В Ужгороді запрацював Центр розвитку польсько-української культури

В Ужгороді запрацював Центр розвитку польсько-української культури
Центр розвитку польсько-української культури, створений у рамках грантового проєкту Європейського Союзу «Дві культури, одна Європа», презентували сьогодні в Ужгороді.

 

Міжнародна зустріч «Спільна історико-культурна спадщина українсько-польського прикордоння» в рамках цього проєкту за Програмою транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» відбулася в приміщенні Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв, де й знаходиться новостворений центр.

Окрім обговорення напрацювань і планів, презентували й резюме «Стратегії спільної промоції та збереження культурно-історичної спадщини Закарпатської області України і Люблінського воєводства у Республіці Польща на 2020-2025 роки». Проєкт реалізовується, зокрема, за підтримки асоціації «Інститут пам’яті та спадщини транскордоння», Міжнародного центру транскордонної співпраці.

Заступник міського голови Ужгорода Василь Гомонай привітав учасників і гостей зустрічі, передав вітання від міського голови Богдана Андріїва, депутатів і членів виконавчого комітету міськради. Василь Васильович зазначив, що співпраця Ужгорода з усіма польськими містами-побратимами розвивається, наголосив на важливості створення такого осередку саме в обласному центрі Закарпаття, який є водночас і культурним центром краю. Подякував ініціаторам і виконавцям спільного проєкту, побажав польській делегації приємного перебування в нашому місті.

Із вітальними словами виступили заступник голови Закарпатської облради Денис Ман, консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові Томаш Коваль, директор Центру Європейських проєктів Лєшек Буллер та інші поважні гості.

Директор-художній керівник Закарпатського облмуздрамтеатру Василь Марюхнич зазначив, що відтепер в Ужгороді буде ще один публічний майданчик для різноманітних культурницьких акцій, розповів про зміни в приміщенні театру, а також запросив учасників та гостей цими вихідними на перегляд вистави-казки «Пес, який зірвався з ланцюга», створеної колективом за мотивами п’єси польського драматурга Пьотра Ровіцького.

У дводенній програмі міжнародної зустрічі – ознайомлення та огляд об’єктів історико-культурної спадщини на території Закарпаття, що межує з Польщею; презентація результатів проєкту «Дві культури, одна Європа» (зокрема, збереження історико-культурної спадщини Закарпаття та Люблінщини, кулінарні традиції – особливості створення крафтових вин та сирів); обговорення перспектив подальшого розвитку співпраці. Проєкт також передбачає створення мультмедійних коміксів про історію замків Люблінського воєводства та Закарпатської області; мультимедійний путівник об’єктами історико-культурної спадщини двох регіонів тощо.

Ужгородська міська рада

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

14 травня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів