Кабінет-фотозону "Сторожка солдата" та СМАРТ Музей відкрили в замку "Паланок" на Закарпатті

Кабінет-фотозону "Сторожка солдата" та СМАРТ Музей відкрили в замку "Паланок" на Закарпатті
Кабінет-фотозону "Сторожка солдата" та СМАРТ Музей відкрили 10 листопада в Мукачівському історичному музеї. Зробили це за проєктом "Хроніки замку "Паланок"". Про це розповів директор Музею Михайло Белеканич. Втілювали проєкт 6 місяців.

 

Кабінет-фотозону «Сторожка солдата» зробили за пів року. Тут є одяг, взуття та зброя офіцерів з різних періодів існування Мукачівського замку.

"Костюм лучника 14 століття. Верхня сорочка – верхній одяг, капюшон-худ, тут мали бути шоси (ред. штани), але вони постраждали під час зйомок, тому в нас тут зовсім ганебна річ – спідня білизна солдата 14-го століття, — розповів історик Олександр Шершун. — Тут на ньому висить угорський композитний лук. Позаду на вішаку – це костюм 16 століття: верхній одяг – даламан, шапка-магерка і штани 16 століття. Зліва – це жупан, жупани носили не тільки козаки, жупани носили в цих краях, і шапка з бобровою шерстю, там є також штани".

Зброю для цього кабінету робив коваль Роман Гайделбахер.

"Це піхотинська шабля, вона коротка, тому що довгі були для кавалерії, — пояснив чоловік. — Це шпага – нею копали, нею кололи. До речі, мені було дуже цікаво працювати з цим видом зброї, бо я взагалі вперше тримав її в руках. Це звичайнісінький меч 14 століття. А це палаш, його використовувала кавалерія у 16 столітті. Це збройківський ніж, такий же був знайдений в Бронецькому замку на Закарпатті, тому мені як корінному закарпатцю було цікаво зробити такий ніж".

Також у замку "Паланок" представили й СМАРТ Музей. 750 тисяч гривень на нього та на "Сторожку солдата" виділив Український культурний фонд, розповіла координаторка проєкту Ксенія Охотник. На СМАРТ Музей гроші надав також Європейський Союз.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

10 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів