В одному з лісництв на Закарпатті діє фазанарій (ФОТО)

В одному з лісництв на Закарпатті діє фазанарій (ФОТО)
Вже п’ятий рік поспіль, як на території Верхньоводянського лісництва розводять фазанів для поповнення мисливських угідь. Насправді, головна мета діяльності невеликого господарства полягає у популяризації змістовного відпочинку в угіддях лісництва любителів піших мандрівок горами. А фазанарій – своєрідна візитна картка 12-ти кілометрового туристичного маршруту від рекреаційного пункту Пуркарецин через урочище Розчоли на полонину Апецька, звідки до урочищ Попаска на Діл й, минаючи Межиділ, з поверненням до рекреаційного пункту.

 

А перед сходженням – ознайомлення з фазанарієм, який зводили у три етапи впродовж 2018-2020 років. Окремо подбали тут як про дорослих птахів, так й облаштували вольєр для молодняка.

Наразі у підсобному господарстві нараховується декілька різних видів фазанів (румунський та звичайний). Крім цього, завели цесарки. У планах – збільшення поголів’я до оптимальної кількості наявних площ. Для цього придбали п’ять автоматичних інкубаторів (кожний – на 85-90 яєць), які розташували у підвальних приміщеннях адмінбудівлі лісництва, де підтримується постійна температура та вологість.

Як відомо, токування фазанів починається з березня, триває чотири місяці й закінчується у червні. Самка відкладає яйця у квітні-травні. У кладці від 7 до 18 яєць, частіше за все – 8-14. Перед закладанням їх в інкубатор, за допомогою овоскопа (від лат. ovum – яйце і грец. skopeo – дивлюся, розглядаю) проводиться візуальна перевірка якості яєць за допомогою просвічування (подібна процедура триває і у інкубаційний період після 4 доби). Адже, від вибору якісного матеріалу залежить кінцевий результат. Тому закладають овальні, здорові яйця. Важливо також дотримуватися вологості, яку провіряють кожні 4-6 годин. На 22-23 день яйця прокльовуються. Якщо самки відкладали їх під час  холодної, дощової погоди, то вихід фазанят може становити від 20 до 25 відсотків. За сприятливих погодних умов – 50-70 процентів.

Але, щоб отримати здорове поповнення, молодняк на 1-2 доби спочатку залишають в інкубаторі й тільки згодом переводять на 10 днів у брудери (апарат для обігрівання вилупленої в інкубаторі птиці) з лампами обігріву, з сухою підстилкою, при температурі 35 градусів тепла. Впродовж наступних 20 днів температуру поступово знижують на 2 градуси, доводячи її до 25-28. До 14 днів фазанят підтримують спеціальним харчуванням, куди входять вітаміни й антибіотик. І тільки згодом молоде поповнення випускають у вольєри, але ще встановлюють ящики з лампами обігріву, в залежності від погодних умов. Також важиво у цей період підгодовувати пташенят м’ясним фаршем (крім курячого). Процес довготривалий, клопіткий і за належної організації дає позитивний результат.

Слід відзначити, що вже на першому році функціонування підсобного господарства зросла кількість бажаючих сфотографуватися на фоні пернатих друзів не тільки з числа місцевих мешканців та дітей, але й району. Є надія, що з відкриттям літнього туристичного сезону зросте й потік бажаючих активних піших переходів горами, а фазанарій буде відкривати початок мандрівки.

Великобичківське лісомисливське господарство

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 лютого 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів