В одному з лісництв на Закарпатті діє фазанарій (ФОТО)

А перед сходженням – ознайомлення з фазанарієм, який зводили у три етапи впродовж 2018-2020 років. Окремо подбали тут як про дорослих птахів, так й облаштували вольєр для молодняка.
Наразі у підсобному господарстві нараховується декілька різних видів фазанів (румунський та звичайний). Крім цього, завели цесарки. У планах – збільшення поголів’я до оптимальної кількості наявних площ. Для цього придбали п’ять автоматичних інкубаторів (кожний – на 85-90 яєць), які розташували у підвальних приміщеннях адмінбудівлі лісництва, де підтримується постійна температура та вологість.
Як відомо, токування фазанів починається з березня, триває чотири місяці й закінчується у червні. Самка відкладає яйця у квітні-травні. У кладці від 7 до 18 яєць, частіше за все – 8-14. Перед закладанням їх в інкубатор, за допомогою овоскопа (від лат. ovum – яйце і грец. skopeo – дивлюся, розглядаю) проводиться візуальна перевірка якості яєць за допомогою просвічування (подібна процедура триває і у інкубаційний період після 4 доби). Адже, від вибору якісного матеріалу залежить кінцевий результат. Тому закладають овальні, здорові яйця. Важливо також дотримуватися вологості, яку провіряють кожні 4-6 годин. На 22-23 день яйця прокльовуються. Якщо самки відкладали їх під час холодної, дощової погоди, то вихід фазанят може становити від 20 до 25 відсотків. За сприятливих погодних умов – 50-70 процентів.
Але, щоб отримати здорове поповнення, молодняк на 1-2 доби спочатку залишають в інкубаторі й тільки згодом переводять на 10 днів у брудери (апарат для обігрівання вилупленої в інкубаторі птиці) з лампами обігріву, з сухою підстилкою, при температурі 35 градусів тепла. Впродовж наступних 20 днів температуру поступово знижують на 2 градуси, доводячи її до 25-28. До 14 днів фазанят підтримують спеціальним харчуванням, куди входять вітаміни й антибіотик. І тільки згодом молоде поповнення випускають у вольєри, але ще встановлюють ящики з лампами обігріву, в залежності від погодних умов. Також важиво у цей період підгодовувати пташенят м’ясним фаршем (крім курячого). Процес довготривалий, клопіткий і за належної організації дає позитивний результат.
Слід відзначити, що вже на першому році функціонування підсобного господарства зросла кількість бажаючих сфотографуватися на фоні пернатих друзів не тільки з числа місцевих мешканців та дітей, але й району. Є надія, що з відкриттям літнього туристичного сезону зросте й потік бажаючих активних піших переходів горами, а фазанарій буде відкривати початок мандрівки.
Великобичківське лісомисливське господарство
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- 83% закарпатських угорців підтримують вступ України до ЄС
- Мить, яку варто побачити: в горах Закарпаття квітне червона рута
- Як заморозки вплинули на урожайність у краї?
- Закарпаття: менше випадків туберкульозу, але тривожна динаміка з гепатитом В
- Пейзаж в об’єктиві тепловізора від військового Владислава Товтина можна придбати на благодійному аукціоні
- Український природний рекорд! На Закарпатті зафіксували найвищу в Європі дуґласію тисолисту
- Працівники Ужанського нацпарку облаштували готелі для бджіл
- Під час виходу з «Азовсталі» потрапив у полон: на Закарпатті зустріли воїна, якого звільнили під час великого обміну полоненими
- Свято Міри в Лазещині і шлях до відродження вівчарства: репортаж з полонин
- Родини ветеранів українсько-російської війни беруть участь у проєкті відновлення ментального здоров’я на Закарпатті
- «Бограч-index» – травень 2025: за місяць продукти подешевшали на 2%
- На Закарпатті проживає 24 621 багатодітна сім’я й 59 жінок області мають звання «Мати-героїня»
- Шахрайські схеми з рідними полонених і зниклих безвісти
- «Но, раз дякуву, з мене кавіль»: 100+ колоритних фраз, які ви почуєте тільки на Закарпатті
- На Закарпатті продовжують реабілітаційні заходи для бійців, які повернулися із зони бойових дій
- Захисник "Азовсталі" з Чопа Олексій Чорпіта провів у полоні майже три роки. Вдома на нього чекали мама та сестра
- Поливаний понеділок: традиції, обряди та цікаві факти
- Богдан Андріїв: "Нехай у кожному серці Великдень запалить промінь любові, надії та єдності"
- Світле свято Воскресіння Христового - головні традиції та звичаї Великодня
- Людмила Губаль: «Писанка — це лист до Бога»
До цієї новини немає коментарів