Сергій Федака: «Прекрасно, коли автор і читач можуть подивитися в очі одне одному»

Сергій Федака: «Прекрасно, коли автор і читач можуть подивитися в очі одне одному»
Другий тиждень літературної акції «Письменник за прилавком» розпочав професор УжНУ Сергій Федака. Про те, чим подобається ця ініціатива, власні літературні новинки і плани на прийдешній рік автор розповів Медіацентру.

 

Сергій Дмитрович бере участь в акції від початку її заснування. «Дуже вдячний організаторам за цю ініціативу, книгарні «Кобзар» – за сприяння. В Ужгороді не так багато культурних акцій, особливо за останні 1,5–2 роки пандемії, тож тішить, що ця, якій понад 10 років, живе. Прекрасно, коли автор може подивитися в очі своїм читачам, а вони можуть подивитися на автора і звірити свої уявлення про нього, які виникають, коли читаєш текст. Такі зустрічі дуже цікаві, пізнавальні, важливі для обох сторін. Цим акція для мене дуже приваблива. Тож бажаю їй довгих років життя».

Сергій Федака: «Прекрасно, коли автор і читач можуть подивитися в очі одне одному»Що стосується літературного ринку Закарпаття, то пан Федака каже, що він у дуже складному стані, на що є об’єктивні і суб’єктивні причини: «З одного боку, в умовах епідемії з’явилося більше часу, щоб узяти книжку до рук, з іншого – економічний рівень відчутно впав, тому, як на мене, книжок купувати стали менше. Але водночас в Україні за перевалами читацький попит більший. Це добре видно на книжкових фестивалях, які відбуваються, наприклад, у Києві, Львові. Люди приходять купувати книги, активно цікавляться літературними новинками, улюбленими авторами. Тому загалом сучасний український книжковий ринок тримається на плаву, розвивається. Звичайно, зрівнятися з Америкою ми не можемо, але маємо свою нішу, і це теж добре».

Професор також зауважує, що, незважаючи на популярність онлайнових текстів, якісна паперова книга завжди знаходить дорогу до читача. І навіть молоде покоління, котре практично живе у мережі, радо бере до рук книгу цікавого автора.

Сергій Федака: «Прекрасно, коли автор і читач можуть подивитися в очі одне одному»Рік, що завершується, для Сергія Федаки був урожайним – побачили світ шість його книг. Під час акції професор розповідав про написане, презентував, зокрема і продовження своєї багатотомної серії «Історія України», а саме 5-й і 6-й томи, присвячені вже літописній та середньовічній історії. «Днями вийде друком 7-й том, у видавництві вже 8-й, а я завершую 9-й. Крім того, спільно з Миколою Вегешем у нас вийшла книга, присвячена Карпатській Україні, де половина видання – це хронологія подій існування КУ, інша частина – бібліографічний довідник про Карпатську Україну з 4 тисяч позицій. Ця частина вміщує все, що писалося на тему КУ за останні 30 років, – розповідає автор. – Також у мене вийшла «Хроніка Закарпаття у незалежній Україні», яка розповідає про події у нашій області з 2016 до 2021 р. Це продовження книги, що охоплювала період з 1991 до 2016 року. У видавництві «Фоліо» поки що в електронному вигляді вийшла біографія Августина Волошина, яку мені там замовили у межах їхньої серії біографій історичних діячів України. Крім історичних розвідок, цьогоріч побачила світ і моя збірка віршів «Історії нестримна течія». Тож вважаю, 2021-й був вдалим».

Наступного року Сергій Дмитрович планує завершити серію «Літописна історія України» і перейти до третьої, завершальної, серії – модерної історії, яка охопить ХІХ, ХХ і початок ХХІ ст. Також має на меті видати продовження «Ковчега над Ужем», рукопис якого вже є у комп’ютері автора. А ще, правда, поки зріє, художній роман про життя богеми, творчої інтелігенції Ужгорода.

Крім творчих планів, пан Федака має надію, що ми повернемося до звичайного життя, у «позакомп’ютерну дійсність», бо працювати зі студентами, колегами все-таки краще наживо, та й культурно-мистецьке життя стане більш динамічним.

Галина Кришінець для Медіацентру УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів