталія Радівілова, менеджерка проєкту, додала, що проєкт реалізовується у межах Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 (PBU 2020) за фінансової підтримки Європейського Союзу, його бюджет становить 66 тисяч євро, період реалізації проєкту півтора року.

Отож, проєкт, спрямований на збереження та промоцію дерев’яної сакральної архітектурної спадщини, охоплює 10 об'єктів дерев'яної сакральної архітектурної спадщини Закарпаття, а саме:

1. Церква святого Духа, с. Гукливе

2. Церква Успіння Пресвятої Богородиці, с. Новоселиця

3. Церква святого Михайла, Музей народної архітектури та побуту, Ужгород

4. Церква святого Духа, с. Колочава

5. Вознесенська церква, с. Ясіня

6. Церква св. Михайла, с. Ужок

7. Церква св. Миколая, с. Данилово

8. Церква св. Василія, с. Лікіцари

9. Церква св. Миколая, с. Середнє Водяне

10. Церква Покрови Пресвятої Богородиці, с. Кострино

Михайло Данканич додав, що карантин певною мірою зашкодив реалізації проєкту, але всі заходи вдалося втілити.

У рамках проєкту, за словами Н. Падівілової, пройшов семінар в Ужгороді ще до початку пандемії,  в рамках якого обговорювали проблеми збереження і утримання дерев’яних церков. Звучали в тому числі й тези щодо того, що утримувачі не завжди правильно підходять до утримання таких храмів. За результатами закладу був розроблений посібник щодо особливостей утримання таких храмів, у тому числі в ньому наявні матеріали польських партнерів щодо досвіду утримання. Посібник є у вільному доступі, у тому числі на сайті АРР «Закарпаття».

Наступний етап проєкту – так званий «ательє», в рамках якого були відібрані фотографи для участі в проєкті. Зокрема, у рамках проєкту працював відомий закарпатський фотограф і громадський діяч Сергій Денисенко. Він зазначив, що робота в рамках проєкту принесла йому велике задоволення: «Всі ми говоримо про великий туристичний потенціал Закарпаття, але поки що він працює всього на кілька відсотків, бо потенціал є, а реальних туристичних продуктів дуже мало. І питання наявної історичної спадщини – це вкрай важливо. Ми вже не здивуємо замками – вони є в Європі, і краще збережені. Гори? Альпи чи Високі Татри цікавіші. Інші моменти – можна знайти багато чого, а ось дерев’яні храми унікальне явище карпатського Єврорегіону. Це багатство дісталося нам від бідності: якщо в інших регіонах будували храми з каменю, то у нас - із того, що було, тобто, з дерева. В Європі давно такі храми будували, а у нас вони збережені досі. Чим ці храми унікальні? Бо таких більше ніде нема!»

З точки зору фотографа архітектурна зйомка вимагає особливого підходу, уваги. «Окремі храми у мальовничих місцях, і кожне фото виходить як листівка, а над іншими треба було попрацювати…», - додав Денисенко.

Проєкт фотобанку вміщує близько 400 світлин дерев’яних церков Закарпаття.

Наступний етап – виставка світлин церков, відбулася вона і в Ужгороді, і в Польщі. Було представлено близько 60 робіт.

Ще одна родзинка проєкту – 3D-тури церквами , відібрані 6 церков для віртуальних турів із українського боку, стільки ж – із польського. Проєкт теж розміщений на сайті агентства.

М. Данканив висловив вдячність усім, хто брав участь у проєкті, а також запевнив, що менеджери Агентства працюватимуть і надалі в напрямі збереження унікальних пам’яток краю: «Готуємо новий проєкт, який буде тематично прив’язаний до цієї теми. Бо 20 церков – це класно, але якщо їх є 100, то можна розширювати фотобанк, розробляти нові ідеї й так популяризувати дерев’яну сакральну архітектуру Закарпаття».

 

 

26 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів